Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin

D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsammans med Vitamin K1 och K2.

 • Bidrar till immunförsvarets normala funktion
 • Bidrar normal muskelfunktion 
 • Har en viktig roll i celldelningsprocessen och 
 • Fri från vete, mjölk, soja, majs, bekämpningsmedel och magnesiumstearat
559 kr
Kostnad per dag:
9,32 kr
  • Fri frakt
  • Leveranstid: 2-4 arbetsdagar
  • Finns i lager
  Storlek
  60 kapslar
  Rek. pris.
  559 kr
  Varumärke
  Greatlife.se
  Portioner
  60 serveringar
  SKU
  43002
  UPC
  0 51494 43002 6

Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin (egentligen en grupp av prohormoner) som finns i två huvudsakliga former: D2 (ergokalciferol) och vitamin D3 (kolekalciferol), där D3 är den för kroppen mest lättupptagliga formen. Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion. Vitamin D bidrar även till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor samt till normala kalciumnivåer i blodet. Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme, normal muskelfunktion och till att bibehålla normala tänder. Vitamin D har även en roll i celldelningsprocessen. Vitamin K bidrar till normal blodkoagulation och till att bibehålla normal benstomme.

Lindrig brist på D-vitamin leder till mängder av diffusa hälsoproblem som exempelvis kramp, energiförlust, tandlossning och ökad puls. Allvarlig brist på D-vitamin leder till rakitis (även kallat engelska sjukan) vilket är ett samlingsnamn på otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen.

Innate Response

Innate Response har tillverkat whole food kosttillskott sedan 1973 och är, tillsammans med systerföretaget MegaFood, ett av de mest kompetenta företagen i världen på wholefood. Det här vad de står för:

 • Whole Food för majoriteten av sina kosttillskott
 • Ekologiska ingredienser
 • Innehåller inte gluten, mjölkprodukter, soja, majs eller vete
 • Tredjepartskontroll för bekämpningsmedel och tungmetaller
 • Följer GMP standard (Good Manufacturing Practice)
 • Kan intas av vegetarianer
 • RAW Food

Innehåll per dagsdos % av DRI
Vitamin D3 (5000 IE) 125 µg 2500
Vitamin K (Vitamin K1 och vitamin K2) 550 µg 733

DRI = Dagligt referensintag

Ingredienser

Fyllnadsmedel (cellulosapulver), vitamin D3, vitamin K1, råris (Oryza sativa), vitkål (Brassica oleracea capitata). vitamin K2, antioxidationsmedel (askorbylpalmitat), vegetabilisk kapsel (cellulosa).

Dosering

1 kapsel per dag. Kan tas med eller utan mat. Vid svårigheter att svälja kan kapseln tas isär och innehållet strös på mat eller i dryck som konsumeras direkt.

Observera

Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas. Förvaras utom räckhåll för barn. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Förvaras i rumstemperatur. Placera aldrig kosttillskott nära en värmekälla, i direkt solljus eller i fuktig miljö. Förslut burken ordentligt. Tillverkad i USA.

Referenser

LeBlanc ES, Perrin N, Johnson JD Jr, Ballatore A, Hillier T. Over-the-counter and compounded vitamin D: is potency what we expect? JAMA Intern Med. 2013 Apr 8;173(7):585-6.

Behöver jag ta D-vitamintillskott om jag äter varierat?

Kosttillskott bör inte ersätta varierad kost. Dock kan kosttillskott behövas om man inte äter varierat, har mag-tarmproblem eller andra sjukdomar eller belastningar (exempelvis alkoholbesvär) som förhindrar upptaget. Just D-vitamin är svårt att få i sig tillräckligt via kosten eftersom det inte finns i stor utsträckning i mat. De livsmedel med mest vitamin D3 är fet fisk som makrill och fiskleverolja. Små mängder finns i nötlever, ost och ägg. Vissa svampar innehåller vitamin D2 som däremot inte är lika aktivt som vitamin D3. Emellertid måste man äta enorma mängder för att få i sig relevant doser. D-vitamin bildas naturligt via solljus men tyvärr räcker inte solens strålar under vinterhalvåret.

Räcker det inte med det D-vitamin jag får via solen?

Solens UVB-strålar i våglängdsspannet 290–320 nanometer omvandlar molekylen 7-dehydrokolesterol i över- och läderhuden, det vill säga hudens två övre skikt, till ett förstadium av D-vitamin (previtamin-D). Via lever och njurar bildas därefter aktivt vitamin D3. Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. För en ljushyad person räcker cirka 20–30 minuter i sommarsol på ansikte, armar och ben. Det dock helt omöjligt att bilda tillräckligt med D-vitamin från solen under vintermånaderna eftersom solens strålar är för svaga. Med stigande ålder avtar förmågan att bilda 7-dehydrokolesterol och en 70-åring kommer bara att ha en fjärdedel av en ung människas kapacitet att bilda D-vitamin. Även för en ung och frisk person klarar inte vinterhalvårets sol att bilda D-vitamin i huden. I Sverige kan man bara bilda D-vitamin i tillräckliga nivåer under månaderna maj–augusti eftersom solen står för lågt under övriga månader. Då måste man få i sig D-vitamin via mat eller via kosttillskott. Det är dock svårt att erhålla tillräckliga nivåer via kosten. Exempelvis måste man äta drygt ett kilo kallrökt lax eller drygt fyra och ett halvt kilo ägg utan skal för att få i sig 4000 IE (100 μg) D-vitamin. Läs mer här.

Observera att man inte kan bilda D-vitamin via solstrålar som går genom glas. Solskyddsfaktor 8 eller högre som appliceras blockerar all form av D-vitaminbildning.

Vad är egentligen D-vitamin?

D-vitamin från sol, mat eller kosttillskott är inte aktivt (med några få undantag) utan måste genomgå två olika processer i kroppen för att bli aktivt. Den första sker i levern där D-vitamin omvandlas till 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D), även kallat calcidiol. Den andra processen sker i njurarna där 25-hydroxyvitamin D omvandlas till 1,25-dihydroxyvitamin D (1,25(OH)2D) även kallat calcitriol vilket alltså är aktivt D-vitamin. När man tar blodprov för att fastställa D-vitaminnivåer görs det på 25-hydroxyvitamin. 1,25-dihydroxyvitamin D har för kort halvtid för att kunna fastställa D-vitaminstatus.

Vilka riskgrupper kan ha svårigheter att få i sig eller bilda tillräckligt med D-vitamin

I stort sett hela svenska befolkningen som inte reser utomlands under vinterhalvåret lider brist på D-vitamin, där lägst nivåer uppmätts under januari och februari. I övrigt är följande grupper extra utsatta:

 • Personer som lider av inflammatoriska tarmsjukdomar

 • Barn som ammas där mamman inte har tillräckliga nivåer av D-vitamin

 • Personer med mörk hy

 • Äldre (många med höftledsfraktorer har får låga nivåer av D-vitamin i blodet)

 • Överviktiga personer

Write Your Own Review
Du recenserar:Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
Betyg
Relaterade produkter
 1. Magnesium 300 – kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott med mycket god biotillgänglighet.

  329 kr
 2. B Complex
  B Complex
  , 90 tabletter eller 180 tabletter

  B-Complex från Innate Response är ett balanserat spektrum av alla åtta b-vitaminerna tillsammans med ekologisk spenat.

  As low as 379 kr
 3. Anti-trötthetspaket
  Anti-trötthetspaket
  Greatlife.se
  , 180 tabletter

  Trött och utmattad? Två superprodukter som bidrar till minskad trötthet och utmattning samlade i ett paket!

  639 kr 738 kr

  Du sparar 99 kr

 4. Baby & Me Multivitamin

  Baby & Me innehåller en kraftfull kombination av vitaminer och mineraler från whole food speciellt framtagen för den gravida kvinnan, pre-gravida och ammande kvinnan.

  669 kr
 5. Gravidpaketet
  Gravidpaketet
  Greatlife.se
  , 1 st

  Ett väl sammansatt paket för dig som är gravid eller ammar. Gravidpaketet innehåller kosttillskott som stöttar en normal graviditet och som har en roll i celldelningsprocessen.

  1 898 kr 1 985 kr

  Du sparar 87 kr

 6. Adrenal Response
  Adrenal Response
  , 60 tabletter eller 90 tabletter

  Adrenal Response är en kraftfull kombination av växtämnen vid upplevelse av stress och för stresshantering. Innehåller Sensoril – den finaste formen av Ashwaganda.

  As low as 379 kr
 7. One Daily

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-processad mat) till skillnad från isolerade syntetiskt framställda vitaminer och mineraler.

  509 kr
 8. Bone Health Multivitamin

  Bone Health Multivitamin från  whole food är speciellt framtaget för att täcka de näringsämnen som behövs för normal och frisk benuppbyggnad.

  649 kr