B Complex

Rating:
100% of 100
 • Bidrar till normal hjärtfunktion, energiomsättning och bildning av röda blodkroppar
 • Minskar trötthet och utmattning och skyddar cellerna mot oxidativ stress
 • Fri från vete, mjölk, soja, majs, bekämpningsmedel och magnesiumstearat
469 kr
  • Fri frakt över 298 kr
  • Snabb leverans
  • Finns i lager
  Art. nr
  B-Complex-CONF
  EAN
  0 51494 40011 1

B Complex

B-Complex från Innate Response är ett balanserat spektrum av alla åtta B-vitaminerna från äkta whole food. De behövs för nervsystemet, hud, hår och naglar bland annat. B-vitaminer behövs även för att kroppen ska kunna producera energi, metabolisera protein, kolhydrater och fett. Alla som har besvär med hud, hår och naglar samt alla som upplever för mycket stress i livet borde ta extra B-vitaminer. Om man har besvär med mage eller tarm kommer upptaget av B-vitaminerna att vara nedsatt. Då är det extra viktigt med tillskott av B-vitaminerna. B Complex finns i två storlekar 90 eller 180 tabletter.

Vitamin B1 (Tiamin) deltar som koenzym i kolhydratmetabolism samt proteinmetabolism och därmed viktig för att producera energi från både kolhydrater och proteiner. Vitamin B1 är även viktigt för normal neuroligisk funktion samt för normal hjärtfunktion. Vidare är Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, Biotin, Folsyra (B Complex innehåller folat) och Vitamin B12 nödvändiga vitaminer för att bibehålla energi, god vitalitet samt för friska tänder, ben, hår, hud och naglar. B-komplexet kallas för stressvitaminerna samt hudvitaminerna. Tillskott av B-complex samt C-vitamin, kalcium, magnesium och zink hjälper vid stresshantering samt bidrar till mental hälsa och koncentrationsförmågan.

Vitamin B2 (Riboflavin) bidrar till normalisering av de röda blodkropparna samt är viktigt för normal järnstatus i blodet. Vitamin B2 är normaliserar även ögats struktur samt bidrar till till normal fostertillväxt. Vitamin B2 hjälper även till vid många enzymatiska reaktioner i kroppen. Vitamin B2 är nödvändig för mental funktion och prestation. Dessutom måste vitamin B2 finnas i tillräckliga nivåer för hälsosam hud samt slemhinnor (ytan på tungan, munnens slemhinnor, vagina, tarmar m.m.).

Vitamin B3 (Niacin) bidrar till att hålla både hud och slemhinnor hälsosamma. Vitamin B3 omvandlas till två molekyler kallade NAD (Nikotinamid-adenin-dinukleotid) och NADP (Nikotinamid-adenin-dinukleotidfosfat) vilka är nyckelkomponenter för ATP, dvs energibildningen. Vitamin B3 är nödvändig för normal neurologisk funktion. Vitamin B3 hjälper till att kontrollera blodlipidprofiler (blodfettprofil, kolesterol samt triglycerider.

Vitamin B5 (Pantotensyra) bidrar till syntes samt metabolism av ett antal viktiga essentiella substanser (hormoner, signalsubstanser till exempel) vilka är viktiga för kroppens normala funktion. Vitamin B5 hjälper till vid metabolismen av kolhydrater, aminosyror samt fett. Vitamin B5 är en komponent som stödjer hårtillväxt inifrån genom att stödja metabolismen i hårrötterna. Vitamin B5 bidrar även till friska naglar.

Vitamin B6 (Pyridoxin) bidrar till syntesen av cystin och dess inkorporering i keratin vilket är svavelhaltigt protein som utgör en viktig komponent i hår och naglar. Vitamin B6 bidrar till normala homocysteinnivåer (homocystein är riskfaktor för hjärtkärlsjukdom) och vitamin B6 tillsammans med med folsyra och vitamin B12 reducerar förhöjda homocysteinvärden. Vitamin B6 bidrar vidare till bibehållande av hormonell hälsa samt är en essentiell kofaktor för metabolism av fettsyror.

Biotin stärker naglarna och deltar i regleringen av sebum i hårroten och bidrar till minskning av hårförlust och stimulerar hårets återväxt. Biotin är även nödvändigt för hårtillväxt och formering av hårfolliklar.

Folsyra eller folat (B Complex innehåller folat) som dess naturliga form heter bidrar till hjärtkärlhälsa. Folsyra bidrar även till kognitiv förmåga. Folsyra (tillsammans med andra vitaminer och mineraler samt DHA (omega-3) är nödvändig för fostrets neuralrörsutveckling vilket om det inte sluter sig fullständigt innebär så kallat ryggmärgsbråck. Folsyra är viktigt för bildandet av röda blodkroppar. Folsyra och vitamin B12 bidrar till att bygga och bibehålla starka ben.

Vitamin B12 är nödvändigt för normal celldelning samt för neuralrörs utveckling och tidig celldelning i den tidiga graviditeten. Vitamin B12 behövs för ett hälsosamt nervsystem samt för normal mental funktion. Vitamin B12 är nödvändig för normal bildning av röda blodkroppar. Läs gärna mer om vitamin B12 här.

Innate Response kosttillskott kommer från whole food (hel, icke-processad mat) till skillnad från isolerade syntetiskt framställda B-vitaminer. Det är anledningen till att Innate Response bibehåller viktiga kofaktorer som behövs för maximalt upptag av kroppen och cellerna.

Vill det veta mer om varför vi valt MegaFood och Innate Response? Läs här.

Innehåll per dagsdos   % av DRI
Vitamin B1 (tiamin) 9 mg 818
Vitamin B2 (riboflavin) 4 mg 286
Niacin (vitamin B3) 45 mg NE 281
Vitamin B6 (pyridoxin) 10 mg 714
Folsyra (Kalcium-L-metylfolat) 240 µg 120
Vitamin B12 (metylkobalamin) 50 µg 2000
Biotin 30 µg 60
Pantotensyra (vitamin B5) 45 mg 750
Grönkål 125 mg *

DRI = Dagligt referensintag
*DRI ej fastställt

Ingredienser

Råris (Oryza sativa), fyllnadsmedel (cellulosa), grönkålsblad (Brassica oleracea sabellica), pantotensyra, Saccharomyces cerevisiae, niacin, klumpförebyggande medel (kiseldioxid), ytbehandlingsmedel (stearinsyra), vitamin B1, vitamin B6, vitamin B2, broccoli (Brassica oleracea), folsyra, vitamin B12, biotin.

Dosering

1 tablett per dag. Kan tas med eller utan mat. Tabletten kan krossas eller mortlas och strös på mat eller i dryck vid svårigheter att svälja.

Whole food

Den här produkten tillverkas av riktig mat och vitaminer. Varje vitamin och kombineras med utvalda grönsaker eller näringsjäst i en unik process för att skapa ett whole food-kosttillskott med hög biotillgänglighet. Läs mer på www.greatlifegroup.com

Observera

Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas. Förvaras utom räckhåll för barn. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Förvaras i rumstemperatur. Placera aldrig kosttillskott nära en värmekälla, i direkt solljus eller i fuktig miljö. Förslut burken ordentligt. Tillverkad i USA.

Kan jag ta mer än en B-Complex per dag?

Vi rekommenderar alltid att man tar, på burken, angiven dos men om man av någon anledning vill ha mer av exempelvis vitamin B12 ska man tänka på Tolerable Upper Intake Levels (UL). UL definieras som den högsta dagliga intagsnivån under lång tid, vid vilken negativa hälsoeffekter hos friska, vuxna individer är osannolik. UL är fastställda av EFSA som är Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. 

UL-värden för B-vitaminerna:

 • Vitamin B1 (Tiamin): inget UL registrerat. Negativa hälsoeffekter är osannolika även vid högt intag.
 • Vitamin B2 (Riboflavin): inget UL registrerat. Negativa hälsoeffekter är osannolika även vid högt intag.
 • Vitamin B3 (Niacin – Nikotinsyra): 10 mg för nikotinsyra och 900 mg för nikotinamid
 • Vitamin B6 (Pyridoxin): 25 mg
 • Biotin: inget UL registrerat. Negativa hälsoeffekter är osannolika även vid högt intag.
 • Folsyra: 1000 µg
 • Vitamin B12 (Kobalamin): inget UL registrerat. Negativa hälsoeffekter är osannolika även vid högt intag.
 • Pantotensyra: inget UL registrerat. Negativa hälsoeffekter är osannolika även vid högt intag. 

Med hänvisning till UL-värdena kan du ta 2,5 tabletter B Complex dag under lång tid utan några negativa hälsoeffekter om du är vuxen och frisk. 

Är det inte bättre att köpa enskilda B-vitaminer med högre dos?

Alla åtta B-vitaminerna fungerar i synergi och det är bäst att ta dem tillsammans och inte exprimentera med olika enskilda B-vitaminpreparat. B Complex från Innate Response har alla åtta B-vitaminer i rätt proportioner. Gällande dos är det en vanlig missuppfattning att höd dos alltid är bättre. Milligram är en viktenhet, inte ett mått på effektivitet. Flertalet studier visar att isolerade syntetiska vitaminers effektivitet (upptag och verkan i kroppen) inte kan mäta sig med så kallade whole food vitaminer, vilket B Complex från Innate Response är. Svaret är således att det är bättre att ta alla åtta b-vitaminer i ett och samma tillskott och att det tillskottet bör vara från whole food eftersom det även innehåller alla kända och hittills okända kofaktorer och ämnen som förbättrar upptag och funktion av det aktiva vitaminet. Läs mer om skillnaden mellan olika tillskottskvaliteter här.

Jag är vegan och provsvar visar att jag har brist på vitamin B12. Vad ska jag göra?

Om du absolut inte vill äta kött så kan din läkare eventuellt ordinera B12-injektioner, beroende på hur allvarlig vitamin B12-brist du har. B12-vitamin kan ge perniciös anemi (blodbrist), trötthet och diverse neurologiska symtom. Vitamin B12 finns endast i animalier och strikta vegetarianer samt veganer har ofta brist på vitaminet. Även om vitamin B12 kan bildas av bakterier i tjocktarmen kan vitaminet inte tas upp av kroppen då det skulle krävas att återförande av vitaminet från tjocktarmen till tunntarmen för att tas upp optimalt eller förtäring av avföring vilket vissa primater (gorillor) gör för att erhålla bland annat vitamin B12. Till skillnad från övriga B-vitaminer kan Vitamin B12 lagras i levern och det kan dröja 3-5 år innan bristsymtom uppstår. Om du inte ordineras B12-injektioner rekommenderar vi att du omgeånde tar ett B-komplex-tillskott där vitamin B12 ingår. Du bör undvika tillskott med den billiga formen cyanokobalamin. Om du vill ta syntetiska tillskott bör vitamin B12-formen vara methylkobalamin. Emellertid bör du allra helst ta ett whole food B-komplex. Innate Response B Complex är från whole food och uppfyller våra krav på högkvalitativa tillskott. Läs gärna mer om vitamin B12 här.

Min urin är har fått en nästan gul självlysande färg sedan jag börjat med B-vitaminer?

Vitamin B2 (riboflavin) innehåller ett gult färgämne som färgar urinen gul. Det är inte farligt på något vis. 

Fördjupning & forskning

Folsyra (vitamin B9) är viktigt för benhälsa 

Cagnacci A, Bagni B, Zini A, Cannoletta M, Generali M, Volpe A. Relation of folates, vitamin B12 and homocysteine to vertebral bone mineral density change in postmenopausal women. A five-year longitudinal evaluation. Bones  2008 February  42(2):314-20. Department of Obstetrics, Gynecology and Pediatrics, Obstetrics and Gynecology Unit, Policlinico of Modena, Modena, Italy. 

Vitamin B6, B12 och folsyra minskar risk för makuladegeneration

William G. Christen; Robert J. Glynn; Emily Y. Chew; Christine M. Albert; JoAnn E. Manson Folic Acid, Pyridoxine, and Cyanocobalamin Combination Treatment and Age-Related Macular Degeneration in Women: The Women's Antioxidant and Folic Acid Cardiovascular Study. Archives of Internal Medicine  2009 February  169(4):335-341. Divisions of Preventive Medicine and Cardiovascular Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School.

B-vitaminer minskar risk för åderförkalkning

Howard N. Hodis, Wendy J. Mack, Laurie Dustin, Peter R. Mahrer, Stanley P. Azen, Robert Detrano, Jacob Selhub, Petar Alaupovic, Chao-ran Liu, Ci-hua Liu, Juliana Hwang, Alison G. Wilcox, Robert H. Selzer. High-Dose B Vitamin Supplementation and Progression of Subclinical Atherosclerosis: A Randomized Controlled Trial  Stroke  2009 March  40:730-736. Atherosclerosis Research Unit, the Department of Preventive Medicine, the Department of Medicine, and the Department of Radiology, University of Southern California, Keck School of Medicine, Los Angeles, California

Folsyra hjälper blodflödet till örat och minskar risk för åldersrelaterade hörproblem

Bamini Gopinath, Victoria M. Flood, Elena Rochtchina, Catherine M. McMahon, and Paul Mitchell. Serum Homocysteine and Folate Concentrations Are Associated with Prevalent Age-Related Hearing Loss Journal of Nutrition  2010 June. Centre for Vision Research, Department of Ophthalmology, Westmead Millennium Institute, University of Sydney, Sydney, NSW 2006, Australia. 

Vitamin B12 behövs för ett välfungerande immunförsvar

Tamura J, Kubota K, Murakami H, Sawamura M, Matsushima T, Tamura T, Saitoh T, Kurabayshi H, Naruse T. Immunomodulation by vitamin B12: augmentation of CD8+ T lymphocytes and natural killer (NK) cell activity in vitamin B12-deficient patients by methyl-B12 treatment. Clin Exp Immunol.   1999 April  116(1):28-32. Third Department of Internal Medicine, Gunma University School of Medicine, Maebashi, Japan. 

Recensioner
 1. super nöjd
  Rating
  100%
  det här det bästa jag har ätit på länge super nöjd

  Kommentar av

  Publicerad

 2. super nöjd
  Rating
  100%
  det här det bästa jag har ätit på länge super nöjd!

  Kommentar av

  Publicerad

 3. super nöjd
  Rating
  100%
  det här det bästa jag har ätit på länge super nöjd!

  Kommentar av

  Publicerad

 4. Jättenöjd!
  Rating
  100%
  Är jättenöjd med den här b-vitaminen. I perioder när jag hållt upp med den känner jag mig trött så vill inte vara utan den. Kan starkt rekommendera!

  Kommentar av

  Publicerad

 5. Blivit av med restless legs!
  Rating
  100%
  Jag är väldigt nöjd med mitt inköp av Innate B-Complex och Iron Response. Känner mig piggare och har äntligen blivit av med ”restless legs!

  Kommentar av

  Publicerad

Write Your Own Review
Du recenserar:B Complex
Betyg