Omega-3

Omega-3

Omega-3 med lägst oxidationsnivå

Omega-3 fettsyra är en essentiell fettsyra. Essentiella fettsyror är fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka utan som måste erhållas via kosten eller via tillskott. Det finns två essentiella fettsyror för människan: linolsyra som är en omega-6 fettsyra och alfa-linolensyra (ALA) som är en omega 3-fettsyra. Det finns tre former av omega-3 alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra(EPA) och dokosahexaensyra (DHA). ALA finns i nötter och frön medan EPA och DHA finns i animalier, främst fisk och skaldjur. Det är EPA och DHA som har effekt på kroppen och dess celler. Omvandlingsgraden från ALA till EPA och DHA är tyvärr oerhört låg så personer som inte äter fisk eller skaldjur behöver normalt komplettera med EPA och DHA. De långkedjade omega 3-fettsyrorna är oerhört viktiga för hälsan eftersom DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. Dessutom bidrar EPA och DHA till hjärtats normala funktion. Läs mer om omega-3

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.

  1. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

    Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

    159 kr
  2. Eskimo-3 Pure Omega 3 - flytande

    Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

    159 kr

Fettsyror 

ALA är som sagt förstadiet till Eikosapentaensyra (EPA) och Dokosahexaensyra som är de för kroppen bästa omega-3 fettsyrorna. Omvandlingsgraden från ALA till EPA och DHA är mycket låg, för att inte säga obefintlig, (ca. 1–10 %) vilket innebär att det är bäst att få i sig EPA och DHA direkt via exempelvis fet fisk eller fiskoljor och inte gå omvägen via ALA som finns i linfröolja eller andra fröoljor. Dessutom innehåller fröoljor och växtoljor inte sällan för mycket omega-6 vilket inte är bra för hälsan. Omega-6 fettsyror och omega-3 fettsyror bör ingå i vår kost i förhållande 2:1. Emellertid är förhållandet förskjutet med dagens västerländska kost vilket innebär att vi får i oss mellan för mycket omega-6 fettsyror i förhållande till omega-3 fettsyror. Det påverkar hälsan negativt bland annat eftersom de båda fettsyrorna konkurrerar om samma platser i cellmembranen. Omega-6 fettsyror finns bland annat i växtoljor, nötter och sädesslag. EPA och DHA, det vill säga de långkedjiga Omega-3 fettsyrorna finns främst i fisk, fiskolja, skaldjur och fytoplankton. Linfrön och chiafrön är inte bra källor till omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Precis som för de allra flesta kosttillskott, ses fiskoljans effekt inte direkt utan över tid. Effekten uppnås ofta efter flera veckors regelbundet intag. 

EPA och DHA påverkar även inflammationsprocessen genom att minska inflammationer i kroppen. Fiskoljor minska även triglyceridnivåerna i kroppen samt minskar även blodtrycket något hos dem som har högt blodtryck. EPA verkar även påverka humöret positivt troligtvis genom att minska inflammationer i hjärnans celler. Det finns även forskning som tyder på att 300 mg DHA per dag minskar ADHD-besvär hos barn. 

Man bör akta sig för härskna fettsyror, speciellt de långkedjiga omega 3-fettsyrorna. Lipidperoxidation innebär oxiderade fettsyror och dessa påverkar cellens membran negativt. Man bör alltid köpa kontrollerade fiskoljor från seriösa tillverkare då kvaliteten skiljer sig i hög grad dem emellan. Eskimo-3 är världens mest studerade fiskolja och har lägst peroxidationsnivåer av alla fiskoljor vi har funnit. 

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.