Inflammation

Akut inflammation är viktigt, kronisk inflammation är farlig

Inflammation är viktigt för hälsan. Det är ett försvar för kroppen mot olika mikroorganismer eller skador mot kroppen. En infektion (virus, bakterier) kan sätta igång en inflammation men inflammation kan även uppstå helt utan en infektion, exempelvis av ett fysiskt trauma som ett slag eller skada av något slag. Normalt brukar en inflammation karaktäriseras av smärta, rodnad, svullnad, värme och även funktionsnedsättning. Att ett inflammerat område blir rött och varmt beror på det ökade blodflödet till området. Eftersom blodkärlen vidgas och blir mer genomsläpplig vid inflammation transporteras mer vätska till ett inflammerat området vilket leder till svullnad. Vid en inflammation frigörs olika substanser från döda celler och vita blodkroppar som retar smärtnerver varvid smärta uppstår.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av besvär med inflammation eller värk.

 1. Wild Alaskan Sockeye Salmon
  Rating:
  100%
  Special Price 319 kr Regular Price 349 kr
 2. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
  Rating:
  100%
  Special Price 399 kr Regular Price 439 kr
 3. Oyster Pure
  Rating:
  100%
  Special Price 699 kr Regular Price 749 kr
 4. CoQ10 – 200 mg
  Rating:
  100%
  Special Price 499 kr Regular Price 529 kr
 5. AKG – Alkylglycerols
  Special Price 499 kr Regular Price 529 kr
 6. MegaFood Zinc
  Zink , 60 tabletter
  Rating:
  100%
  369 kr
 7. MegaFood Zinc
  Zink , 120 tabletter
  Rating:
  100%
  599 kr
 8. Balanced B Complex
  Rating:
  100%
  469 kr
 9. Tru Niagen NAD+
  Rating:
  100%
  Special Price 495 kr Regular Price 699 kr
 10. Tru Niagen NAD+
  Special Price 1 239 kr Regular Price 1 595 kr
 11. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
  Rating:
  100%
  589 kr
 12. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Rating:
  100%
  1 029 kr
 13. Purple Defense Dr Mercola
  Rating:
  100%
  Special Price 699 kr Regular Price 799 kr
 14. MSM – organiskt svavel
  Rating:
  100%
  Special Price 345 kr Regular Price 349 kr
 15. MegaFood Ultra C-400
  Rating:
  100%
  579 kr

Akut inflammation eller kronisk inflammation

Det är stor skillnad på akut inflammation och kronisk inflammation. En akut inflammation som går över är alltså ett viktigt försvar som kroppen har. Om inflammationen däremot går över i kroniska inflammation kan stor skada uppstå.  Ett antal forskare uttrycker sina erfarenheter om nedstämdhet i en artikel som publicerades 2013 i BMC Medicine. De skriver:

Vi känner till attnedstämdhet har samband med kronisk låggradig inflammation [...] Vad är källan till den kroniska låggradiga inflammationen? […] En rad faktorer tycks öka risken för att utvecklanedstämdhet och de verkar ha en koppling till systemisk inflammation [inflammation i hela kroppen]. Dessa omfattar psykosociala stressfaktorer, dåliga kostvanor, fysisk inaktivitet, fetma, rökning, ökad genomsläpplighet i tarmen, atopi [ärftlig benägenhet till allergi], dålig tandhälsa, sömnbrist samt D-vitaminbrist.

Värktabletter

Vid inflammation och värk är det inte ovanligt att ta värktabletter. Vi förordar inte att man ska gå omkring med smärta och värk. Däremot är det vår absoluta ståndpunkt att man först och främst ska försöka titta på orsaken till värken och smärtan istället för att ta värktabletter. Vi har kunder som bara genom att ändra livsstilen och se till att balansera upp näringsbrister blivit smärtfria och fria från värk. Även svåra inflammationer som inflammation i knä, inflammation i tarmen, inflammation i leder eller inflammation i muskelfästen kan bli bättre med hälsokost och livsstilsförändringar enligt vår erfarenhet.

Inflammationshämmande

Förutom värktabletter finns det mycket man kan göra med livsstilsförändringar för att minska inflammationen. En inflammationshämmande eller antiinflammatorisk livsstil är betydligt enklare att följa än man kan tro. Oavsett om man har diffus värk, inflammation i foten, inflammation i matstrupen eller bara inflammation i kroppen rent generellt kommer positiva livsstilsförändringar alltid att påverka positivt. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för minska inflammation och värk i kroppen.

Omega 6 och Inflammation

Omega 6 och omega 3 är två livsviktiga fettsyror som kroppen behöver få i sig via mat för att kunna fungera. Förenklat kan man säga att omega 6 är pro-inflammatoriskt och omega 3 är anti-inflammatoriskt eller inflammationshämmande. Det är dock en förenkling eftersom vissa fettsyror som bildas i omega 6-kedjan har antiinflammatorisk verkan. Det verkar som om den moderna människan får i sig för mycket omega-6 i förhållande till omega-3. Fiskolja innehåller omega-3 och det är anledning till att fiskolja minskar inflammation i kroppen. Vi har Eskimo-3 som vi anser vara den bästa på marknaden.

Inflammation och nedstämdhet

Ny forskning visar att inflammation ochnedstämdhet är förknippat. Bland annat kommer DHA som finns i omega-3 att minska känslan av nedstämdhet eftersom det föryngrar av nervceller, skyddar nerver och förbättrar hjärnans funktion. Ryggmärgsvätska från personer som försökt att ta livet av sig visar på högre nivåer av ett ämne som skapar inflammation, interleukin-6. Råttor i vilka man framkallar inflammation i laboratoriemiljö uppvisar beteenden som nedstämda råttor har. Så kallade mikrogliaceller som överför signaler i hjärnan kan även överföra inflammatoriska ämnen vilket påverkar signalsubstanserna dopamin och serotonin negativt.

Inflammation och kost

Anti-inflammatorisk kost är inget nytt. Var och varann tidskrift skriver om att man ska undvika socker, skräpmat och öka intaget av grönsaker för att minska inflammationer. Kost och inflammation är tätt förknippat men tyvärr är det många som missar att många livsmedel, även från växtriket, ökar risken för inflammation trots att de antas vara hälsosamma. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om vilken kost som verkligen är bra för att minska inflammation, vi lovar att du inte hade någon aning om att flera, till synes hälsosamma livsmedel, inte alls är hälsosamma just vid inflammation.

Inflammation och hälsokost

Det är givetvis självklart att man inte ska ha näringsbrister om man lider av inflammation eller värk. Däremot kan det vara svårt att veta vilka kosttillskott man ska prioritera vid inflammation eller värk. Hälsokost kan hjälpa till vid inflammation om man väljer rätt kvalitet och rätt produkter.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.