Facebook Pixel

Inflammation & värk

Inflammation & värk

Akut inflammation är viktigt, kronisk inflammation är farligt

Inflammation är viktigt för hälsan. Det är ett försvar för kroppen mot olika mikroorganismer eller skador mot kroppen. En infektion (virus, bakterier) kan sätta igång en inflammation men inflammation kan även uppstå helt utan en infektion, exempelvis av ett fysiskt trauma som ett slag eller skada av något slag. Normalt brukar en inflammation karaktäriseras av smärta, rodnad, svullnad, värme och även funktionsnedsättning.

Att ett inflammerat område blir rött och varmt beror på det ökade blodflödet till området. Eftersom blodkärlen vidgas och blir mer genomsläpplig vid inflammation transporteras mer vätska till ett inflammerat området vilket leder till svullnad. Vid en inflammation frigörs olika substanser från döda celler och vita blodkroppar som retar smärtnerver varvid smärta uppstår.

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av besvär med inflammation och värk.

Läs mer om inflammation & värk

 1. Köp Flora Probiotika Greatlife

  Marknadens kanske bästa probiotika med 16 kliniskt undersökta och icke-kon...

  499 kr
 2. Selen i whole food form med örter och grönsaker
  Selen , 60 tabletter

  Selen från MegaFood är ett whole food och raw food kosttillskott med selen...

  359 kr
 3. Köp Vitamin E med tokoferoler och tokotrienoler

  Dr. Mercolas Vitamin E med tokoferoler och...

  As low as 399 kr
 4. Turmeric Strength for Whole Body från MegaFood innehåller både gurkmeja och c-vitamin.
  Turmeric Strength for Whole Body , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Turmeric Strength™ for Whole Body innehåller både gurkme...

  As low as 499 kr
 5. Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott med mycket god biotillgänglighet.

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  369 kr
 6. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  569 kr
 7. Multi for Men, multivitaminmineral speciellt framtagen för män upp till 55 år från MegaFood!
  Multi for Men , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Multi for Men (Multivitaminmineral Man) är en multivitaminmineral spe...

  As low as 599 kr
 8. Multi for Women är en multivitaminmineral speciellt framtagen för kvinnor upp till 55 år.
  Multi for Women , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Multi for Women är en multivitaminmineral baserad på äkta whole food speci...

  As low as 599 kr
 9. Köp Vitamin C-400 från Innate Response
  Vitamin C-400 , 90 tabletter eller 180 tabletter

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  As low as 549 kr
 10. CoQ10 från Innate Response med rödbeta, broccoli och spenat

  Q10 har en viktig roll i energiproduktionen i mitokondrierna inuti kroppen...

  439 kr
 11. Köp GI Response från Innate Response, 5 mg glutamin per portion

  GI Response är en produkt för mag- och tarmbesvär. Den innehåller glutamin...

  599 kr
 12. Köp Flora 20-14 Probiotika från Innate Response

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 459 kr
 13. 25%
  Adult B-Centered från MegaFood innehåller bland vitamin B6 och vitamin B12

  Adult B-Centered från MegaFood är en perfekt produkt som lä...

  As low as 499 kr Regular Price 699 kr
 14. MSM från Dr Mercola. En beståndsdel i kollagen, det protein som bygger upp bindväv, muskler, skelett, hår och hud.

  MSM – Organiskt svavel, kallas även skönhetsmineralen eftersom fungerar so...

  349 kr
 15. Köp Eskimo-3 Pure, tillskott av omega-3. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.

  Eskimo-3 Pure är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 ti...

  Special Price 159 kr Regular Price 199 kr

Akut inflammation eller kronisk inflammation

Det är stor skillnad på akut inflammation och kronisk inflammation. En akut inflammation som går över är alltså ett viktigt försvar som kroppen har. Om inflammationen däremot går över i kroniska inflammation kan stor skada uppstå. Multipel Skleros (MS), ledgångsreumatism, psoriasis är typiska sjukdomar som karaktäriseras av kronisk inflammation. Även, fetma, diabetes och åderförkalkning verkar ha koppling till kronisk inflammation. Ett antal forskare uttrycker sina erfarenheter kring depression i en artikel som publicerades 2013 i BMC Medicine. De skriver:

Vi känner till att depression har samband med kronisk låggradig inflammation [...] Vad är källan till den kroniska låggradiga inflammationen? […] En rad faktorer tycks öka risken för att utveckla depression och de verkar ha en koppling till systemisk inflammation [inflammation i hela kroppen]. Dessa omfattar psykosociala stressfaktorer, dåliga kostvanor, fysisk inaktivitet, fetma, rökning, ökad genomsläpplighet i tarmen, atopi [ärftlig benägenhet till allergi], dålig tandhälsa, sömnbrist samt D-vitaminbrist.

Värktabletter

Vid inflammation och värk är det inte ovanligt att ta värktabletter. Vi förordar inte att man ska gå omkring med smärta och värk. Däremot är det vår absoluta ståndpunkt att man först och främst ska försöka titta på orsaken till värken och smärtan istället för att ta värktabletter. Vi har kunder som bara genom att ändra livsstilen och se till att balansera upp näringsbrister blivit smärtfria och fria från värk. Även svåra inflammationer som inflammation i knä, inflammation i tarmen, inflammation i leder eller inflammation i muskelfästen kan bli bättre med hälsokost och livsstilsförändringar enligt vår erfarenhet.

Inflammationshämmande

Förutom värktabletter finns det mycket man kan göra med livsstilsförändringar för att minska inflammationen. En inflammationshämmande eller antiinflammatorisk livsstil är betydligt enklare att följa än man kan tro. Oavsett om man har diffus värk, inflammation i foten, inflammation i matstrupen eller bara inflammation i kroppen rent generellt kommer positiva livsstilsförändringar alltid att påverka positivt. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för minska inflammation och värk i kroppen.

Omega 6 och Inflammation

Omega 6 och omega 3 är två livsviktiga fettsyror som kroppen behöver få i sig via mat för att kunna fungera. Förenklat kan man säga att omega 6 är pro-inflammatoriskt och omega 3 är anti-inflammatoriskt eller inflammationshämmande. Det är dock en förenkling eftersom vissa fettsyror som bildas i omega 6-kedjan har antiinflammatorisk verkan. Det verkar som om den moderna människan får i sig för mycket omega-6 i förhållande till omega-3. Fiskolja innehåller omega-3 och det är anledning till att fiskolja minskar inflammation i kroppen. Vi har Eskimo-3 som vi anser vara den bästa på marknaden.

Inflammation och depression

Ny forskning visar att inflammation och depression är förknippat. Bland annat kommer DHA som finns i omega-3 att reducera depression eftersom det föryngrar av nervceller, skyddar nerver och förbättrar hjärnans funktion. Ryggmärgsvätska från personer som försökt att ta livet av sig visar på högre nivåer av ett ämne som skapar inflammation, interleukin-6. Råttor i vilka man framkallar inflammation i laboratoriemiljö uppvisar beteenden som deprimerade råttor har. Så kallade mikrogliaceller som överför signaler i hjärnan kan även överföra inflammatoriska ämnen vilket påverkar signalsubstanserna dopamin och serotonin negativt.

Inflammation och kost

Anti-inflammatorisk kost är inget nytt. Var och varann tidskrift skriver om att man ska undvika socker, skräpmat och öka intaget av grönsaker för att minska inflammationer. Kost och inflammation är tätt förknippat men tyvärr är det många som missar att många livsmedel, även från växtriket, ökar risken för inflammation trots att de antas vara hälsosamma. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om vilken kost som verkligen är bra för att minska inflammation, vi lovar att du inte hade någon aning om att flera, till synes hälsosamma livsmedel, inte alls är hälsosamma just vid inflammation.

Inflammation och hälsokost

Det är givetvis självklart att man inte ska ha näringsbrister om man lider av inflammation eller värk. Däremot kan det vara svårt att veta vilka kosttillskott man ska prioritera vid inflammation eller värk. Hälsokost kan hjälpa till vid inflammation om man väljer rätt kvalitet och rätt produkter. 

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.