
Ärtprotein innehåller alla aminosyror och är dessutom mycket lättupptagligt för dem med mag- och tarmbesvär.
Baljväxter – den familj som ärta tillhör – innehåller lektiner som ökar risken för läckande tarm och fytinsyra som hindrar upptaget av mineraler. Det är alltså inte helt oproblematiskt att äta baljväxter. Ärtproteinisolat innehåller däremot mycket låga nivåer av både lektiner och fytinsyra vilket gör det till ett bra och fullvärdigt protein som inte irriterar tarmen. Ärtprotein innehåller alla aminosyror men är extra rik på aminosyran lysin som vegetarianer ofta har låga halter av. Ärtprotein innehåller även rikligt på aminosyran arginin samt rikligt av de grenade aminosyrorna L-leucin, L-isoleucin och L-valin även kallat BCAA. En randomiserad dubbelblindstudie visar att ärtprotein ger lika mycket muskeltillväxt som vassleprotein, troligtvis på grund av dess rika innehåll på BCAA. Forskning visar även att ärtprotein har en mycket hög biotillgängliget och dessutom mättar lika bra som mjölkbaserade proteiner.
En stor fördel med ärtprotein är att det är skonsamt för tarmslemhinnan och att det inte innehåller gluten, laktos, gliadin eller antibiotika. Ärtprotein innehåller dock mindre av aminosyran cystin men det kan lätt balanseras genom intag av ekologiskt vitt ris som innehåller cystin. En fördel med att ärtprotein innehåller mindre av cystin är att personer med tendens till njursten kan inta det utan besvär eftersom de ska undvika just cystin.
Det ärtprotein som Innate Response använder kommer från gul, GMO-fri ärta från Kanada. De använder en helt kemikaliefri lösning för att separera skal och ärta. Innate Response ärtprotein är även rikt på järn, garanterat gluten- och soja-fritt samt låg-allergent. Det är dessutom helt fritt från tillväxthormoner (rbst/bGH), anabola steroider och antibiotika samt testat fritt från kemikalier och bekämpningsmedel.
Vetenskapliga referenser och källor
Visa referenserBabault N, Païzis C, Deley G, Guérin-Deremaux L, Saniez MH, Lefranc-Millot C, Allaert FA.Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jan 21;12(1):3.
Overduin J, Guérin-Deremaux L, Wils D, Lambers TT.Food Nutr Res. NUTRALYS(®) pea protein: characterization of in vitro gastric digestion and in vivo gastrointestinal peptide responses relevant to satiety. ‘2015 Apr 13;59:25622.