Lagerrensning – fynda livsmedel och hälsokost

Mandlar 250 g – EKO

Biofoods spanska ekologiska mandlar är av absolut högsta kvalitet. De har en mild och naturlig nötsmak. Biofoods ekologiska mandlar är dessutom rika på protein, fiber, E-vitamin och mangan.

 • Ekologiska naturella mandlar 
 • Rika på protein, fiber och E-vitamin
 • Passar veganer och vegetarianer
 • Komposterbar förpackning
Special Price 69 kr
Regular Price 107 kr
  • Fri frakt över 298 kr
  • Snabba leveranser
  • Hemleverans
  • Finns i lager
  Storlek
  250 g
  Rek. pris
  107 kr
  Varumärke
  Portioner
  -
  Art. nr
  3203
  EAN
  7330137032036

Mandlar 250 g – EKO

Biofoods ekologiska mandlar är av absolut högsta kvalitet. De odlas i Spanien där de allra finaste mandlarna väljs ut innan de torkas och förpackas. Biofoods ekologiska mandlar har en mild och naturlig nötsmak. De passar utmärkt som snacks, att ha i muesli, att strö på mat eller blanda ner i en smoothie. De fungerar även utmärkt i olika rawfood-bakverk. Biofoods ekologiska mandlar är rika på bland annat protein, fiber och E-vitamin. 

Är mandel en stenfrukt? 

Mandel är egentligen det ätbara fröet från mandelträdet (Prunus dulcis) och mandel klassificeras som en stenfrukt. Det innebär att frukten innehåller ett frö (även kallat sten eller kärna) som är mycket hårt. Normalt har stenfrukter bara en kärna / sten. 

Mandel kommer från familjen rosväxter dit även följande bär och frukter hör: hallon, jordgubbar, smultron, björnbär, körsbär, hjortron, plommon, persikor, aprikoser, äpple och päron hör. 

Vilka näringsämnen innehåller mandel? 

Mandlar innehåller protein, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler och en del bioaktiva ämnen som polyfenoler (bland annat flavonoider) och fytosteroler. Det mesta fettet i mandlar är enkelomättat, vilket är associerat med en minskning av LDL-kolesterol. Det innehåller även fiber med fyra gånger så mycket olösliga fiber som lösliga fiber. Mandlar är även rika på vitamin E, mangan, magnesium och koppar. 

Är mandel nyttigt? 

Konsumtion av mandlar är förknippat med förbättrade värden gällande kolesterol och triglycerider. Mandelkonsumtion är även förknippat med minskat blodsocker och minskad kroppsvikt. Forskning visar på ett signifikant minskat långtidsblodsocker vid kontinuerligt intag av mandlar. Mandlar har en starkt antioxidativa egenskaper med ett högt ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbance Capacity) Det är ett mått på hur stark antioxidativ förmåga ett livsmedel har i provrörstest. Vi rekommenderar att man avstår från nötter och frön om man lider av autoimmuna sjukdomar eller tarmbesvär. 

Mandelodling kräver mycket vatten 

I California odlas mest mandlar i världen. Dessa mandlar är inte resistenta mot torka vilket kräver mycket vatten. Det är inte bra för miljön. De mandlar från Spanien som Biofoods ekologiska mandlar består av är däremot resistenta mot torka. Det är nödvändigt eftersom de inte bevattnas. Biofoods ekologiska mandlar  har däremot lite fler bittermandlar i sig (upp till 2 %) men har lägre miljöbelastning. 

Recept för mandlar

Det mest uppenbara sättet att äta mandlar är att bara ta några stycken som ett snacks. Mandlar kan även rostas i ugnen med lite tamarisås på, strös på sallad, blandas ner i granola eller muesli, användas i bakning, mixas till röror tillsammans med kryddor och örter. Mandlar kan även mixas ner i en smoothie eller hackas ner i en fruktsallad. 

Referenser

Mattes RD, Dreher ML. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):137-41. PMID: 20199999.

Barreca D, Nabavi SM, Sureda A, et al. Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds. Nutrients. 2020;12(3):672. Published 2020 Mar 1. doi:10.3390/nu12030672

Innehåll per dagsdos   per 100 g
Energi 599 kcal/2508 kJ
Protein 22,3 g
Kolhydrat 3,9 g
varav sockerarter 3,5 g
Fett 53 g
varav mättat 5,1 g
Fiber 12,6 g
Salt 0,03 g

Ingredienser

Ekologisk mandel.

Observera

Biofoods ekologiska mandlar kan innehålla upp till 2 % bittermandel. Allergener: Innehåller mandel. Kan innehålla spår av sojabönor, cashewnöt, hasselnöt, valnöt, pekannöt, paranöt, pistasch, makadamianöt, sesamfrön och gluten.

Write Your Own Review
Du recenserar:Mandlar 250 g – EKO
Betyg