Facebook Pixel

Hjälpmedel mot förstoppning

Hjälpmedel mot förstoppning

Förstoppning, hård i magen, ont i magen & svullen mage

När det gäller toalettvanor finns det ingen modell som passar alla. En del har avföring flera gånger varje dag medan andra går några gånger per vecka. Förstoppning, ibland kallat att man är hård i magen, innebär att man har svårt att tömma tarmen, att avföringen är hård och svår att få ut. Vid förstoppning kan man ibland känna att man inte tömmer tarmen ordentligt. Förstoppning kan även innebära smärta i ändtarmsöppningen vid avföring och även blod i avföringen, i toaletten eller på toalettpappret. Det är inte ovanligt att man har ont i magen och att man har svullen mage om man lider av förstoppning.

 1. Köp Flora Probiotika Greatlife

  Marknadens kanske bästa probiotika med 16 kliniskt undersökta och icke-kon...

  499 kr
 2. Flora 50-14 Clinical Strength Probiotika

  Probiotika för dig med svåra mag-tarmbesvär.

  As low as 669 kr
 3. Köp Flora 20-14 Probiotika från Innate Response

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 459 kr
 4. Probiotika-tillskott MegaFlora Plus från MegaFood

  MegaFlora Plus är ett av marknadens mest kraftfulla probiotika-tillsk...

  669 kr
 5. Full Spectrum Enzymes – Matsmältningsenzymer från Dr. Mercola är en av de mest kraftfulla enzymblandningarna på marknaden.

  Full Spectrum Enzymes – Matsmältningsenzymer från Dr. Mer...

  549 kr
 6. Köp GI Response från Innate Response, 5 mg glutamin per portion

  GI Response är en produkt för mag- och tarmbesvär. Den innehåller glutamin...

  599 kr
 7. Flora 300-14, 7-dagarskur

  Intensivkur med probiotika vid kraftiga mag-tarmbesvär.

  379 kr
 8. Köp Vitamin C-400 från Innate Response
  Vitamin C-400 , 90 tabletter eller 180 tabletter

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  As low as 549 kr
 9. Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott med mycket god biotillgänglighet.

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  369 kr
 10. Makai Pure

  Djuphavssalt från djuphavsströmmar på drygt 600 meters dj...

  Special Price 139 kr Regular Price 159 kr
 11. Probiotikatrappan från Innate Response

  Probiotikatrappan är ett paket för att balansera tarmfloran och stötta mag...

  Special Price 3 249 kr Regular Price 3 423 kr

  Du sparar 174 kr

Om du har ont i magen och lider av förstoppning bör du först och främst kontakta sjukvården på telefonnummer 1177 (Vårdguiden) för vidare hjälp. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Våra artiklar, tips och egenvårdsråd ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra artiklar, tips och egenvårdsråd är endast råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

Förstoppning barn och magknip

Barn kan drabbas av förstoppning med smärta i magen som följd. Tyvärr kan förstoppning hos barn leda till både illamående och förlust av aptit. Förstoppning kan även medföra magknip hos barnet. Om man ser blod i avföringen eller i toaletten behöver det inte betyda att det är något allvarligt. Det kan vara ett litet brustet blodkärl i analen. Man ska ändå alltid uppsöka sjukvård om man upptäcker blod i barnets avföring, på pappret eller i toaletten. Hård mage är normalt inte farligt för ett barn men kan påverka livskvaliteten negativt för barnet. 

Ont i magen efter måltid? Crohns sjukdom, Ulcerös kolit, IBS

Ont i magen efter måltid

Om man upplever att man får ont i magen efter måltid kan det bero på förstoppning men det kan även bero på andra faktorer som exempelvis gallsten, laktosintolerans, Crohns sjukdom, Ulcerös kolit, IBS, eller magsår. En del personer kan även få ont i magen efter kryddstarka måltider. 

Bulkmedel och laxermedel

Bulk och laxermedel är inte riktigt samma sak. Bulkmedel ger volym åt tarminnehållet genom kostfiber vilket gör att tarmen lättare kan bearbeta tarminnehållet. Laxermedel retar däremot tarmen så att tarmens peristaltik, det vill säga tarmrörelser, blir onaturligt kraftiga. 

En del laxermedel fungerar genom att de ökar gallvätska och bukspott som gör tarminnehållet mer tunnflytande. Laxermedel rekommenderas inte som en långsiktig lösning då man kan bli beroende samt att upptaget av näring kan försämras. 

Förstoppning under graviditeten

Förstoppning gravid

Förstoppning under graviditeten är tyvärr inte helt ovanligt. En orsak till förstoppning under graviditeten kan vara att trycket på tarmkanalen från bebisen ökar. Förstoppning under graviditeten kan även bero på ökningen av hormonet progesteron som får muskulaturen kring tjocktarmen att slappna av så att tarmperistaltiken minskar. Det leder i sin tur till ökad risk för förstoppning. 

Laxerande mat

Det finns mat som är laxerande. Normalt rekommenderar fiberrika livsmedel och olika fettrika livsmedel för dess laxerande effekt. Dessa brukar ingå i olika huskurer mot förstoppning. En del är bra medan andra bör undvikas. Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av förstoppning.  

Förstoppning huskur

När det gäller huskurer mot förstoppning rekommenderar vi att man är försiktig. En del livsmedel kan innehålla ämnen som man inte bör få för mycket av. Följande huskur anser vi dock vara säker. 

 1. Drick mer vatten, inte kaffe, inte te, inte läsk, juice utan vanligt vatten. 

 2. Inkludera mer gröna bladgrönsaker i kosten men var noggrann med vilka. Kontakta vår kundtjänst för ett protokoll om vilka grönsaker vi rekommenderar och vilka vi rekommenderar att man undviker. 

 3. Prova att äta en liten mängd torkade ekologiska plommon och bär. 

 4. Blanda 1 tesked ekologisk olivolja och en nypa Celtic Makai havssalt i ett stort glas vatten. Drick på fastande mage direkt när du vaknar

 5. Ta en morgonpromenad för att stimulera tarmperistaltiken. 

 6. Ta tillskott av mjölksyrabakterier.

 7. Höga doser av C-vitamin och magnesium tas ibland få en snabb och direkt tarmtömning. Vi rekommenderar dock inte att man överdoserar kosttillskott utan följer aviserad dosering. 

 8. Ibland kan det vara bra att göra en detox om man lidit av förstoppning en längre tid. Läs vår artikel om detox här

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av förstoppning.