Facebook Pixel

Depression & oro

Depression & oro

Den här texten är inte till för att ställa diagnos och den ersätter inte konventionell sjukvård. Om du upplever besvär med depression, oro eller ångest rekommenderar vi dig att uppsöka sjukvård. Man bör under inga omständigheter upphöra med, av läkare förskrivna antidepressiva mediciner, på egen hand.

Depression är vanligt

Depression är en av världens vanligaste sjukdomar, i alla fall i västvärlden. Folkhälsomyndigheten skriver att 20 % av alla svenskar har fått diagnosen depression någon gång och att år 2020 kan depression utgöra den största sjukdomsbördan i världen. Depression, kan förutom att leda till betydande nedsatt livskvalitet för individen, även leda till svårigheter att fungera normalt i samhället.

Vad är depression och vad är kopplingen till signalsubstanser?

Signalsubstanser spelar en avgörande roll för depression. En signalsubstans,även kallad neurotransmittor, är ett ämne som transporteras mellan nervceller och som då sätter i gång någon form av respons. De mest kända signalsubstanserna är dopamin, serotonin, adrenalin (även ett hormon), noradrenalin (även ett hormon), acetylkolin och GABA. Om man har problem med signalsubstanserna kan det bland annat leda till depression, oro eller ångest.

Dopamin och depression

Dopamin kan fungera både som en hämmande och stimulerande signalsubstans. Dopamin spelar en roll för bland känslan av glädje, för att man ska kunna fokusera, känna sig motiverad och få saker gjorda. Dopamin är dessutom en starkt bidragande faktor till att människan söker njutning och lust. Dopamin spelar även en viktigt roll i kroppens belöningssystem. Droger som kokain och amfetamin minskar nedbrytningen av dopamin och den ökade dopaminhalten när dessa droger tas leder starka belöningssignaler. För låga nivåer av dopamin har koppling till depression och likgiltighet men även till ADHD och Parkinsons. Kortvarig stress ökar kortisolproduktionen och därmed ökar även produktionen av dopamin. Långvarig stress leder däremot till att de receptorer som binder till dopamin blir mer resistenta mot just dopamin vilket kan leda till depression. Tecken på problem med dopamin kan, men behöver inte vara, att man tappar intresse för det mesta i livet, man saknar motivation, prokrastinerar (vanan att undvika och skjuta upp viktiga uppgifter), man har oförmåga att känna glädje, humörsvängningar, självskadebeteende och depression. Aminosyran tyrosin tillverkas i kroppen av aminosyran fenylalanin med hjälp av bland annat vitamin B3 (niacin). Tyrosin ingår i sin tur i tillverkning av L-dopa (levodopa) – en föregångare till dopamin – med hjälp av vitamin B3. L-dopa tillverkar därefter dopamin med hjälp av vitamin B6.

Serotonin och depression

En teori inom depressionsforskning är att en adekvat serotoninnivå är viktigt för att motverka depression. Så kallade SSRI-mediciner (selektiva serotoninåterupptagshämmare) är vanliga antidepressiva läkemedel som fungerar genom att hindra serotonin från att återupptas i synapsen i nervcellerna. Det leder till att serotoninet då istället kan bära nervsignaler mellan nervcellerna. SSRI-preparat används inte bara för att behandla depression utan även för att behandla ångest. Forskning tyder på att minskade nivåer av T3 ( sköldkörtelhormon) kan leda till låga nivåer av serotonin i hjärnan. Om SSRI-mediciner inte fungerar kanske det skulle  kunna bero på låga nivåer av T3 och att jodintaget är för lågt?

Serotonin kallas även må-bra-kemikalien och serotonin är kopplat till känslan av lycka och av att känna sig avslappnad. För lite serotonin antas däremot vara kopplat till depression men även till nedsatt immunförsvar. För att bilda serotonin omvandlar kroppen aminosyran tryptofan till 5-htp (5-hydroxytryptofan) med hjälp av bland annat niacin (vitamin B3). Kroppen använder 5-htp för att producera serotonin med hjälp av bland annat zink, magnesium och C-vitamin. Därefter används serotonin för att producera N-Acetylserotonin med hjälp av järn, vitamin B6 och C-vitamin. Slutligen bidrar N-Acetylserotonin till tillverka sömnhormonet melatonin med hjälp av bland annat vitamin B6 och folsyra (5-mthf). Det är alltså viktigt att inte ha brist på dessa näringsämnen för produktionen av både serotonin och melatonin. Forskning när det gäller vitamin B6 och depression visar att vitamin B6 tillsammans med magnesium fungerar bättre vid depression än endast tillskott av magnesium.

Noradrenalin och depression

Noradrenalin, som är både en signalsubstans och ett hormon är förstadiet till adrenalin. Dopamin är en föregångare till noradrenalin. Med hjälp av C-vitamin tillverkas noradrenalin från dopamin. Noradrenalin är ett stresshormon som är viktigt för vakenhet och uppmärksamhet bland annat. Det finns teorier om att personer som lider av depression antas ha sänkt noradrenalin-aktivitet i hjärnan.

Magtarmhälsa, probiotika och depression

Mer och mer forskning börjar intressera sig för det så kallade mikrobiomet (tarmfloran och dess innehåll av bland annat mjölksyrabakterier) och dess koppling till depression och oro. Forskning visar att tillskott av mjölksyrabakterier, det som tidigare kallades probiotika i folkmun, visar på en liten men signifikant effekt på depression. Det behövs dock mer forskning på området.

D-vitamin tillskott och depression

D-vitamin är egentligen ett prohormon som mest är känt för att det bidrar till immunsystemets normala funktion, till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor samt till att bibehålla normal benstomme. D vitamin och depression verkar vara korrelerat. Forskning där man kontrollerat D-vitaminnivåer hos patienter visar att 94 % av alla personer med psykiatriska besvär lider av D-vitaminbrist. D vitaminbrist och depression kan eventuellt ha en korrelation. Det forskas som tur är på d vitaminbrist och depression. Vitamin D3, depression och dos

Magnesium och depression

Magnesium tillskott eller magnesiumtabletter används ibland för att motverka depression. Finns det forskning som stöder det? Forskning från Australien menar att magnesiumbrist, som är vanligt bland befolkningen, leder till att N-methyl-D-aspartate-jonkanaler (NMDA) på cellmembran aktiveras för mycket och blir för öppna. De släpper då in för mycket kalciumjoner vilket skadar nervceller vilket i sin tur antas resultera i depression enligt forskarna. De säger vidare att tillskott av magnesium visar på antidepressiva effekter samt magnesiumnivåerna i cerebrospinalvätskan har visat sig vara låg självmordsoffer som är resistenta mot medicinsk behandling av depression. Forskarna menar att brist på magnesium minskar serotoninnivåerna samt att för mycket kalcium, glutamat och aspartat kan försämra depression. Det verkar finnas en association mellan depression och magnesium. Det finns många olika typer av magnesium, både magnesium kapslar och magnesiumpulver och båda ger kroppen extra tillskott av magnesium.

Omega 3 tillskott och depression

Omega 3 kapslar innehåller fettsyrorna EPA och DHA och forskning från Japan tyder på att intag av omega-3 i form av EPA och DHA från fisk verkar vara associerat med lägre risk för att utveckla depression eller mild depression. Det betyder inte att det samma om man tar omega 3 kapslar. Emellertid kanske tillskott av omega-3 kan vara något stämningshöjande och påverka humöret positivt. Mer forskning behövs på området depression och omega 3. Tursamt nog har omega 3 kosttillskott som innehåller EPA och DHA även andra viktiga funktioner i kroppen. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och till att bibehålla normal synförmåga. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.

Bästa antidepressiva – depression tabletter

När det gäller depression och oro bör man först och främst uppsöka sjukvård för att få hjälp. Det finns däremot inga antidepressiva läkemedel utan biverkningar vad vi känner till, men även om man vill prova naturläkemedel mot depression eller vitaminer mot depression ska de aldrig ersätta konventionell sjukvård och en av läkare, korrekt ställd diagnos. Läkare är de som kan förskriva medicin mot depression eller ångestdämpande medicin och läkare är de som känner till bästa medicinen mot ångest och depression. Vill man ta medicin mot ångest ska man uppsöka sjukvården. Även om vissa antidepressiva läkemedel leder till viktuppgång är depression en så pass allvarlig sjukdom att det är viktigast att behandla depressionen. Kontakta vår kundtjänst för att ta del av ett egenvårdsprotokoll med kosttillskott för att gå ner i vikt om du behöver det. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

Depression är en komplicerad och allvarlig sjukdom och det finns ingen hälsokost mot depression däremot finns det vitaminer och mineraler som ingår som viktiga kofaktorer i de signalvägar som producerar olika signalsubstanser och hormon kopplat till depression. 

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider lindrig oro. Dessa ersätter som sagt inte konventionell läkarvård och kontrollera alla kosttillskott och protokoll med din läkare innan du påbörjar dem.

 1. Adrenal Strength
  Adrenal Strength , 30 tabletter eller 60 tabletter

  Adrenal Strength® (Adrenalkomplex) från MegaFood är ett who...

  As low as 419 kr
 2. Trött och utmattad? Köp detta paket från Innate Response som bidrar till minskad trötthet och utmattning!

  Trött och utmattad? Två superprodukter som bidrar till minskad ...

  Special Price 769 kr Regular Price 808 kr

  Du sparar 39 kr

 3. Antistress-paketet innehåller flera bra kosttillskott för stress och stresshantering från Innate Response.

  Antistress-paketet innehåller flera bra kosttillskott för stres...

  Special Price 1 658 kr Regular Price 1 746 kr

  Du sparar 88 kr

 4. Stora Baspaketet innehåller ett antal bra kosttillskott för allmän hälsa där även ett kosttillskott med kraftfulla mjölksyrabakterier ingår.

  Stora Baspaketet innehåller ett antal bra kosttillskott för all...

  Special Price 1 573 kr Regular Price 1 656 kr

  Du sparar 83 kr

 5. Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott med mycket god biotillgänglighet.

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  369 kr
 6. Multi for Women är en multivitaminmineral speciellt framtagen för kvinnor upp till 55 år.

  Multi for Women (Multivitaminmineral Kvinna) är en multivitaminminera...

  599 kr
 7. Multi for Men, multivitaminmineral speciellt framtagen för män upp till 55 år från MegaFood!

  Multi for Men (Multivitaminmineral Man) är en multivitaminmineral spe...

  599 kr
 8. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin från Innate Response. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin.

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  569 kr
 9. Adult B-Centered från MegaFood innehåller bland vitamin B6 och vitamin B12

  Adult B-Centered från MegaFood är en perfekt produkt som lä...

  499 kr
 10. Thyroid Strength från MegaFood, kosttillskott som bidrar till normal sköldkörtelfunktion

  Thyroid Strength® (Sköldkörtelkomplex) från MegaFood &...

  619 kr
 11. Köp vattenlöslig form av jod. Viktigt för nervsystemets normala funktion.

  Iosoljod är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod &aum...

  329 kr
 12. Blood Builder – järntabletter
  Blood Builder – järntabletter , 30 tabletter eller 90 tabletter eller 180 tabletter

  Blood Builder järntabletter är ett kosttillskott baserat på...

  As low as 309 kr
 13. Blood Builder Minis. MegaFood. Järntabletter som är lätta att svälja och som inte ger mag- och tarmbesvär.

  Blood Builder® Minis (järnkomplex) är ett kosttillskott base...

  309 kr
 14. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 459 kr
 15. Vitamin C-400. Bidrar till kollagenbildningen och hudens normala funktion.

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  699 kr
 16. Methyl B12 är ett whole food kosttillskott med aktiva former av vitamin B6, folsyra och vitamin B12.

  Metylkomplex med B12, folsyra & B6 är ett whole food kosttillskot...

  499 kr
 17. Zink kosttillskott från MegaFood är en överlägsen källa för detta essentiella näringsämne.
  Zink , 60 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  329 kr
 18. E-vitamin & Selen
  E-vitamin & Selen , 30 tabletter eller 60 tabletter

  E-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler....

  As low as 299 kr
 19. UVEX skyddsglasögon blockerar bort allt blått ljus.

  UVEX skyddsglasögon som blockerar allt blått ljus. Perfekt f&ou...

  299 kr
 20. Köp Eskimo-3 Pure, tillskott av omega-3. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.

  Eskimo-3 Pure är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 ti...

  159 kr

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.