Allt du behöver veta om kisel

Lästid: 2–3 min
Allt du behöver veta om kisel

Kisel är ett mineral som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet som andra näringsämnen, men det spelar en viktig roll i vår hälsa. I den här artikeln kommer vi att utforska vad kisel är, vilka symtom som kan uppstå vid brist, vilka livsmedel som innehåller kisel, dess potentiella hälsofördelar, den rekommenderade dagliga dosen, och om det är möjligt att överdosera detta mineral.

Vad är kisel?

Kisel är ett spårmineral som finns naturligt i jordskorpan och finns i många livsmedel och vattenkällor. Det är en komponent i kiseldioxid, en förening som är vanligt förekommande i naturen. I människokroppen har kisel identifierats som en viktig faktor för att bibehålla hälsosamma ben, hud, hår och naglar.

Vilken mat innehåller kisel?

Kisel finns i en rad olika livsmedel: bananer, äpplen, druvor, apelsiner och gurka.

Kisel har flera potentiella hälsofördelar:

  • Hudhälsa: Kisel har föreslagits förbättra hudens struktur och elasticitet, vilket kan vara fördelaktigt för en ungdomlig hud.
  • Benhälsa: Det finns tecken på att kisel kan spela en roll i att bibehålla benhälsa genom att främja kollagenproduktionen.
  • Hårets och naglarnas hälsa: Vissa rapporter tyder på att kisel kan stärka hår och naglar.

Hur mycket kisel behöver man per dag?

Det finns ingen officiell rekommenderad daglig intag av kisel, och de dagliga behoven är fortfarande föremål för forskning. Därför finns det ingen fastställd RDI (rekommenderat dagligt intag) för kisel men cirka 10–15 mg per dag rekommenderas.

Kan man överdosera kisel?

Det är ovanligt att överdosera kisel genom kosten, eftersom det är en naturlig förening i många livsmedel. Det finns dock inte tillräckligt med forskning för att fastställa exakt hur mycket kisel som kan vara skadligt om det intas i stora mängder som kosttillskott. Följ doseringen på det kiseltillskott du väljer.

Sammanfattning om kisel

Kisel är ett spårmineral som är viktigt för vår benhälsa, hud, hår och naglar. Även om kiselbrist är sällsynt, kan det vara fördelaktigt att inkludera livsmedel som är rika på kisel i din kost. Det finns fortfarande mycket att lära om kisels specifika roll och de optimala dagliga behoven.

Källor & Referenser

Martin KR. Met Ions Life Sci. 2013 PMID: 24470100.

Martin KR. J Nutr Health Aging. 2007 PMID: 17435951.

Författare & granskare