Cellulosagummi och kosttillskott

Lästid: 2 min
Cellulosagummi och kosttillskott

Vad är cellulosagummi?

Cellulosagummi kallas även karboximetylcellulosa eller natriumkarboximetylcellulosa. Cellulosagummi är en ingrediens som används som förtjockningsmedel, bindemedel, emulgeringsmedel och stabilisator i livsmedel och ibland även i kosttillskott. Cellulosagummi är, tillsammans med xantangummi, det vanligaste förtjockningsmedlet i färdigmat. Cellulosagummi tillverkas av cellulosa, det vill säga fiber från växter, normalt utan animaliska tillsatser eller gluten.

Innehåller våra kosttillskott cellulosagummi? 

Våra kosttillskott innehåller inte cellulosagummi. Våra kosttillskott innehåller istället renaste formen av 100 % vegetabilisk hydroxipropylmetylcellulosa (HPMC). Det är inte samma sak som cellulosagummi. Mängden hydroxipropylmetylcellulosa i en kapsel är för övrigt försvinnande liten, cirka 125 mg, det vill säga 0,125 gram. 

Cellulosa, fibrer och stärkelse

Stärkelse i grönsaker, rotfrukter och frukt har bindningar som kroppen kan bryta ner vilket gör att vi kan tillgodogöra oss energin i stärkelsen. Cellulosa har däremot bindningar som kroppen inte kan bryta ner. Cellulosa är fibrer som ger näring åt tarmbakterierna. Om man är rädd för cellulosa i allmänhet kan man inte äta några som helst grönsaker, rotfrukter och frukt eftersom cellulosa förekommer i dem naturligt.

Är gelatin ett alternativ?

I stort sett all gelatin kommer från ko eller gris. Gelatin kan vara bra som material för kapslar men passar inte alla typer av innehåll eftersom det kan ske reaktioner med gelatinet och innehållet. Gelatin passar inte heller alla personer. Gelatin kan komma från djur som haft det svårt och från djur som ätit besprutade spannmål. Gelatin som kommer från smälta djurdelar är besvärligt för veganer och djurrättsintresserade även om gelatinet är av hög kvalitet. Vi anser att gelatin av hög kvalitet är bra för rätts sorts innehåll men det anser vi även om cellulosa av hög kvalitet.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa för att optimera din hälsa. Vi har kostnadsfria hälsoprotokoll för de flesta problem med hälsan. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Författare & granskare