JUST NU – 20 % rabatt på produkter för hår, naglar och hud!

Hur & när tar man kreatin för bäst resultat

Lästid: 1–2 min
Hur & när tar man kreatin för bäst resultat

Hur använder man kreatin för bäst effekt?

För bäst effekt är det viktigt att ta kreatin regelbundet och över en längre tid för att uppnå och bibehålla dess fördelar. När det gäller timing, kan det tas både före och efter träning beroende på individuella preferenser och mål. 

Kreatin uppladdningfas

För att optimera mängden kreatin i musklerna kan vissa användare genomgå en uppladdningsfas där de tar en hög dos kreatin under en kort period. När man börjar ta kreatin kan man inleda med en uppladdningsfas där man då konsumerar 5 gram kreatin fyra gånger om dagen under en period på 5 dagar. Därefter tar men endast 5 gram per dag. Det finns inte mycket forskning som stöttar uppladdningsfas. Vi rekommenderar att man tar 5 gram per dag kontinuerligt. 

Kreatin före eller efter träning

Det finns ingen strikt regel för när man ska ta kreatin i förhållande till träning. Vissa föredrar att ta det före träning för att öka energinivåerna och prestationsförmågan, medan andra föredrar att ta det efter träning för att främja återhämtning och muskelreparation. Prova dig fram. 

Hur länge ska man ta kreatin

Det finns ingen fastställd tidsram för hur länge man bör ta kreatin, men många använder det kontinuerligt under flera veckor eller månader för att uppnå och bibehålla dess fördelar. 

Kreatin uppehåll & cykler

Vissa människor väljer att göra korta uppehåll eller cykler med kreatintillskott. Vi rekommenderar att man tar kreatin i 2 månader och sedan gör uppehåll i två veckor och sedan börjar om igen. 

Författare & granskare