Magnesiumstearat vs. Stearinsyra

Lästid: 2-3 min
Magnesiumstearat vs. Stearinsyra

Magnesiumstearat och Stearinsyra

Innate Response använder stearinsyra som smörjmedel i tillverkningen av sina kosttillskott. Stearinsyra (även kallad Oktadekansyra) är en av de vanligaste långkedjiga fettsyrorna. Den finns naturligt både i animaliska och vegetabiliska fetter. Det är en fettsyra med 18-kolatomer med den kemisk formeln C17H35COOH. Stearinsyra förekommer naturligt i flera livsmedel i betydligt större mängder än den mycket lilla kvantitet som förekommer i Innate Response och MegaFoods kosttillskott. I choklad (kakaosmör), som i hög grad består mättat fett, består en tredjedel av chokladens fett av stearinsyra. Livsmedelsverket i USA (FDA) har bekräftat att stearinsyra kan tillsättas i livsmedel i enlighet med god tillverkningssed (GMP). 

Magnesiumstearat och stearinsyra är två relaterade ämnen, men de har olika egenskaper och användningsområden.

Magnesiumstearat

Sammansättning: Magnesiumstearat är en kemisk förening som består av magnesiumjoner bundna till stearinsyra-molekyler. Dess kemiska formel är (C17H35COO)2Mg.

Användning:Magnesiumstearat används som ett smörjmedel och bindemedel i läkemedels- och kosttillskottstillverkning. Magnesiumstearat används för att förhindra att tabletter klibbar ihop och förbättra deras form.

Stearinsyra

Sammansättning: Stearinsyra, även kallad oktadekansyra, är en mättad fettsyra med 18 kolatomer och kemisk formel C17H35COOH. Den finns naturligt i animaliska och vegetabiliska fetter.

Användning: Stearinsyra används i livsmedelsindustrin som en stabiliserande och emulgerande agent. Den används också som en ingrediens i kosmetika och tvål. I läkemedelsproduktion kan det användas som ett smörjmedel, men det är mindre vanligt än magnesiumstearat.

Skillnader

Sammansättning: Magnesiumstearat är en förening av magnesium och stearinsyra, medan stearinsyra i sig är en specifik fettsyra.

Användning i tillverkning: Magnesiumstearat används främst som ett smörjmedel och bindemedel i tillverkningen av tabletter och kosttillskott. Stearinsyra kan användas i liknande funktioner men är också vanligare i livsmedels- och kosmetikaindustrin.

Hälsa och kosttillskott: Både magnesiumstearat och stearinsyra används i relativt små mängder i kosttillskott och läkemedel. De betraktas oftast som säkra för konsumtion.

Det är viktigt att notera att det finns viss kontrovers kring användningen av magnesiumstearat i kosttillskott, men generellt sett används det i mycket små mängder och betraktas som säkert av myndigheter som FDA och EFSA.

Innate Response och MegaFood

Innate Response och MegaFood är en tillverkare certifierad enligt GMP. De använder stearinsyra som är en säker fettsyra som finns i naturligt i hälsosam mat. Innate Response och MegaFood använder endast ytterst små mängder stearinsyra (ofta mindre än 1 mg per kapsel) för att funktionen hos ett visst kosttillskott ska förbättras. Det är en bråkdel av vad som finns i vanlig mat som konsumeras varje dag. Kött, kokosfett och choklad innehåller rikligt med stearinsyra.

Författare & granskare