Miljövänlig rengöring och hudvård med bikarbonat

Lästid: 3-4 min
Miljövänlig rengöring och hudvård med bikarbonat

Vad är bikarbonat?

Bikarbonat tillverkas av kalksten och saltvatten. Den kemiska formeln är NaHCO₃ och det egentliga namnet är natriumbikarbonat eller natriumvätekarbonat. Bikarbonat är ett av kolsyrans natriumsalter. Om bikarbonat kommer i kontakt med vatten sönderdelas det till natriumkarbonat (soda, Na₂CO₃) och kolsyra (H₂CO₃). 

Vad kan bikarbonat användas till? 

Bikarbonat kan användas för att göra badbrusprodukter, peeling och så kallat  ”no ‘poo” schamponering. No 'poo är en förkortning av engelskans no shampoo: Blöt håret och massera in 1-3 teskedar bikarbonat blandat med lite vatten i hårbotten. Låt verka någon minut och skölj sen ur med vatten. Det sista sköljvattnet ska vara en liter vatten med en halv deciliter äppelcidervinäger och ev några droppar eterisk olja. Gör no ‘poo-tvätten varje vecka. Bikarbonat kan även användas i badbrus, tandkräm, deodorant, fotbad/ bad och till saltpeeling. 

Saltpeeling med bikarbonat

Gör även en enkel saltpeeling genom att blanda 1 del havssalt som du mortlar lätt tillsammans med 1 del bikarbonat och några droppar eterisk olja. Skrubba fuktad hud försiktigt i cirkelrörelse. 

Stopp i avloppet med bikarbonat

Stopp i avloppet kan avhjälpas genom denna miljövänliga och billiga kur. Häll i 1 deciliter bikarbonat och lita mycket salt i handfatets avlopp eller i duschens avlopp. Häll 1 deciliter ättika på bikarbonatet. Det kommer att fräsa. Låt stå i 20 minuter och häll sedan på 2 liter kokande vatten. Upprepa vid behov. 

Resa bort? Slipp dålig lukt med bikarbonat

Om man inte kommer att använda ett avlopp på ett tag kan man hälla i bikarbonat i avloppet. När du kommer tillbaka sköljer du extra noggrant. 

Bra och miljövänlig doft i kattlådan med bikarbonat

Häll lite bikarbonat i kattlådan för att motverka dålig eller unken lukt. 

God doft i badrummet med bikarbonat

Blanda några droppar eterisk olja med bikarbonat och ha i en liten skål som du placerar i badrummet. 

Fräsch doft i kylskåpet med bikarbonat

Ställ en skål med 2 deciliter bikarbonat i kylskåpet. Rör om i då och då och byt ut bikarbonatet om doften kommer tillbaka. För en fräsch doft blanda i några droppar eterisk olja av citron. 

Rengör frys och kylskåp med bikarbonat 

Häll lite bikarbonat på en fuktig trasa och torka i en avfrostad frys eller i kylskåpet. 

Rengör ugnen med bikarbonat 

Gör en deg av bikarbonat och vatten. Skura ugnen med smeten och torka därefter rent med en trasa. 

Skinande blankt med bikarbonat i termos

Häll i några matskedar bikarbonat i termosen och häll i kokande vatten. Skaka ordenligt och låt stå i några minuter. Skölj med vatten. 

Tvätta mattor eller madrasser med bikarbonat 

Eftersom bikarbonat och tar bort dålig lukt kan du göra en egen miljövänlig mattvätt. Dammsug mattan ordentligt och skaka den därefter. Strö ut bikarbonat över mattan eller madrassen. Låt stå i 30 minuter och dammsug sedan upp bikarbonatet.  

Gör plast som gulnat vit igen med bikarbonat 

Blanda ner 1 deciliter bikarbonat i 4 deciliter varmt vatten. Tvätta plasten med lösningen och låt lösningen torka på plasten i cirka 20 minuter. Torka av lösningen med en varm trasa. Upprepa vid behov. 

Bikarbonat i hudvård

Crearomes bikarbonat är godkänd för användning i ekologisk kosmetik och i naturkosmetik samt i hud- och hårprodukter certifierade av NATRUE och BDIH (COSMOS).

Bikarbonat är biologiskt nedbrytbar

Crearomes bikarbonat  är biologiskt nedbrytbar och godkänd av Naturskyddsföreningen som Bra Miljöval. Den är även godkänd som KRAV-godkänd syra/bas/salt.

Författare & granskare