Osteoporos & benskörhet

Osteoporos & benskörhet

Benskörhet (osteoporos)

Benskörhet, även kallat låg bentäthet eller osteoporos, är en stor folksjukdom i Sverige. Benskörhet innebär att skelettet är svagare och att risken för benbrott är större. Risk för benskörhet ökar med åldern men även om man röker, är fysiskt inaktiv, har reumatoid artrit, om man tar sömnmedel, bensodiazepiner och SSRI-preparat, har låga nivåer av D-vitamin bland annat. Benskörhet är en sjukdom som främst drabbar äldre. Benskörhet som diagnos måste ställas av en läkare och det görs med en så kallad bentäthetsmätning.

Behandling av benskörhet

Benskörhet behandlas av sjukvården men vill man stötta benhälsan ur ett egenvårdsperspektiv finns det flera saker att göra. Det är oerhört viktigt att inte röka eftersom det ökar risken för benskörhet. Dessutom är det viktigt med rätt intag av högkvalitets vitaminer och mineraler som behövs för starka ben, några av av dessa är: D-vitamin, magnesium, kalcium, K-vitamin, C-vitamin och boron. Skelett är levande vävnad som förnyar sig precis som andra vävnader i kroppen. Det därför viktigt att tänka på sin kost vid benskörhet. Vi har bra protokoll med kost för starka ben och skelett. Kontakta oss via mail så hjälper vi dig med kost och hälsokost för starka ben och för att minska risken för benskörhet. Det är också viktigt att belasta benen genom fysisk aktivitet för att bygga starkt skelett.

Kan man förebygga benskörhet?

Genom att leva sunt, träna lagom, undvika rökning och inte ha näringsbrister minskar man risken för benskörhet. Orsakerna till benskörhet är många som vi skriver om ovan men genom att leva sunt, äta en bra kost och röra på dig kan du minska risken för benskörhet avsevärt. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

 1. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Greatlife.se
  , 60 kapslar

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  559 kr
 2. Vitamin D3 2000 IU

  D-vitamin i den optimala formen kolekalciferol tillsammans med ekologisk p...

  419 kr
 3. One Daily

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-proce...

  509 kr
 4. Bone Health Multivitamin

  Bone Health Multivitamin från  whole food är speciellt fra...

  649 kr
 5. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  669 kr
 6. Magnesium 300 – kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  309 kr