Facebook Pixel

Muskel & ledvärk

Muskel & ledvärk

Ledvärk kan vara mycket besvärligt. Ledvärk kan faktiskt drabba alla leder men de leder som vanligtvis drabbas är knä, höft och fingrar. Vid ledvärk kan man få svullna, varma och ömmande leder men man kan ha ledvärk både med och utan svullnad. Observera att om en led plötsligt svullnar upp och man samtidigt har feber bör man kontakta sjukvården.

Ledvärk ökar normalt med åldern och ledvärk kan bero på flera olika orsaker som exempelvis inflammation, infektion, reumatism och artros. Man kan även drabbas av ledvärk som gravid eftersom hormonet relaxin gör leder mjukare bland annat. Vissa kvinnor upplever ledvärk under amning men det verkar inte finnas tillräckliga bevis för det är amningen som påverkar ledvärken. Rådet att sluta amma till kvinnor som lider av ledsmärta är alltså ej att rekommendera. Man kan även uppleva ledvärk och muskelvärk som kvinna när man går in i klimakteriet. Även för stort intag av alkohol är förknippat med ledvärk i form av gikt, en ledsjukdom som angriper stortåns huvudled. Gikt beror på för mycket urinsyra vilket bildar små vassa kristaller som angriper leden. Ledvärk och trötthet är även förknippat eftersom infektioner och inflammation kan leda till trötthet. Ledvärk är vanligt och orsakerna är många och varierande.

Det absolut bästa man kan göra för att motverka ledvärk är normalt att motionera och röra på sig. Ur ett näringsperspektiv är det viktigt att inte ha brist på exempelvis D-vitamin, omega-3 och C-vitamin om man lider av ledvärk. MSM har även visat sig hjälpa vid ledvärk.

Muskelvärk

Muskelvärk kan drabba alla och muskelvärk beror normalt på överbelastning och överansträngning. Man kan även känna av muskelvärk på grund av brist på exempelvis magnesium som är ett viktigt mineral för normal muskelfunktion. 35 % av all magnesium i kroppen finns i musklerna. Magnesium fungerar som en kalciumkanalblockerare som minskar kalciumjoner till muskelcellen vilket i sin tur leder till att muskelceller slappnar av. Forskning visar att brist på magnesium kan leda till kramp och muskelsmärta. Muskelvärk i benen och låren eller bara ena låret är vanligt och vår erfarenhet är att just magnesium kan hjälpa extra bra vid den typen av muskelvärk. Vi har även märkt att magnesium hjälper mot muskelvärk i armen.

Om man har muskelvärk i hela kroppen bör man däremot få det undersökt då den typen av muskelvärk kan vara orsakad av fibromyalgi. Forskning visar dock att att magnesium som gavs fibromyalgipatienter ledde till mindre smärta och ömhet.

Muskelvärk i ryggen

Muskelvärk i ryggen är oerhört vanligt men om smärtan sitter långt ner och aldrig vill ge med sig varken med rätt träning, rätt näringsämnen, god sömn och besök hos sjukgymnast, naprapat kiropraktor eller osteopat, kan det vara viktigt att kontrollera muskelvärk i ryggen (ryggslutet) hos sjukvården för att utesluta ankyloserande spondylit – en svår inflammatorisk ryggsjukdom. Ett kännetecken för ankyloserande spondylit är att förutom smärta i ryggen att man känner sig extra stel med smärta efter att man har vilat.

Muskel- och ledvärk behandling

Muskel- och ledvärk kan påverka livet i stor utsträckning och tyvärr drabbas de flesta någon gång under livet. Vården erbjuder mest smärtstillande men vi har erfarenhet av att man med god egenvård kan komma långt när det gäller ledvärk och muskelvärk. En del försöker minska sin ledvärk genom att undvika gluten och minska stress; även om det är bra råd räcker de inte på långa vägar. Kontakta vår kundtjänst via mail så hjälper vi dig med egenvårdsprotokoll för muskel- och ledvärk. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

 1. Turmeric Strength for Whole Body
  Turmeric Strength for Whole Body , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Turmeric Strength™ for Whole Body innehåller både gurkme...

  As low as 499 kr
 2. Stora baspaketet

  Stora Baspaketet innehåller ett antal bra kosttillskott för all...

  1 573 kr 1 656 kr

  Du sparar 83 kr

 3. Magnesium 300 – kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  369 kr
 4. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  569 kr
 5. Multi for Men

  Multi for Men (Multivitaminmineral Man) är en multivitaminmineral spe...

  599 kr
 6. Multi for women

  Multi for Women (Multivitaminmineral Kvinna) är en multivitaminminera...

  599 kr
 7. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  699 kr
 8. CoQ10 Coenzym Q10

  Co Q10 (Coenzym Q10) är ett koenzym som finns i cellerna och som &aum...

  439 kr
 9. GI Response

  GI Response Mage Tarm är en omsorgsfullt utformad superprodukt fö...

  599 kr
 10. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 459 kr
 11. E-vitamin & Selen
  E-vitamin & Selen , 30 tabletter eller 60 tabletter

  E-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler....

  As low as 299 kr
 12. Adult B Centered

  Adult B-Centered från MegaFood är en perfekt produkt som lä...

  499 kr
 13. MSM – organiskt svavel

  MSM – skönhetsmineralen, fungerar som en beståndsdel i ko...

  349 kr
 14. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

  Eskimo-3 Pure är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 ti...

  159 kr