JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

Allt du behöver veta om mangan

Lästid: 2–3 min
Allt du behöver veta om mangan

Mangan är ett spårämne som trots sin mindre kända status spelar en avgörande roll i vår hälsa. I denna artikel kommer vi att utforska vad mangan är, varför det är viktigt att inkludera i din kost, de symptom som kan uppstå vid brist, den rekommenderade dagliga dosen och risken för överdosering.

Vad är mangan?

Mangan är ett spårämne eller spårmineral som finns i jorden, i vattnet och i många livsmedel. Det är en viktig komponent i många biokemiska processer i kroppen och fungerar som en cofaktor för flera enzymer.

Varför behöver man mangan?

Mangan är nödvändigt för flera biologiska funktioner, inklusive:

Kollagenproduktion: Mangan bidrar till normal bildning av bindväv. Det är avgörande för bildandet av kollagen, ett protein som är nödvändigt för hudens, benens och broskets hälsa. Mangan bidrar därmed även till att bibehålla normal benstomme.
Antioxidantförsvar: Mangan bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Mangan fungerar som en kofaktor för enzymet superoxiddismutas som hjälper till att bekämpa skadliga fria radikaler i kroppen.
Nervsystemet: Det påverkar nervsignaleringen och kan ha en roll i nervsystemets funktion.
Ämnesomsättning: Mangan bidrar till normal energiomsättning. Mangan är inblandat i ämnesomsättningen av aminosyror, kolhydrater och kolesterol.

Manganbrist - symtom

Manganbrist kan leda till vissa symtom, såsom:

Skelettsjukdomar: Manganbrist har kopplats till skelettsjukdomar som osteoporos.
Nervproblem: Det kan påverka nervsystemet och orsaka symtom som domningar och stickningar.
Hudproblem: Minskad pigmentering och problem med hudens struktur har observerats vid brist.

Hur mycket mangan behöver jag per dag?

Den rekommenderade dagliga mängden mangan varierar beroende på ålder, kön och livsstil. Här är några riktlinjer:

Män 14 år och äldre: ca 2,2–2,3 mg
Kvinnor 14 år och äldre: ca 1,6–1,8 mg
Gravida: ca. 2 mg
Ammande: ca. 2,6 mg

Kan man överdosera mangan?

Mangan går att överdosera, även om det är mycket ovanligt. UL-värdet (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) är en term som används inom näringsvetenskap för att ange den högsta dagliga mängd av ett näringsämne som kan konsumeras utan att riskera negativa hälsoeffekter. UL-värdet fastställs av expertpaneler som utvärderar den tillgängliga vetenskapliga forskningen om näringsämnen och deras potentiella risker. De tar hänsyn till alla kända källor för näringsämnet, inklusive kost, kosttillskott och, i vissa fall, berikade livsmedel. UL-värdet för mangan är 10 milligram mangan per dag från kosttillskott enligt CRN.

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.