Lagerrensning – fynda livsmedel och hälsokost

D-vitaminbrist och torra ögon

D-vitaminbrist och torra ögon

Torra ögon avhjälps med D-vitamintillskott

Forskning visar att D-vitaminbrist kan ligga bakom torra ögon även kallat Keratoconjunctivitis sicca (KCS) eller dry eye syndrome (DES). KCS innebär att tårfilmen inte fungerar riktigt som den ska vilket leder till kroniskt torra ögon. Det låter som en litet besvär men det är faktiskt ganska allvarligt. Förutom att tårfilmen reglerar hydreringsgraden för hornhinnan ansvarar tårvätskan för huvuddelen av syretillförseln till yttersta lagret av hornhinnan. Tårvätskan innehåller även bakteriedödande ämnen, sköljer bort irriterande föremål och döda celler.

När man hade justerat för ålder, kön, fetma, diabetes, reumatoid artrit, depression, sköldkörtelbesvär, eksem, historik av ögonoperationer, regelbunden träning och arbete var det två faktorer som stack ut och visade sig påverka torra ögon: brist på D-vitamin och för lite solljusexponering.

Hur mycket D-vitamin ska man ta enligt de världsledande D-vitaminforskarna?

Professor Heaney från Creighton University menar att 70-80 IU Vitamin D3 per kilogram kroppsmassa ger D-vitaminnivåer i kroppen om 40 ng/ml vilket är ungefär vad man bör sträva efter (Vitamin D Council menar att 40–80 ng/ml är optimalt). En man som väger 70 kg bör alltså få i sig minst 4900–5600 IU per dag. En kvinna som väger 50 kg bör få i sig minst 3500–4500 IU per dag. Det ligger i linje med vad den världsberömda D-vitaminforskaren Hollick skriver i en studie: ”Vi rekommenderar att D-vitamindoseringen är 2–3 gånger högre för personer som lider av fetma och 1,5 gånger högre för personer som lider av övervikt.” Det vill säga, doseringen är helt beroende av vikt och 70–80 IU D3-vitamin per kg kroppsvikt är en bra utgångspunkt.

Om författaren


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Patrick har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm inom Accounting and Managerial Finance. Han har jobbat inom hälsa under många år och har bland annat tagit fram flera näringsprogram tillsammans med en professor i hjärtkirurgi. Han är också författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag och satt under flera år i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift, numera Hälsa & Funktionsmedicin. Läs mer om författaren.


Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser