Mage & tarm

Mage & tarm

Tarmkanalen består av den långa tunntarmen och den kortare men tjockare tjocktarmen samt ändtarmen. Mestadelen av näringen tas upp i tunntarmen men en del elektrolyter tas upp i tjocktarmen och en del vitaminer syntetiseras från bakterier i tjocktarmen. I början av tunntarmen tas exempelvis järn, kalcium, magnesium och zink upp. Lite längre ner tas C-vitamin och de övriga vattenlösliga vitaminerna, förutom vitamin B12 upp. I tunntarmens slutparti tas de fettlösliga vitaminerna A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin och allra längst ner i tunntarmen tas vitamin B12 upp.

Tarmbakterie – Tarmflora

En genomsnittlig människa har cirka 100 000 000 000 000 mikroorganismer i matsmältningskanalen vilket alltså är mer än tio gånger så många celler som finns i kroppen. Längs med hela mag-tarmkanalen förekommer olika bakteriestammar. Tjocktarmen innehåller flest antal olika bakteriestammar och även flest antal bakterier totalt sett. SIBO är en akronym för Small Intestinal Bacterial Overgrowth vilket innebär att mängden tarmbakterier i övre delen av tunntarmen är större än normalt . Den förändrade tarmfloran kan påverka näringsupptaget negativt och även ge mag-tarmbesvär som kronisk diarré och svårigheter att smälta och även ta upp fett. Probiotika som det tidigare hette, numera mjölksyrabakterier, är kanske ett av de viktigaste kosttillskotten för att optimera en god tarmfunktion. Flora från Innate Response har 14 olika kliniskt testade goda tarmbakteriestammar i flera olika doser, allt från 5 till 200 miljarder nyttiga bakterier per kapsel.

Tarmsjukdomar

Utan en välfungerande tarm blir livet svårt och hälsan mycket lidande. Ett betydande andel av populationen går omkring med tarmbesvär, från lätta till mycket svåra och tarmkanalen påverkar även humöret. Tarmen innehåller flera hundra miljoner nervceller med kopplingar till Centrala Nervsystemet. De vanligaste tarmsjukdomarna IBS, Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. IBS eller så kallad känslig tarm är ett samlingsnamn för diffusa tarmbesvär. Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är däremot två svårare inflammatoriska tarmsjukdomar. Vi har kunder som lidit av både lätta och svåra tarmsjukdomar som blivit oerhört mycket bättre med egenvård och näringstillskott. Vi har en kund som fått ner sitt calprotectin (test som tas inom sjukvården för att upptäcka inflammation in tarmarna) från 800 till 100 på kort tid bara genom förändrad livsstil och rätt typ av kosttillskott. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för stötta tarmarna.

Mage

I magsäcken bearbetas den mat man äter till en lös massa som kallas kymus. Magsafterna fyller en funktion att döda bakterier och virus. Alkohol tas för övrigt upp direkt i magsäcken. Uppsvullen mage beror inte på att magsäcken svullnar upp utan på att det bildas gaser i magen för att man inte smälter maten ordentligt, tuggar för dåligt, inte har tillräckligt med magsafter i magsäcken eller äter felaktigt. Matsmältningsenzymer kan hjälpa men man kan behöva ta ett helhetsgrepp om hur man äter och vad man äter. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för stötta en god matsmältning.

Ibland låter magen eller magen kurrar, det är egentligen luft som bildar små luftfickor som pressas runt i mag-tarmkanalen. En “mage” som låter hela tiden kan bero på att man inte äter tillräckligt, då mage och tarm som låter ofta beror på att den är mer eller mindre tom. En mage som låter efter måltid kan också uppstå om man kastar i sig mat utan att tugga ordentligt, något som även kan även leda till öm mage eller ont i magen. Att tugga sin mat ordenltigt är ett riktigt bra, enkelt och billigt tips. Mage och tarm påverkas negativt av stress och man bör inte äta om man är stressad. Det kan leda till att magen är som en ballong meller eller mindre efter varje måltid. Det finns inga genvägar till en bra matsmältning. Man får inte ha näringsbrister speciellt inte på zink, Vitamin B1 och D-vitamin. Observera att både för mycket och för lite D-vitamin kan orsaka magkramp.

En del försöker med äppelcidervinäger för att få en bra matsmältning. Vinäger som kan göras från vilken fermenterbar kolhydratkälla som helst innebär att jäst ferementerar sockerarterna till alkohol. Sedan konverterar bakterier alkoholen till ättiksyra. Det finns även andra ämnen i vinäger men tyvärr finns det inget bra vetenskapligt stöd för att det skulle vara ett mirakelmedel för matsmältningen. Det finns ett fall med en kvinna som druckit 250 ml äppelcidervinäger per dag i sex års tid som fått svår brist på kalium, troligtvis för att hon fick en förhöjd kaliumutsöndring relaterad till den bikarbonatbelastning som äppelcidervinägern givit upphov till.

Hälsokost mage och tarm

Den bästa hälsokosten för mage och tarm är att äta sund mat, äta långsamt i en stressfri miljö, tugga ordentligt och stötta med kosttillskott för mage och tarm i form av matsmältningsenzymer, porbiotika och vissa näringstillskott för matsmältning och leverns hälsa. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för stötta mage och tarm. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

 1. Flora 50-14 Clinical Strength Probiotika

  Probiotika för dig med svåra mag-tarmbesvär.

  As low as 639 kr
 2. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 409 kr
 3. GI Response

  GI Response Mage Tarm är en omsorgsfullt utformad superprodukt fö...

  569 kr
 4. Digestive Enzymes - Matsmältningsenzymer

  Effektivt tillskott av enzymer som underlättar matsmältningen f&...

  469 kr
 5. Flora 300-14, 7-dagarskur

  Intensivkur med probiotika vid kraftiga mag-tarmbesvär.

  359 kr
 6. Flora 5-14 Complete Care Probiotika

  Probiotika för barn och för dig med lindriga besvär.

  309 kr
 7. MegaFlora for Baby & Me – probiotika

  MegaFlora® for Baby & Me (MegaFlora för pregravida, gravida &...

  599 kr
 8. MegaFlora for Women – probiotika

  MegaFlora® for Women (MegaFlora för Kvinnor) är ett probioti...

  599 kr
 9. Daily Turmeric Booster

  Daily Turmeric Nutrient Booster Powder™ (Gurkmejapulver & Helig ...

  299 kr
 10. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  669 kr
 11. Magnesium
  Magnesium , 60 tabletter

  Magnesium från MegaFood är ett whole food magnesium som bidrar ...

  319 kr
 12. Zink
  Zink , 60 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  319 kr
 13. Methyl B12

  Metylkomplex med B12, folsyra & B6 är ett whole food kosttillskot...

  499 kr
 14. Allmax Nutrition Glutamin

  Glutamin av absolut högsta kvalité. Glutamin är lämp...

  349 kr
 15. Probiotikatrappan

  Paket med probiotika som återställer tarmfloran.

  2 899 kr 3 173 kr

  Du sparar 274 kr