Allt du behöver veta om jod

Lästid: 2–3 min
Allt du behöver veta om jod

Jod är ett mineral som sällan hamnar i rampljuset men är avgörande för vår övergripande hälsa. Denna artikel tar dig med på en djupdykning i världen av jod. Vi kommer att utforska vad jod är, dess vitala roll i vår kropp, tydliga indikationer på jodbrist och hur du kan säkerställa att du får tillräckligt med jod i din dagliga kost.

Vad är jod?

Jod är ett essentiellt icke-metalliskt grundämne som finns naturligt i vissa livsmedel och i jordens jordskorpa. Vår kropp behöver jod för att producera sköldkörtelhormoner, vilket är avgörande för att reglera ämnesomsättningen. Sköldkörtelhormoner påverkar nästan alla celler i kroppen och spelar en central roll i tillväxten och utvecklingen av våra organ.

Vad är jod bra för?

Jod har flera viktiga funktioner i kroppen:

  • Sköldkörtelhälsa: Jod är en nyckelkomponent i sköldkörtelhormoner (T3 och T4). Dessa hormoner reglerar ämnesomsättningen, energinivåer och kroppstemperaturen. Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.
  • Fosterutveckling: Under graviditet är jod avgörande för hjärnans och nervsystemets utveckling hos fostret. Jodbrist hos gravida kvinnor kan leda till allvarliga komplikationer för barnet.
  • Immunsystemet: Jod har också visat sig ha en roll i immunsystemets funktion.
  • Jod bidrar till normal energiomsättning och till nervsystemets normala funktion.
  • Jod bidrar till att bibehålla normal hud.
  • Jod bidrar till normal kognitiv funktion.

Kan man överdosera jod?

Jod går att överdosera. UL-värdet (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) är en term som används inom näringsvetenskap för att ange den högsta dagliga mängd av ett näringsämne som kan konsumeras utan att riskera negativa hälsoeffekter. UL-värdet fastställs av expertpaneler som utvärderar den tillgängliga vetenskapliga forskningen om näringsämnen och deras potentiella risker. De tar hänsyn till alla kända källor för näringsämnet, inklusive kost, kosttillskott och, i vissa fall, berikade livsmedel. UL-värdet för jod är 500 mikrogram (µg) jod per dag från kosttillskott enligt CRN. Man bör alltså inte ta mer än 500 mikrogram jod per dag från kosttillskott

Hur mycket jod behöver man per dag?

Rekommenderat dagligt intag (RDI) för jod varierar beroende på ålder, kön, livsstil och hälsotillstånd. För vuxna är RDI:
Män och kvinnors behov av jod:: 150 µg
Gravida kvinnors behov av jod: 220 µg.(högre för att stödja fostrets utveckling)
Ammande kvinnors behov av jod:: 290 µg.

Fungerar jodtest på hud?

Jodtest på hud har väldigt låg tillförlitlighet och det är inget vi rekommenderar.

Är jodbrist vanligt hos gravida?

Gravida ligger i riskzonen för jodbrist och är i störst behov av det.

Sammanfattning om jod

Jod är ett essentiellt mineral som spelar en avgörande roll i vår sköldkörtelhälsa och många andra kroppsfunktioner. Jodbrist kan leda till allvarliga hälsoproblem, så det är viktigt att säkerställa att du får tillräckligt med jod genom din kost eller kosttillskott om det behövs.

Källor & Referenser

Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod

Delange F, Bürgi H. Bull World Health Organ. 1989 PMCID: PMC2491245.

Författare & granskare