JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

Allt du behöver veta om jod

Lästid: 2–3 min
Allt du behöver veta om jod

Jod är ett mineral som sällan hamnar i rampljuset men är avgörande för vår övergripande hälsa. Denna artikel tar dig med på en djupdykning i världen av jod. Vi kommer att utforska vad jod är, dess vitala roll i vår kropp, tydliga indikationer på jodbrist och hur du kan säkerställa att du får tillräckligt med jod i din dagliga kost.

Vad är jod?

Jod är ett essentiellt icke-metalliskt grundämne som finns naturligt i vissa livsmedel och i jordens jordskorpa. Vår kropp behöver jod för att producera sköldkörtelhormoner, vilket är avgörande för att reglera ämnesomsättningen. Sköldkörtelhormoner påverkar nästan alla celler i kroppen och spelar en central roll i tillväxten och utvecklingen av våra organ.

Vad är jod bra för?

Jod har flera viktiga funktioner i kroppen:

  • Sköldkörtelhälsa: Jod är en nyckelkomponent i sköldkörtelhormoner (T3 och T4). Dessa hormoner reglerar ämnesomsättningen, energinivåer och kroppstemperaturen. Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.
  • Fosterutveckling: Under graviditet är jod avgörande för hjärnans och nervsystemets utveckling hos fostret. Jodbrist hos gravida kvinnor kan leda till allvarliga komplikationer för barnet.
  • Immunsystemet: Jod har också visat sig ha en roll i immunsystemets funktion.
  • Jod bidrar till normal energiomsättning och till nervsystemets normala funktion.
  • Jod bidrar till att bibehålla normal hud.
  • Jod bidrar till normal kognitiv funktion.

Symtom på jodbrist

Jodbrist är ett allvarligt tillstånd som kan påverka hälsan negativt. Några vanliga symtom och konsekvenser av jodbrist inkluderar:

  • Struma: En förstorad sköldkörtel, även kallad struma, är ett vanligt symtom på jodbrist.
  • Viktökning: Jodbrist kan påverka ämnesomsättningen och leda till oförklarlig viktökning och trötthet.
  • Kognitiva problem: Hos barn kan jodbrist leda till intellektuell funktionsnedsättning och inlärningssvårigheter.
  • Hudproblem: Torr hud och håravfall är andra möjliga konsekvenser av jodbrist.

Kan man överdosera jod?

Jod går att överdosera. UL-värdet (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) är en term som används inom näringsvetenskap för att ange den högsta dagliga mängd av ett näringsämne som kan konsumeras utan att riskera negativa hälsoeffekter. UL-värdet fastställs av expertpaneler som utvärderar den tillgängliga vetenskapliga forskningen om näringsämnen och deras potentiella risker. De tar hänsyn till alla kända källor för näringsämnet, inklusive kost, kosttillskott och, i vissa fall, berikade livsmedel. UL-värdet för jod är 500 mikrogram (µg) jod per dag från kosttillskott enligt CRN. Man bör alltså inte ta mer än 500 mikrogram jod per dag från kosttillskott

Hur mycket jod behöver man per dag?

Rekommenderat dagligt intag (RDI) för jod varierar beroende på ålder, kön, livsstil och hälsotillstånd. För vuxna är RDI:
Män och kvinnors behov av jod:: 150 µg
Gravida kvinnors behov av jod: 220 µg.(högre för att stödja fostrets utveckling)
Ammande kvinnors behov av jod:: 290 µg.

Sammanfattning om jod

Jod är ett essentiellt mineral som spelar en avgörande roll i vår sköldkörtelhälsa och många andra kroppsfunktioner. Jodbrist kan leda till allvarliga hälsoproblem, så det är viktigt att säkerställa att du får tillräckligt med jod genom din kost eller kosttillskott om det behövs.

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.