Allt du behöver veta om kalcium

Lästid: 2-3 min
Allt du behöver veta om kalcium

Kalcium är ett viktigt mineral som är avgörande för vår hälsa. Läs mer om vad kalcium är, symtom på kalciumbrist, dess betydelse för kroppen, den rekommenderade dagliga dosen av kalcium och om det är möjligt att överdosera detta mineral.

Vad är kalcium?

Kalcium är en av de mest förekommande mineralerna i våra kroppar och utgör en viktig byggsten för våra ben och tänder. Utöver dess roll i benhälsa är kalcium nödvändigt för att reglera muskelkontraktioner, blodkoagulering, och nervsignalering. Våra kroppar lagrar över 99 % av allt kalcium i ben och tänder. Resten av kroppens kalcium cirkulerar i blodet för att stödja dessa grundläggande funktioner.

Vad är kalcium bra för?

Kalcium har flera viktiga funktioner i kroppen:

  • Kalcium behövs för att bibehålla normal benstomme och normala tänder.
  • Kalcium bidrar till normal muskelfunktion. Kalcium reglerar muskelrörelser, inklusive hjärtmuskelsammandragning och skelettmuskler.
  •  Kalcium bidrar till normal blodkoagulation. Kalcium är avgörande för att bilda blodproppar och stoppa blödning vid skador.
  • Kalcium bidrar till normal neurotransmission. Kalcium är involverat i överföring av nervimpulser.
  • Kalcium bidrar till normal energiomsättning.
  • Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.
  • Kalcium har en roll i celldelningsprocessen och cellspecialiseringsprocessen.

Hur mycket kalcium behöver man per dag?

Den rekommenderade dagliga mängden kalcium varierar beroende på ålder, kön och livsstil. Här är några riktlinjer:

Män och kvinnor under 50 år: 1000 milligram per dag.
Män och kvinnor över 50 år: 1200 milligram per dag.
Gravida och ammande kvinnor: 1000–1300 milligram per dag

Kan man överdosera kalcium?

Kalcium går att överdosera, även om det är sällsynt. UL-värdet (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) är en term som används inom näringsvetenskap för att ange den högsta dagliga mängd av ett näringsämne som kan konsumeras utan att riskera negativa hälsoeffekter. UL-värdet fastställs av expertpaneler som utvärderar den tillgängliga vetenskapliga forskningen om näringsämnen och deras potentiella risker. De tar hänsyn till alla kända källor för näringsämnet, inklusive kost, kosttillskott och, i vissa fall, berikade livsmedel. UL-värdet för kalcium är 1500 mg kalcium per dag från kosttillskott enligt CRN.

Sammanfattning om kalcium

Sammanfattningsvis är kalcium ett avgörande mineral för vår hälsa, och en balanserad kost med tillräckligt med kalcium är viktig för att upprätthålla ben- och tandhälsa samt stödja flera kroppsfunktioner.

Källor & Referenser

Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalcium

Cashman KD. Br J Nutr. 2002 PMID: 12088515.

Författare & granskare