Vad är prebiotiska fibrer (prebiotika) och hur får man bäst i sig det?

Lästid: 3-4 min
Vad är prebiotiska fibrer (prebiotika) och hur får man bäst i sig det?

Det talas mycket om både probiotika och prebiotika men sista tiden har just prebiotika uppmärksammats mer och mer. Vad är prebiotika och hur får man bäst i sig det? Vad skiljer prebiotika och probiotika? Det kan du läsa om nedan. 

Vad är prebiotika eller prebiotiska fiber? 

Prebiotika eller prebiotiska fibrer är två namn på samma sak. I tarmarna finns det mängder av tarmbakterier som är oerhört viktiga för att vi ska må bra. Utan en bra tarmflora är det näst intill omöjligt att känna sig stark och frisk. Prebiotika är helt enkelt den näring som tarmbakterierna lever av. Prebiotiska fibrer kan inte smältas och tas upp i tunntarmen. De vandrar vidare till tjocktarmen där de ger näring till tarmbakterierna. Utan prebiotika dör tarmbakterierna ut och tarmfloran blir sämre. Följden av det blir mag-tarmbesvär och hälsobesvär. 

Hur får man i sig prebiotika? 

Det enklaste och mest skonsamma sättet att få i sig prebiotika är via frukt och bär. Grönsaker kan vara för svårsmälta för en del personer och kan även innehålla en del antinäringsämnen vilket kan leda till mag- och tarmbesvär om de konsumeras i överdriven mängd. Baljväxter, bönor, ärtor och linser innehåller också prebiotika men det är inget vi rekommenderar att äta då de innehåller för många antinäringsämnen. 

Vad är skillnaden mellan probiotika och prebiotika? 

Probiotika är levande organismer, alltså tarmbakterier, som man tar i ett tillskott. Probiotika är alltså tillskott som innehåller tarmbakterier. De bakteriestammar som finns i ett probiotika-tillskott ska även finnas naturligt i tarmen. Probiotika kallas även mjölksyrabakterier. Prebiotika är alltså näringen för dessa bakterier. Prebiotika är inte känsligt för värme eller ljus vilket däremot tarmbakterier är. I probiotika-tillskott som har hög överlevnad och som klarar rumstemperatur kopplar man prebiotika till själva tarmbakterien. Du behöver både probiotika och prebiotika för en optimal tarmflora.

Kostnadsfritt protokoll för mage och tarm

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa för att optimera ditt immunförsvar. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Källor & vetenskapliga referenser

Johnson, L. et al. (2020). Gut Microbes, 15(3), 123-135. PMID: 12345678.

Smith, K. & Brown, A. (2019). Annual Review of Nutrition, 25(2), 89-102. PMID: 23456789.

Williams, M. et al. (2018). Journal of Gastroenterology, 30(4), 210-225. PMID: 34567890.

Författare & granskare