Facebook Pixel

Crohns

Crohns

Crohns eller MB Crohns – vad är Crohns?

Crohns sjukdom eller Morbus Crohns (mb Crohns) som den heter är en inflammatorisk mag-tarmsjukdom som normalt uppstår i tunntarmen och första delen av tjocktarmen. Crohns tarmsjukdom kan dock förekomma i hela mag-tarmkanalen. Man kan till och med få Crohns sjukdom i halsen och i munnen även om det inte hör det till de vanligaste områdena. Crohns sjukdom kommer normalt i skov, det vill säga perioder som mer besvärliga. Ibland ser man termen Crohns kolit men det är inte helt korrekt då kolit innebär inflammation i tjocktarmen. Man syftar då ofta på Ulcerös kolit. Till skillnad från ulcerös kolit, kan Crohns sjukdom som sagt drabba hela mag-tarmkanalen. Crohns sjukdom går också djupare in i tarmväggen än Ulcerös kolit som endast drabbar mukosan (slemhinnan). Crohns klassas tillsammans med Ulcerös kolit som en IBD (Inflammatory Bowel Disease), det vill säga en inflammatorisk tarmsjukdom.

Crohns symtom

Vanliga Crohns symtom är diarré, blod i avföringen, trötthet, fistlar, besvär i lederna, tarmvred, smärta i magen efter måltid och viktnedgång men symtomen beror lite på var i mag-tarmkanalen inflammationen är. En del med Crohns får ledvärk, blir illamående och kan även få förstoppning.

Crohns behandling

Inom sjukvården tas ett prov som heter Fekalt Calprotectin (f-Calprotectin) eller Kalprotektin. Det är en markör för olika inflammatoriska sjukdomar som Crohns sjukdom. Kalprotektin-värdet kan uppgå till flera tusen mg/kg vid svåra besvär. När det gäller Crohns medicin ordineras normalt kortison, immunmodulerande läkemedel och biologiska läkemedel som hämmar inflammationsmarkörer. Om man söker på Crohns internetmedicin finns det många sidor som ger råd men Crohns går inte att bota inte ens vid operation av tunntarmen. Dock finns det faktiskt oerhört mycket att göra med egenvård. Vi har en kund som gick från ett kalprotektin på 800 mg/kg till 100 mg/kg på kort tid bara genom att följa våra crohns kostråd och egenvårdsråd. Det var helt utan medicin mot Crohns sjukdom. Vi har kunder med Crohns som är helt och hållet besvärsfria och inte får skov efter att följt våra egenvårdsprotokoll till punkt och pricka.

Crohns sjukdom kost, kostråd och mat

Crohns sjukdom innebär att man behöver vara noggrann med kosten. Det finns många olika kostråd för Crohns sjukdom och Crohns kost omfattar normalt antiinflammatorisk kost fri från så kallad skräpmat eller junk food. Emellertid finns det flera till synes nyttiga livsmedel som man absolut bör undvika vid Crohns. Den mat du äter kommer att påverka Crohns i mycket stor utsträckning. En del med Crohns börjar äta LCHF men det kan finnas en del ofördelaktiga saker med den kosten vid Crohns. 

När det gäller Crohns sjukdom och alkohol är svaret: drick med måtta och inte när du har skov. Vi rekommenderar en period där du avstår helt och hållet från alkohol om du lider av Crohns för att se om du blir bättre.

Crohns sjukdom barn

Barn med Crohns sjukdom behöver egentligen samma egenvårdsråd som vuxna. De behöver samma näringsämnen men i andra doser, frånvaro av samma specifika inflammatoriska livsmedel och i stort sett samma egenvårdsråd som vuxna för att minimera symptomen. Det finns en studie gjort på barn med Crohns sjukdom som visar att de har betydligt större risk för att utveckla exempelvis brist på D-vitamin än barn som inte lider av Crohns sjukdom. D-vitamindosen behöver givetvis anpassas för barn med crohns sjukdom och det gäller även andra näringsämnen.

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av Crohns. Vi har kunder som idag har blivit helt besvärsfria från oerhört svår Crohns efter att ha följt våra protokoll.

 1. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 459 kr
 2. Full Spectrum Enzymes – Matsmältningsenzymer

  Full Spectrum Enzymes – Matsmältningsenzymer från Dr. Mer...

  549 kr
 3. GI Response Mage Tarm är en omsorgsfullt utformad superprodukt för att stödja både övre och nedre magtarmkanalen.

  GI Response Mage Tarm är en omsorgsfullt utformad superprodukt fö...

  599 kr
 4. Flora 50-14 Clinical Strength Probiotika

  Probiotika för dig med svåra mag-tarmbesvär.

  As low as 669 kr
 5. Flora 300-14, 7-dagarskur

  Intensivkur med probiotika vid kraftiga mag-tarmbesvär.

  379 kr
 6. MegaFlora från MegaFood. 20 miljarder bakterier per dagsdos!

  MegaFlora är ett probiotika-tillskott med 20 miljarder mjölksyra...

  459 kr
 7. MegaFlora Plus. Ett probiotika-tillskott som innehåller 50 miljarder levande mjölksyrabakterier från 14 olika stammar.

  MegaFlora Plus är ett av marknadens mest kraftfulla probiotika-tillsk...

  669 kr
 8. Zink kosttillskott från MegaFood är en överlägsen källa för detta essentiella näringsämne.
  Zink , 60 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  329 kr
 9. Blood Builder – järntabletter
  Blood Builder – järntabletter , 30 tabletter eller 90 tabletter eller 180 tabletter

  Blood Builder järntabletter är ett kosttillskott baserat på...

  As low as 309 kr
 10. Blood Builder Minis. MegaFood. Järntabletter som är lätta att svälja och som inte ger mag- och tarmbesvär.

  Blood Builder® Minis (järnkomplex) är ett kosttillskott base...

  309 kr
 11. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin från Innate Response. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin.

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  569 kr
 12. Vitamin C-400. Bidrar till kollagenbildningen och hudens normala funktion.

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  699 kr
 13. Paket med probiotika som återställer tarmfloran från Innate Response.

  Paket med probiotika som återställer tarmfloran.

  Special Price 3 249 kr Regular Price 3 423 kr

  Du sparar 174 kr

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.