Facebook Pixel

Mun, tänder & andedräkt

Mun, tänder & andedräkt

Munnen och tungan

I munnen finns bland annat tänderna och tungan vilka båda är oerhört viktiga för hälsan. I tungan finns det sensoriska nervceller som känner av både textur, temperatur, beröring och smärta. Tungan har även smaklökar som innehåller smakceller som i sin tur reagerar på olika smakämnen.

En vuxen person har mellan 28–32 tänder beroende på om visdomständerna har utvecklats eller inte. Tandens krona är det som syns medan tandens rot är den del som fäster i tandköttet och käkbenet. Det yttersta lagret på tanden kallas emalj. Det består till mestadels av en mycket hård mineralförening som kallas hydroxylapatit som bland annat innehåller kalcium. Under emaljen finns själva tandbenet som kallas dentin. Under tandbenet finns pulpan i vilken nerver och blodkärl finns.

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

Läs mer om munhälsa, dålig andedräkt och oil pulling

 1. Tandborste MOSO Bambu – FSC

  Marknadens kanske bästa tandborste i FSC-märkt MOSO-Bambu med BPA-fria och...

  Special Price 29 kr Regular Price 39 kr
 2. Tandtråd med ekologisk grönmynta refill från Georganics

  Georganics tandtråd med ekologisk grönmynt...

  Special Price 85 kr Regular Price 95 kr
 3. Tandtråd med ekologisk grönmynta i glasburk från Georganics

  Georganics tandtråd med ekologisk grönmynta är en ovanligt bra vaxad tandt...

  Special Price 39 kr Regular Price 49 kr
 4. Naturlig Tandkräm Aktivt Kol Whitening Fluorfri från Kingfisher

  Naturlig Tandkräm Aktivt Kol Whitening Fluorfri från Kingfisher är en fräs...

  Special Price 59 kr Regular Price 79 kr
 5. Naturliga Tandkräm Jordgubb Barn Fluorfri från Kingfisher

  Naturliga Tandkräm Jordgubb Barn Fluorfri från Kingfisher är en fräsch och...

  Special Price 49 kr Regular Price 59 kr
 6. Naturlig tandkräm Mint Fluorfri från Kingfisher

  Naturlig tandkräm Mint Fluorfri från Kingfisher är en fräsch och uppfriska...

  Special Price 54 kr Regular Price 66 kr
 7. Bone Health är ett kosttillskott som innehåller flera näringsämnen som bidrar till att bibehålla normal benstomme, dvs. skelett

  Bone Health är ett kosttillskott som innehåller flera näri...

  649 kr
 8. Köp Vitamin C-400 från Innate Response
  Vitamin C-400 , 90 tabletter eller 180 tabletter

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  As low as 549 kr
 9. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  569 kr
 10. Celtic Sea Salt, finmalet allround-salt av hög kvalitet!

  Celtic havssalt finmalet som tas från havet och har glädjande n...

  Special Price 99 kr Regular Price 119 kr
 11. Köp C-vitamin från MegaFood

  Ultra C-400 från superföretaget MegaFood är en skonsamt torkad whole food ...

  549 kr

Munhälsa

Att tugga mat är oerhört viktigt för hälsan. Den mekaniska nedbrytningen av föda som sker med hjälp av tänderna och tuggmusklerna tillsammans med utsöndringen av saliv utgör det första steget för en god matsmältning. Att munnen och tänderna är i gott skick för hälsan i allmänhet och för matsmältningen i synnerhet. En hälsosam munflora kräver god tandhygien med tandborstning, användandet av tandtråd och tungskrapa i rostfritt stål.

Flera näringsämnen behövs för att bibehålla en god tandhälsa. De flesta känner till att kalcium behövs för att bibehålla normala tänder men det finns även andra näringsämnen som är viktiga för tändernas hälsa. Vitamin D bidrar exempelvis till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor vilka båda är viktiga för att bibehålla normala tänder. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för tändernas normala funktion samt för tandköttets normala funktion.

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt, även kallat halitosis, kan innebära ett svårt handikapp rent socialt. Huvudanledningen kommer ofta från munhålan i sig men även besvär med mage och tarm kan leda till dålig andedräkt. Besvären som kommer från munhålan kan bero på att bakterier som inte kräver syre för sin tillväxt, så kallade anaeroba bakterier, bryter ner proteiner som finns i mat men även i plack och saliv. Det ger upphov till gaser som innehåller svavel bland annat vätesulfid som luktar som ruttet ägg. En annan orsak kan vara infektioner i munhålan och blödande tandkött och djupa tandköttsfickor. Illaluktande doft kan även komma från näsan på grund sjukdomar i lungorna eller luftstrupen. Det finns mycket man kan göra med egenvård och dålig andedräkt: borsta tänderna morgon och kväll, använda tandtråd och äta hälsosamt. Det finns även kosttillskott som är bra samt så kallad oil pulling. Vi har bra kostnadsfria protokoll för att ta hand om kroniskt dålig andedräkt. Kontakta vår kundtjänst 

Oil pulling

Oil pulling är en gammal och beprövad metod för att rensa munhålan från oönskade bakterier och för att erhålla en god och fräsch andedräkt. Den görs enklast genom att ta en rågad tsk ekologisk extra virgin kokosolja som får smälta i munnen. Swirla därefter runt kokosoljan i munnen i minst fem minuter och spotta sedan ut oljan i papperskorgen. Svälj ingen olja. Tag därefter ett stort glas vatten med en nypa Celtic havssalt och blanda runt. Gurgla saltvattnet i någon minut och spotta sedan ut vattnet. Gör oil pulling med efterföljande saltvatten det första du gör på morgonen. Det är inte säkert att oil pulling är kariesförebyggande men det är få saker förutom tandborstning, tandtråd och tungskrapa som ger en sådan frisk andedräkt, rena tänder och tandkött samt vithet på tänderna och hälsosam munflora utan att tillföra kroppen några gifter.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.