Dosering av Omega 3

Lästid: 1–2 min
Dosering av Omega 3

Omega-3-fettsyror är avgörande för många av kroppens funktioner, inklusive hjärthälsa, hjärnutveckling och inflammation. De två viktigaste typerna av omega-3 är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). EPA och DHA är viktiga för att upprätthålla normal hjärtfunktion, hjärnhälsa och syn.

Generella rekommendationer för intag av Omega-3

Hälsomyndigheter och vetenskapliga studier rekommenderar att vuxna konsumerar minst cirka 250-550 mg kombinerad EPA och DHA dagligen. För personer med hjärtsjukdomar kan högre doser vara fördelaktiga, och gravida och ammande kvinnor rekommenderas att öka sitt intag av DHA för fostrets och spädbarnets utveckling.

Varför behovet av omega-3 kan variera

Behovet av omega-3-fettsyror kan variera beroende på flera faktorer som ålder, kön, kostvanor och hälsoförhållanden. Till exempel kan äldre vuxna behöva mer omega-3 för att stödja hjärthälsa och kognitiv funktion, medan gravida kvinnor behöver extra DHA för fostrets utveckling. Personer som äter mycket nötter, frön och sädesslag behöver mer omega-3 i formerna EPA och DHA för att motverka det höga omega-6-intaget. 

Behovsanpassad dosering av Omega 3

För att justera ditt intag av omega-3 baserat på individuella behov är det viktigt att överväga faktorer som graviditet, amning, ålder och kön. Gravida och ammande kvinnor bör öka sitt intag av DHA, medan äldre vuxna kan behöva mer EPA för att skydda mot hjärtsjukdomar. 

Omega-6 påverkan på Omega-3 behovet

Omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror konkurrerar om samma enzymsystem i kroppen. En hög konsumtion av omega-6 kan därför minska effekten av omega-3. För att balansera ditt intag är det viktigt att minska intaget av omega-6-rika livsmedel som vegetabiliska oljor och istället öka intaget av omega-3-rika livsmedel eller tillskott.

Potentiella biverkningar vid överdosering

Att konsumera för mycket omega-3 kan leda till biverkningar som blödningar, lågt blodtryck och gastrointestinala besvär. För mer information om biverkningar, se vår artikel om biverkningar av omega-3.

Så får du i dig rätt mängd Omega 3

Omega-3 kan erhållas genom kosten, främst från fet fisk som makrill och sardiner. Fiskallergiker och veganer kan ha svårt att få tillräckligt med omega-3 från kosten och kan behöva överväga omega-3 som tillskott som ett alternativ. Dessvärre har vi inte funnit något omega-3 algtillskott som är tillräckligt högkvalitativt. 

Hur du väljer rätt omega-3-tillskott?

När du väljer omega-3-tillskott, leta efter produkter som innehåller högkvalitativ EPA och DHA, som inte är uppkoncentrerat, som har lågt peroxidationsvärde, totox-värde och anisidinvärde. Vi har inte funnit bättre omega 3-tillskott än Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3.

Varför behövs omega-3?

Omega-3 behövs eftersom kroppen inte kan producera Omega-3 på egen hand, måste vi få i oss den genom kosten eller tillskott. Läs mer om omega-3 och hur det fungerar här.

Författare & granskare