Fitness & styrketräning

Fitness & styrketräning

Fitness, träning och styrketräning

Kroppen har cirka 700 muskler men det är endast cirka 200–300 av dem som egentligen är av intresse för de allra flesta förutom för dem som forskar inom anatomi. Muskelceller behöver visserligen näring för att fungera bra och för att de ska växa men fitness och styrketräning är ett måste för att bygga muskler, det räcker alltså inte med att bara äta bra mat. Musklerna behöver helt enkelt exponeras för stress för att bli starkare. Den stressen är bland annat styrketräning eller andra aktiviteter inom fitness. Styrketräning har många positiva effekter för hälsan förutom att man blir stark och att man ökar i muskelmassa. Några av de viktigaste är att styrekträning förbättrar ämnesomsättningen och din kroppsfettprocent. Dessutom minskar risken för insulinresistens, högt blodtryck, osteoporos, sarkopeni och ländryggssmärta med styrketräning.

Bygga muskler – bli stark

Anta att du styrketränar eller ägnar dig åt någon form av fitness regelbundet men inte äter bra eller lider av näringsbrister, då blir det svårare för kroppen att bygga muskler och minska i fettmassa. Det handlar inte bara om att muskelcellerna inte får den näring de behöver utan även om att viktiga hormoner inte får vad de behöver för att optimera din förmåga att bygga muskler.

Muskler ökar i storlek, även kallat hypertrofi, genom att man överbelastar dem. Det leder till att grupper av muskelceller i muskeln ökar i både storlek och antal. För att muskler ska växa måste dock proteinsyntesen (process i cellen som tillverkar proteiner) vara större än proteinnedbrytningen. Om du är ovan vid träning kommer proteinsyntesen att vara förhöjd mycket längre, kanske upp två dygn medan en erfaren tränare kanske bara har förhöjd proteinsyntes i ett dygn efter ett träningspass. En optimal frekvens för den som vill bygga muskler är att styrketränar cirka 2–3 dagar per vecka.  

Något förenklat innebär få repetitioner (1–5) för en övning att man bygger mer styrka medan fler repetitioner (8–12) för samma övning innebär att man bygger mer storlek. För den som vill bygga muskler bör det totala antalet repetitioner per muskelgrupp vara cirka 50–60 per träningstillfälle.

Fitness mat – fitness kost

Styrketräning och kost eller fitness och kost är en oerhört viktig del för att optimera sin muskelmassa och minska i fettmassa. Man kan inte få en fitnesskropp bara genom att äta, man måste träna också. Mat och styrketräning är tillsammans med själva träningen och sömn de viktigaste delarna för att få en frisk och stark kropp. Det finns inga fitnesskapslar, fitnesste eller en quick fix för att får den kropp du vill ha. När det gäller kost eller mat och fitness och styrketräning finns det några saker att tänka på. Vi rekommenderar att äta både protein och kolhydrater tillsammans direkt efter ett träningspass än bara det ena eller det andra. Proteinet stimulerar nämligen kroppen att bilda mer protein medan kolhydrater motverkar nedbrytningen av muskler. Det leder till ökad muskelmassa vid ett kombinerat protein- och kolhydratintag. Kolhydrat fyller dessutom på glykogendepåerna i musklerna som tömts under själva träningspasset. Om man bara kan välja ett av dessa är proteinet det viktigaste för den som styrketränar. Det idealiska är att äta en vällagad måltid efter träningspasset men det är inte alltid det man får det att fungera med schemat. Då rekommenderar vi ett högkvalitativt proteinpulver eller rent BCAA av Japanese-grade utan andra tillsatser som ersättning. Observera att vi inte rekommenderar BCAA för överviktiga personer samt att man inte överdoserar BCAA. BCAA som kosttillskott är mest till för dem som av någon anledning inte får i sig högkvalitativt protein regelbundet.

När det gäller makronutrientfördelning för en fitnessmåltid, det vill säga fördelningen mellan protein, fett och kolhydrater anser vi att kvalitet på de råvaror man äter är mycket viktigare än fördelningen dem emellan både för att bygga muskler men även för att nå och bibehålla en god hälsa. De flesta som ägnar sig åt fitness och styrketräning vill veta hur mycket protein de bör inta. För att göra det enkelt kan man räkna cirka 1,5–2 gram protein per kilogram kroppsvikt och dag om man tränar regelbundet. En person som däremot tränar mycket sällan behöver troligtvis betydligt mindre protein. För dem bör det räcka med cirka 0,8–1,5 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.

För att gå ner i vikt måste man ligga på ett kaloriunderskott (kalori = kcal). Det finns andra viktiga faktorer för att gå ner i vikt men utan att ligga på ett kaloriunderskott går man inte ner i vikt.

 1. Food Multi III BioMax
  Food Multi III BioMax , 90 tabletter eller 180 tabletter

  Food Multi III BioMax är en kraftfull multivitaminmineral från ...

  As low as 409 kr
 2. Magnesium 300 – kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  329 kr
 3. Vegan Protein

  Vegan Protein är ett hypoallergent ärtproteinpulver av högs...

  359 kr
 4. Daily Energy Booster

  Daily Energy Nutrient Booster Powder™ (Rödbetspulver & Gr&o...

  299 kr
 5. Zink
  Zink , 60 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  319 kr
 6. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Greatlife.se
  , 60 kapslar

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  559 kr
 7. Daily Turmeric Booster

  Daily Turmeric Nutrient Booster Powder™ (Gurkmejapulver & Helig ...

  299 kr
 8. MegaFlora – probiotika

  MegaFlora® är ett probiotika-tillskott med 20 miljarder mjöl...

  409 kr
 9. Balanced Minerals

  Balanced Minerals (Mineralkomplex) är ett mineraltillskott av hö...

  399 kr
 10. Purple Defense

  Purple Defense är en kraftfull och skyddande antioxidantblandning som...

  319 kr
 11. Astaxanthin - Astaxantin

  Astaxanthin är en av världens mest kraftfulla antioxidanter. Den...

  319 kr
 12. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

  Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

  159 kr
 13. Allmax Nutrition BCAA

  BCAA Allmax Nutrition Japanese-grade innehåller endast BCAA och abso...

  369 kr
 14. Adult B Centered

  Adult B-Centered™ (Inre Balans) från MegaFood är ett whol...

  499 kr
 15. SmartShake™ V2 - 600 ml
  SmartShake™ V2 - 600 ml
  Greatlife.se
  , 600 ml

  SmartShake Original har två separata behållare där du enk...

  Special Price 69 kr Regular Price 99 kr
  Slut i lager
 16. Allmax Nutrition Glutamin

  Glutamin av absolut högsta kvalité. Glutamin är lämp...

  349 kr