Magnesium & Sömn - En komplett guide

Lästid: 1–2 min
Magnesium & Sömn - En komplett guide

Hur påverkar magnesium vår sömn?

Magnesium påverkar vår sömn genom dess interaktion med GABA och melatonin. Det spelar en viktig roll i kroppen och påverkar vår sömncykel på flera sätt. Här undersöker vi den vetenskapliga grunden bakom magnesiums effekt på sömn.

Förbättra din sömn med magnesium

Att inkludera magnesium i sin kvällsrutin kan vara fördelaktigt för att förbättra sömnen. Magnesium kan förbättra sömnen genom flera mekanismer. En av de främsta förklaringarna är att magnesium hjälper till att minska stress och främja avslappning genom att reglera aktiviteten i det centrala nervsystemet. Magnesium spelar en viktig roll i produktionen av neurotransmittorer, inklusive gamma-aminosmörsyra (GABA), som är en signalsubstans som främjar avslappning och lugn. Dessutom kan magnesium hjälpa till att reglera melatoninproduktionen, ett hormon som styr sömncykeln och bidrar till att signalera till kroppen att det är dags att sova. Magnesium kan också minska muskelspänningar och kramp, vilket kan förbättra sömnkvaliteten och minska risken för nattliga uppvaknanden. Dessa mekanismer tillsammans kan bidra till att främja en djupare och mer återhämtande sömn för individer som lider av sömnproblem. Magnesium är en essentiell mineral som spelar en avgörande roll i vår hälsa och välbefinnande.

Hur mycket magnesium ska man ta för bättre sömn?

Standarddoseringen för magnesium varierar beroende på individuella behov och hälsotillstånd. För mer information, se vår artikel om Magnesium dosering.

När bör man inta magnesium för bättre sömn?

Att ta magnesium på kvällen kan vara mest fördelaktigt eftersom det då har tid att absorberas och verka under natten. Detta leder oss till nästa ämne om olika typer av magnesiumtillskott.

Olika typer av magnesiumtillskott

Det finns olika former av tillskott av magnesium, såsom tabletter, pulver, kapslar och flytande. Våra kapslar går att ta isär för dem som vill ta dem i ren pulverform eller så kan man ta vårt elektrolytpulver. 

Kan magnesium hjälpa barn att sova?

Forskning har visat att magnesium kan hjälpa barn att sova bättre. 

Vanliga frågor om magnesium och sömn

Kan jag ta magnesium tillsammans med andra kosttillskott på kvällen? Ja, magnesium kan tas med andra kosttillskott på kvällen. 

Finns det några nackdelar med att ta magnesium på kvällen? Nej, normalt inte. Några få människor kan bli pigga av magnesiumcitrat men det är ytterst få. 

Hur lång tid tar det innan magnesium börjar verka på sömnen? Effekterna av magnesium kan variera, men många upplever förbättringar inom bara några dagar till några veckor.

Har magnesium någon inverkan på drömmar? Vissa människor rapporterar mer levande drömmar när de tar magnesium, men detta kan variera från person till person.

PS. Kombinera Magnesium med Blue Blockers Optic Pro som blockerar nästan 100 % av allt blått ljus för optimal sömn. 

Författare & granskare