Magnesiums påverkan på vikt & ämnesomsättning

Lästid: 2–3 min
Magnesiums påverkan på vikt & ämnesomsättning

Magnesium är ett essentiellt mineral som spelar en viktig roll i många av kroppens fysiologiska processer, inklusive vikt och ämnesomsättning. Det är inblandat i över 300 enzymatiska reaktioner och är avgörande för energiproduktion, blodsockerreglering och nervfunktion.

Vad händer i kroppen vid magnesiumbrist

Magnesiumbrist kan ha allvarliga konsekvenser för kroppens funktioner, inklusive viktreglering. Brist på magnesium kan leda till insulinresistens, vilket påverkar kroppens förmåga att reglera blodsockernivåerna effektivt. Detta kan i sin tur leda till ökad fettlagring och viktuppgång. Dessutom kan en låg magnesiumnivå påverka ämnesomsättningen negativt och göra det svårare att förlora vikt.

Vanliga Symptom på Magnesiumbrist

Vanliga symptom på magnesiumbrist inkluderar trötthet, förstoppning, muskelkramper och humörsvängningar. Dessa symptom kan indirekt påverka viktuppgång genom att minska energinivåerna, vilket gör det svårare att vara fysiskt aktiv, samt genom att påverka matsmältningssystemet och aptiten. 

Ämnesomsättning & energiproduktion

Magnesium spelar en nyckelroll i kroppens energiproduktion. Det är en kofaktor för ATP (adenosintrifosfat), vilket är den huvudsakliga energikällan för celler. Tillräckligt med magnesium är därför viktigt för att säkerställa en effektiv ämnesomsättning och energiproduktion, vilket i sin tur kan bidra till en hälsosam viktkontroll.

Blodsockernivåer

Magnesium har visat sig ha en betydande effekt på blodsockernivåerna. En studie i Dia.Care visade att magnesiumtillskott förbättrar insulinkänsligheten och sänker blodsockernivåerna. (Guerrero-Romero & Rodriguez-Moran, 2011). Genom att hjälpa till att reglera blodsockret kan magnesium bidra till att minska riskerna för insulinresistens och metabola sjukdomar som är kopplade till viktökning.

Aptit

Magnesium kan också påverka aptiten. En balanserad magnesiumnivå kan hjälpa till att reglera hunger och mättnadskänslor, vilket är avgörande för viktkontroll. Enligt en studie publicerad i Appetite kan magnesium påverka ämnen som spelar en roll i att reglera aptiten och humöret (Serefko et al., 2016).

Sömnkvalitet

Sömnkvaliteten är en annan faktor som påverkas av magnesium och som indirekt kan påverka viktregleringen. Magnesium bidrar till avslappning och förbättrad sömnkvalitet. Forskning publicerad i Journal of Research in Medical Sciences har visat att magnesiumtillskott kan förbättra sömnkvaliteten, vilket kan hjälpa till att förebygga viktökning genom att minska stress och förbättra energibalansen (Abbasi et al., 2012).

Så får du i dig magnesium

För att upprätthålla tillräckliga magnesiumnivåer är det viktigt att inkludera magnesiumrika livsmedel i kosten. Dessa inkluderar:

  • Fisk (särskilt fet fisk som makrill och sardiner)

  • Skaldjur (framförallt musslor och krabba)

  • Kött (särskilt rött kött och vissa inälvsmat)

  • Kyckling

  • Ägg 

Magnesiumtillskott kan vara ett bra alternativ för dem som har svårt att få tillräckligt med magnesium genom kosten. Det är dock viktigt att välja rätt typ av magnesiumtillskott och inte köpa billiga former av magnesium. De kan ha oerhört låg biotillgänglighet. 

Frågor & svar om Magnesium och vikt

Kan jag gå upp i vikt om jag tar för mycket magnesium?

Att ta för mycket magnesium kan leda till biverkningar som diarré, vilket kan påverka kroppens näringsupptag. Det är dock osannolikt att det direkt leder till viktuppgång. Det är viktigt att följa rekommenderade doser för att motverka att man blir lös i magen.

Kan magnesiumtillskott hjälpa till med viktminskning?

Magnesiumtillskott kan bidra till viktminskning genom att förbättra ämnesomsättningen, reglera blodsockernivåerna och förbättra sömnkvaliteten. Det är dock ingen mirakellösning och bör kombineras med en balanserad kost och regelbunden motion.

Hur väljer jag rätt magnesiumtillskott för viktkontroll?

Det finns flera former av tillskott av magnesium, inklusive magnesiumcitrat, magnesiummalat, magnesiumtaurat och magnesiumglycinat. Läs här om vilka former av magnesium vi anser vara bäst. 

Påverkar magnesium sömnkvaliteten?

Ja, magnesium kan förbättra sömnkvaliteten genom att bidra till avslappning och reglera ämnen i hjärnan som bidrar till bättre sömn. Bättre sömn kan indirekt stödja viktkontroll genom att minska stress och förbättra energibalansen.

Finns det ett rekommenderat dagligt intag av magnesium för viktkontroll?

Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium varierar beroende på ålder och kön. För vuxna kvinnor är det cirka 310-320 mg per dag, medan det för män är cirka 400-420 mg per dag. För specifika råd om magnesiumintag för viktkontroll maila oss på [email protected]. Inga av våra kosttillskot kan förebygga, behandla eller bota sjukdomar. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är endast råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Vi kan endast ge de egenvårdsråd som vi själva hade följt i din situation. 

Läs mer om Magnesium

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Abbasi B, Kimiagar M, Sadeghniiat-Haghighi K, Hedayati M, Shirazi MM, Rashid-Faraokhi F. The effect of magnesium supplementation on... J Res Med Sci. 2012;17(12):1161-9.


Guerrero-Romero F, Rodriguez-Moran M. Magnesium improves...Double-blind, randomized clinical trial. Diabetes Care. 2011;34(4):796-800.


King DE, Mainous AG, Geesey ME, Woolson RF. Dietary magnesium and... J Nutr. 2005;135(8):1893-8.


Serefko A, Szopa A, Poleszak E, Nowak G, Radziwon-Zaleska M, Skalski M, et al. Magnesium...Pharmacol Rep. 2016;68(5):1095-102.