Kampanj! 20% rabatt till Mors Dag. Använd kod: MAMMA20 i kassan. Läs mer.

Motverkar Coenzym Q10 depression?

Lästid: 1–2 min
Motverkar Coenzym Q10 depression?

CoQ10 har antidepressiva effekter

Forskare gav råttor som stressats i laboratoriemiljö tillskott av CoQ10 under tre veckor vilket resulterade i signifikanta antideppressiva effekter. Dessutom visade det sig att tillskott av CoQ10 skyddade hippocampus mot oxidering och DNA-skada. Forskarnas slutsats är att CoQ10 har antidepressiv aktivitet och kan skydda hippomcapus mot DNA-skada.

Vad är hippocampus?

Hippocampus är en del av hjärnan som spelar en central roll i inlärning och minne. Den är en del av det limbiska systemet, ett komplex av strukturer i hjärnan som är inblandade i känslor, motivation, njutning och minnesbildning.

Hippocampus, som har formen av en sjöhäst (därav namnet, eftersom "hippocampus" är latin för sjöhäst), finns i båda hjärnhalvorna. Den är särskilt inblandad i bildandet av långtidsminnen och i att ge minnen ett rumsligt sammanhang, vilket hjälper oss att navigera i vår miljö.

Skador på hippocampus kan leda till problem med minnesbildning och orientering. Alzheimer's sjukdom, en åldersrelaterad sjukdom som orsakar minnesförlust, är kopplad till skador och förlust av neuroner i hippocampus.

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.

 

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser
<p>Pharmacol Biochem Behav. 2013 Jan 11. Coenzyme Q10 displays antidepressant-like activity with reduction of hippocampal oxidative/nitrosative DNA damage in chronically stressed rats. Aboul-Fotouh S. Department of Pharmacology, Faculty of Medicine, Ain Shams University, Cairo, Egypt; Clinical Pharmacology Unit, Faculty of Medicine, Ain Shams University, Cairo, Egypt.</p>