Facebook Pixel
JUST NU – 20 % rabatt på produkter för immunförsvaret

Herpes

Herpes

Herpes

Herpes simplex Virus (HSV) kallas normalt bara Herpes. Det är ett mycket vanligt förekommande virus som kategoriseras i två undervarianter: Herpes simplex Virus typ 1 (HSV-1) och Herpes simplex Virus typ 2 (HSV-2). Herpes ligger vilande i nervceller och när det blir aktivt bildar det blåsor kring munnen och på läpparna eller i underlivet. 

Herpes mun

Herpes typ 1 förekommer normalt omkring munnen, på läpparna och ibland på tungan medan Herpes typ 2 förekommer främst i underlivet. Munherpes kan dock smitta underlivet och vice versa även om det är ovanligt. Herpes typ 1 kallas ibland herpes labialis och Herpes typ 2 kallas ibland för herpes genitalis eller genital herpes. Herpes i underlivet är betydligt mindre vanligt. Nästan 70 % av jordens befolkning under 50 år antas ha HSV-1 (mun, läppar) men endast drygt 10 % har HSV-2 (underliv). 

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll om du lider av herpes. 

Läs mer om Munsår & herpes

 1. Köp Silica Kisel Kollagen
  399 kr
 2. L-Lysine från Thorne för herpes, sårläkning och huden
  L-Lysine , 60 kapslar
  149 kr
 3. Köp Vitamin C-400 från Innate Response
  Vitamin C-400 , 90 tabletter eller 180 tabletter
  As low as 549 kr
 4. Complex C från MegaFood. Skonsamt torkad whole food C-vitamin som även innehåller amlafrukt, strandnypon och amerikanska tranbär.
  Complex C , 60 tabletter
  499 kr
 5. Vitamin D3 2000 IE (50 µg) från MegaFood bidrar till immunsystemets normala funktion.
  Vitamin D3 2000 IU , 30 tabletter eller 90 tabletter
  As low as 329 kr
 6. Multi for Women är en multivitaminmineral speciellt framtagen för kvinnor upp till 55 år.
  Multi for Women , 60 tabletter eller 120 tabletter
  As low as 599 kr
 7. Multi for Men, multivitaminmineral speciellt framtagen för män upp till 55 år från MegaFood!
  Multi for Men , 60 tabletter eller 120 tabletter
  As low as 599 kr
 8. Olivbladsextrakt från Thorne. Absolut högsta kvalitet av olivbladsextrakt!
  Special Price 298 kr

  Rek. pris 339 kr

Munsår & herpes

Munsår och herpes behöver inte vara samma sak. Herpes typ 1 ger normalt upphov till vätskande blåsor som kliar och kan göra ont. Blödande munsår behöver dock inte vara herpesvirus utan kan bero på uttorkning som leder till sprickor på läpparna. En annan typ av sår som inte är herpes är så kallade munvinkelragader, det vill säga sår i mungiporna. Munvinkelragader, sägs bero på brist på B-vitaminer och/eller järnbrist. Impetigo (svinkoppor) ger också upphov till blåsor kring munnen. Impetigo beror dock på bakterier men sjukdomen kan förvärra herpesblåsorna om man har båda sjukdomarna samtidigt.  

Vad förvärrar herpes? Vad ska man undvika vid herpes? 

Återfall av synlig herpes som bryter ut ses vid ökad stress, menstruation, förkylning eller vid intensivt solande utan solskydd på läpparna. Livsmedel rika på den essentiella aminosyran arginin verkar förvärra herpesutbrott. Jordnötter, choklad, nötter i allmänhet är rika på arginin. En kost rik på aminosyran lysin minskar risken för herpesutbrott. Fisk och kött är rika på lysin. Vi har bra kostprotokoll för den som lider av herpes. Kontakta oss på info@greatlife.se så hjälper vi dig vidare.

Behandling av herpes

Herpes kan inte botas. Viruset ligger vilande i nervceller och försvinner inte ur kroppen men man kan leva så att de i stort sett aldrig aktiveras. Den vanligaste medicinska behandlingen består av krämer som innehåller ämnena acyclovir, famciclovir eller valacyclovir. Dessa ämnen minskar symtomen men herpes försvinner som sagt inte. Flera som lider av herpes tar även tillskott av L-Lysine, C-vitamin och D-vitamin samt undviker livsmedel rika på arginin med mycket goda resultat. Både C-vitamin och D-vitamin bidrar till ett normalt immunförsvar och aminosyran lysin förhindrar så att herpesviruset får tillgång till aminosyran arginin som herpesviruset annars använder för att föröka sig.

Blåsor på tungan

Blåsor på tungan behöver inte vara herpes. Blåsor på tungan beror normalt på andra virus, svamp eller bakterier. Afte kan också ge blåsor på tungan. Afte smittar dock inte utan man tror att afte kan bero på försvagat immunförsvar, på glutenintolerans, besvär med inflammationer i tarmen eller på blodbrist och låga blodvärden. Afte har även kopplats till tandkräm och munskölj som innehåller natriumlaurylsulfat (SLS).

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. 

Referenser

Griffith RS, Walsh DE, Myrmel KH, Thompson RW, Behforooz A. Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis. Dermatologica. 1987;175(4):183-90.

MiYao Hu, Daniel P. Depledge, Esteban Flores Cortes, Judith Breuer, Luis M. Schang. Chromatin dynamics and the transcriptional competence of HSV-1 genomes during lytic infections. PLOS Pathogens, 2019; 15 (11):