Sköldkörtel

Sköldkörtel

Sköldkörteln eller Glandula Thyroidea som den heter på latin är en hormonproducerande körtel som är placerad på halsen precis under struphuvudet. Sköldkörteln har en mycket viktig funktion i kroppen, nämligen att reglera ämnesomsättningen men sköldkörtelhormonerna påverkar och reglerar flera viktiga funktioner i kroppen förutom ämnesomsättningen, bland annat kroppens värmeproduktion och kalciumomsättningen.

Sköldkörtelbesvär och sköldkörtelproblem

Om sköldkörteln producerar för lite hormoner uppstår ett tillstånd som kallas hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) och om den producerar för mycket hormoner uppstår hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln, eller även kalla tyreotoxikos eller giftstruma.) Dessa två är de vanligaste sköldkörtelproblemen. De flesta fallen av hypotyreos anses vara orsakade av de autoimmuna sjukdomen Hashimotos och de flesta fallen av hypertyreos av den autoimmuna sjukdomen Grave’s eller Basedows sjukdom.

Sköldkörtel och symtom vid hypotyreos

Tyvärr är symtomen många vid underfunktion i sköldkörteln. Man kan känna att det är något som är fel i kroppen, man kan känna sig utmattad, trött, deprimerad. Man kan börja tala långsammare, vara långsam i sina rörelser, svårt att koncentrera sig, tappa motivation, bli lätt andfådd. Man kan drabbas av darrighet, ledstelhet och även svullna upp i händer, fötter och ansiktet. Hypotyreos är även förknippat med Candida och andra svampinfektioner. Vid hypotyreos drabbas man även lätt av torr och flagande hud, blek hy, mörka ringar under ögonen, kliande röda utslag. Man kan tappa hår, få torrt hår och även bli överkänslig mot ljud och få försämrad hörsel. Hypotyreos är förknippat med kalla händer och fötter, känslighet för kyla och nattsvettningar. Aptiten kan gå ner och underfunktion i sköldkörteln är även förknippat med förstoppning, gaser, IBS, IBD, hemorrojder och sug efter söta saker. Man kan få svullen tunga, torr mun, brännande känsla i halsen, känslan av tryck över halsen eller en klump i halsen om man lider av hypotyreos. Tyvärr är även tryckande huvudvärk, muskel- och ledsmärtor, inflammerade senor, hälsporre (plantar fasciitis) och avdomningar förknippat med hypotyreos. Som kvinna kan även PMS, endometrios och infertilitet bero på bland annat hypotyreos. Man kan både gå upp i vikt och gå ner i vikt vid hypotyreos. Det är dock vanligast med viktuppgång vid sköldkörtelproblemet hypotyreos. Torra ögon och dubbelseende är också sköldkörtelsymtom (hypotyreos).

Sköldkörtel och symtom vid hypertyreos

Vad som försvårar symtombilden är att underproduktion (hypotyreos) och överproduktion (hypertyreos) kan ha likartade symtom. Vid både hypotyreos och hypertyreos kan man exempelvis drabbas av trötthet. Sköldkörtel och trötthet är när förknippade och det är ett tecken man bör vara uppmärksam på, dvs trötthet som inte går att sova bort. Andra symtom vid hypertyreos är hjärtklappning, att man inte tål värme, svettningar, att man går på toaletten ofta för att tömma tarmen. Även depression och nervositet är förknippat med hypertyreos. Man kan känna svaghet i musklerna och gå ner i vikt av överproduktion i sköldkörteln. Det vanligaste ögonproblemet vid hypertyreos är oftalmopati. Vid oftalmopati kan man känna gruskänsla och irritation i ögonen, tryckande känsla bakom själva ögonen, man kan få ett ökat tårflöde, se dubbelt och känna stelhet vid ögonrörelser.

Sköldkörtel B12 brist och jodbrist

Hypotyreos (underproduktion i sköldkörteln) kan orsaka brist på vitamin B12 vilket i sin tur kan förvärra besvären. En studie visar att cirka 40 % av alla med hypotyreos lider av brist på vitamin B12 och tillskott av vitamin B12 till dessa personer förbättrade symtom som svaghet, besvär med minnet och humörsvängningar bland annat. Sköldkörtelhormonen består till stor del av jod och man lider av jodbrist kan sköldkörteln inte fungera som den ska. Brist på jod kan göra att sköldkörteln förstoras och just jodbrist är den största orsaken till hypotyreos i världen, ej i västvärlden dock.

Lågt järnvärde sköldkörtel

Vid hypotyreos kan man få försämrad produktion av magsafter, vilket i sin tur kan leda till försämrat upptag av järn och därmed lågt järnvärde. Vid inflammation som flera personer med sköldkörtelbesvär lider av, kan järn i serum sänkas då inflammationen gör att järnet förvaras som ferritin. Ferritin korrelerar med inflammation. Vid sköldkörtelproblem man kan alltså få lågt järnvärde i serum. Man måste ta flera järnprover för att utreda järnvärde i relation till sköldkörteln. Järn i serum, TIBC (Total iron-binding capacity), järnmättnad, ferritin, transferrin. Om man ska ta järn är det oerhört viktigt att ta högsta kvalitet för att undvika magtarmbesvär. Vi har inte funnit bättre än Iron Response. Den ger dessutom inte mag- och tarmbesvär.

Sköldkörtel, överproduktion, underproduktion och kost

Både överproduktion och underproduktion av sköldkörtelhormoner kräver att man är noggrann med kosten. Sköldkörteln påverkas nämligen mycket av kost och när det gäller sköldkörtel och brist på näringsämnen kan de allvarligt försvåra besvären oavsett om man lider av över- eller underproduktion av sköldkörtelhormon. Det finns bra hälsokost och kosttillskott för sköldkörteln. Kontakta vår kundsupport via mail om du vill ha vårt egenvårdsprotokoll för kost, kosttillskott och hälsokost vid hypotyeros eller hypertyreos.

Sköldkörtel och behandling

Standardbehandlingen vid hypotyreos är syntetiskt sköldkörtelhormon (T4) som förskrivs av läkare. Den medicinen heter Levaxin. Vid hypertyreos förskrivs man däremot sköldkörtelhämmande mediciner, så kallad tyreostatika. Man kan även behandlas med radioaktivt jod för att förstöra sköldkörteln eller operation där man avlägsnar delar av eller hela sköldkörteln om man lider av överproduktion. När det gäller naturläkemedel och sköldkörtel eller snarare kosttillskott och sköldkörtel finns mycket. Vanligtvis läser man om L-tyrosin och sköldkörtel, B12, järn, D-vitamin men det finns mycket annat. Vi rekommenderar att du läser våra artiklar där vi tar upp flera andra kosttillskott samt beskriver en del saker att tänka på vid besvär med sköldkörteln. Om du vill ha vårt egenvårdsprotokoll för sköldkörtelbesvär, kontakta vår kundtjänst via mail. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

Vi rekommenderar att du läser följande artiklar i denna ordning: 

Sköldkörtel och kosttillskott: 
http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/besvar-med-skoldkorteln/

Sköldkörtel och årstider: 
http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/skoldkorteln-under-host-var/

Stress är inte sällan del i hypotyreosproblematiken: 
http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/depression-utmattade-binjurar/

 1. Stora sköldkörtelpaketet
  Stora sköldkörtelpaketet
  Greatlife.se
  , 1 st

  Det här är ett komplett paket för hypotyreos. Vid hype...

  2 729 kr 2 887 kr

  Du sparar 158 kr

  Slut i lager
 2. Vitamin D3 2000 IU

  D-vitamin i den optimala formen kolekalciferol tillsammans med ekologisk p...

  398 kr
 3. One Daily

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-proce...

  498 kr
 4. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  389 kr
 5. Magnesium 300 - kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  Special Price 238 kr Regular Price 298 kr
 6. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  649 kr
 7. B Complex
  B Complex , 90 tabletter eller 180 tabletter

  B-Complex från Innate Response är ett balanserat spektrum av al...

  As low as 359 kr
 8. Adrenal Response
  Adrenal Response , 60 tabletter eller 90 tabletter

  Adrenal Response är en kraftfull kombination av växtämnen v...

  As low as 359 kr
 9. Jod Iosoljod
  Jod Iosoljod
  Greatlife.se
  , 30 ml

  Jod är absolut nödvändigt för bildandet av sköldk...

  298 kr
 10. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

  Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

  159 kr
 11. Hormonelles baspaket med multivitaminmineral

  Hormonelles baspaket med multivitaminmineral är framtaget av en l&aum...

  1 899 kr 1 942 kr

  Du sparar 43 kr