Facebook Pixel

Sköldkörtel – hypo

Sköldkörtel – hypo

Sköldkörtelbesvär och sköldkörtelproblem

Om sköldkörteln producerar för lite hormoner uppstår ett tillstånd som kallas hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) och om den producerar för mycket hormoner uppstår hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln, eller även kalla tyreotoxikos eller giftstruma.) Dessa två är de vanligaste sköldkörtelproblemen. De flesta fallen av hypotyreos anses vara orsakade av de autoimmuna sjukdomen Hashimotos och de flesta fallen av hypertyreos av den autoimmuna sjukdomen Grave’s eller Basedows sjukdom.

Sköldkörtel och symtom vid hypotyreos

Tyvärr är symtomen många vid underfunktion i sköldkörteln. Man kan känna att det är något som är fel i kroppen, man kan känna sig utmattad, trött, deprimerad. Man kan börja tala långsammare, vara långsam i sina rörelser, svårt att koncentrera sig, tappa motivation, bli lätt andfådd. Man kan drabbas av darrningar, ledstelhet och även svullna upp i händer, fötter och ansiktet. Hypotyreos är även förknippat med Candida och andra svampinfektioner. Vid hypotyreos drabbas man även lätt av torr och flagnande hud, blek hy, mörka ringar under ögonen, kliande röda utslag. Man kan tappa hår, få torrt hår och även bli överkänslig mot ljud och få försämrad hörsel. Hypotyreos är förknippat med kalla händer och fötter, känslighet för kyla och nattsvettningar. Aptiten kan gå ner och underfunktion i sköldkörteln är även förknippat med förstoppning, gaser, IBS, IBD, hemorrojder och sug efter söta saker. Man kan få svullen tunga, torr mun, brännande känsla i halsen, känslan av tryck över halsen eller en klump i halsen om man lider av hypotyreos. Tyvärr är även tryckande huvudvärk, muskel- och ledsmärtor, inflammerade senor, hälsporre (plantar fasciitis) och avdomningar förknippat med hypotyreos. Som kvinna kan även PMS, endometrios och infertilitet bero på bland annat hypotyreos. Man kan både gå upp i vikt och gå ner i vikt vid hypotyreos. Det är dock vanligast med viktuppgång vid sköldkörtelproblemet hypotyreos. Torra ögon och dubbelseende är också sköldkörtelsymtom (hypotyreos).

Sköldkörtel B12 brist och jodbrist

Hypotyreos (underproduktion i sköldkörteln) kan orsaka brist på vitamin B12 vilket i sin tur kan förvärra besvären. En studie visar att cirka 40 % av alla med hypotyreos lider av brist på vitamin B12 och tillskott av vitamin B12 till dessa personer förbättrade symtom som svaghet, besvär med minnet och humörsvängningar bland annat. Sköldkörtelhormoner består till stor del av jod och man lider av jodbrist kan sköldkörteln inte fungera som den ska. Brist på jod kan göra att sköldkörteln förstoras och just jodbrist är den största orsaken till hypotyreos i världen, ej i västvärlden dock.

Sköldkörtel och lågt järnvärde

Vid hypotyreos kan man få försämrad produktion av magsafter, vilket i sin tur kan leda till försämrat upptag av järn och därmed lågt järnvärde. Vid inflammation som flera personer med sköldkörtelbesvär lider av, kan järn i serum sänkas då inflammationen gör att järnet förvaras som ferritin. Ferritin korrelerar med inflammation. Vid sköldkörtelproblem man kan alltså få lågt järnvärde i serum. Man måste ta flera järnprover för att utreda järnvärde i relation till sköldkörteln. Järn i serum, TIBC (Total iron-binding capacity), järnmättnad, ferritin, transferrin. Om man ska ta järn är det oerhört viktigt att ta högsta kvalitet för att undvika magtarmbesvär. Vi har inte funnit bättre än Iron Response. Den ger dessutom inte mag- och tarmbesvär.

Sköldkörtel, överproduktion, underproduktion och kost

Både överproduktion och underproduktion av sköldkörtelhormoner kräver att man är noggrann med kosten. Sköldkörteln påverkas nämligen mycket av kost och när det gäller sköldkörtel och brist på näringsämnen kan de allvarligt försvåra besvären oavsett om man lider av över- eller underproduktion av sköldkörtelhormon. Vi har bra hälsokost och kosttillskott för sköldkörteln. 

Sköldkörtel och behandling

Standardbehandlingen vid hypotyreos är syntetiskt sköldkörtelhormon (T4) som förskrivs av läkare. Den medicinen heter Levaxin. När det gäller naturläkemedel och sköldkörtel eller snarare kosttillskott och sköldkörtel finns mycket. Vanligtvis läser man om L-tyrosin och sköldkörtel, B12, järn, D-vitamin men det finns mycket annat. Vi rekommenderar att du läser våra artiklar där vi tar upp flera andra kosttillskott samt beskriver en del saker att tänka på vid besvär med sköldkörteln. Vi rekommenderar att du läser följande artiklar i denna ordning: 

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av hypotyreos, det vill säga underfunktion i sköldkörteln.

 1. Thyroid Strength

  Thyroid Strength® (Sköldkörtelkomplex) från MegaFood &...

  619 kr
 2. Stora baspaketet

  Stora Baspaketet innehåller ett antal bra kosttillskott för all...

  1 573 kr 1 656 kr

  Du sparar 83 kr

 3. Adrenal Strength
  Adrenal Strength , 30 tabletter eller 60 tabletter

  Adrenal Strength® (Adrenalkomplex) från MegaFood är ett who...

  As low as 419 kr
 4. Jod Iosoljod

  Iosoljod är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod &aum...

  Special Price 249 kr Regular Price 329 kr
 5. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 459 kr
 6. Multi for women

  Multi for Women (Multivitaminmineral Kvinna) är en multivitaminminera...

  599 kr
 7. Multi for Men

  Multi for Men (Multivitaminmineral Man) är en multivitaminmineral spe...

  599 kr
 8. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  569 kr
 9. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  699 kr
 10. Adult B Centered

  Adult B-Centered från MegaFood är en perfekt produkt som lä...

  499 kr
 11. E-vitamin & Selen
  E-vitamin & Selen , 30 tabletter eller 60 tabletter

  E-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler....

  As low as 299 kr
 12. Zink
  Zink , 60 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  329 kr
 13. Magnesium 300 – kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  369 kr
 14. Blood Builder – järntabletter
  Blood Builder – järntabletter , 30 tabletter eller 90 tabletter eller 180 tabletter

  Blood Builder järntabletter är ett kosttillskott baserat på...

  As low as 309 kr
 15. Blood Builder Minis

  Blood Builder® Minis (järnkomplex) är ett kosttillskott base...

  309 kr
 16. Eskimo-3 Pure Omega 3 - flytande

  Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

  Special Price 129 kr Regular Price 159 kr
 17. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

  Eskimo-3 Pure är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 ti...

  159 kr
 18. Balans – Naturlig väg till friskare sköldkörtel

  I boken Balans: Naturlig väg till friskare sköldkörtel, skr...

  Special Price 159 kr Regular Price 169 kr

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.