Krom är ett spårämne som har fått ökad uppmärksamhet på grund av dess roll när det gäller hälsan. I den här artikeln kommer vi att utforska vad krom är, varför vi behöver det, vilka livsmedel krom finns, symptom på krombrist, den rekommenderade dagliga dosen, om det kan hjälpa mot sötsug och riskerna med att överdosera krom.
Vad är krom?
Krom är ett spårämne som finns i små mängder i kroppen och som är nödvändigt för flera biologiska processer. Det är en viktig komponent i många enzymer och har en roll i kolhydratmetabolismen.
Varför behöver vi krom?
Krom är involverat i flera biologiska funktioner, inklusive:
- Insulinreglering: Krom hjälper kroppen att reglera blodsockernivåerna genom att förstärka insulinets verkan. Krom bidrar alltså till att bibehålla normala blodsockernivåer.
- Kolhydratmetabolism: Det påverkar ämnesomsättningen av kolhydrater och kan påverka energinivåer.
Metabolism av fett och protein: Krom bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen.
Fungerar krom mot sötsug?
Kromtillskott kan hjälpa vissa människor att minska sötsug och kontrollera aptiten. Krom har antas kunna förbättra kroppens förmåga att hantera blodsockernivåerna. Genom att hjälpa till med glukosmetabolismen kan krom potentiellt bidra till att minska blodsockerfall, som ofta kan utlösa sötsug. Krom kan även påverka insulinkänslighet, vilket innebär att cellerna blir mer mottagliga för insulinets signaler. Detta kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna bättre och minska suget efter socker. Vissa studier har föreslagit att kromtillskott kan minska hunger och aptit, särskilt för kolhydrater och mat med mycket socker. Detta kan göra det lättare för människor att motstå söta frestelser.
Finns krom i mat?
Ja, krom finns naturligt i många livsmedel, även om mängderna kan variera. Nötkött, kyckling, fisk, bananer och äpplen innehåller krom.
Hur mycket krom behöver man per dag?
Den rekommenderade dagliga mängden krom varierar beroende på ålder, kön och livsstil. Här är några riktlinjer:
Män 14–50 år: ca 35 mikrogram
Kvinnor 14–50 år: ca 25 mikrogram
Män 51 år och äldre: ca 30 mikrogram
Kvinnor 51 år och äldre: ca 20 mikrogram
Gravida: ca. 30 mikrogram
Ammande: ca. 45 mikrogram
Kan man överdosera krom?
Krom går att överdosera, även om det är mycket ovanligt. UL-värdet (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) är en term som används inom näringsvetenskap för att ange den högsta dagliga mängd av ett näringsämne som kan konsumeras utan att riskera negativa hälsoeffekter. UL-värdet fastställs av expertpaneler som utvärderar den tillgängliga vetenskapliga forskningen om näringsämnen och deras potentiella risker. De tar hänsyn till alla kända källor för näringsämnet, inklusive kost, kosttillskott och, i vissa fall, berikade livsmedel. UL-värdet för krom är 1000 mikrogram krom per dag från kosttillskott enligt CRN.
Sammanfattning om krom
Krom är ett spårämne som bidrar till normala blodsockernivåer och till metabolismen av makronäringsämnen, det vill säga kolhydratmetabolismen men även metabolismen av fett och protein.. Även om krombrist är ovanligt, är det viktigt att inkludera kromrika livsmedel i din kost för att stödja hälsa och välbefinnande.
Källor & Referenser
Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/krom
Vincent JB, Lukaski HC. Adv Nutr. 2018 JulPMCID: PMC6054252.