D-vitamin viktigt om man har Helicobacter pylori

D-vitamin viktigt om man har Helicobacter pylori

Sammanfattning

Personer med tillräckliga D-vitaminer i kroppen har lättare att bli av med helicobacter pylori i jämförelse bland dem som inte har tillräckliga nivåer av D-vitamin fastslår ny forskning.

Studie visar att personer med brist på D-vitamin har svårare att bli av med överskott av helicobacter pylori. Personer med tillräckliga D-vitaminer i kroppen har lättare att bli av med helicobacter pylori i jämförelse bland dem som inte har tillräckliga nivåer av D-vitamin.

Helicobacter pylori är en bakterie som förekommer magen. Det är en av mycket få bakterier som klarar av magsäckens sura miljö. Helicobacter pylori överlever alltså mycket lågt pH-värde men Helicobacter pylori kan höja pH-värdet genom att bryta ner urea till ammoniak och koldioxid. H. Pylori, som den även kallas, är kopplat till kronisk gastrit (magsäcksinflammation), magsår men även cancer i magsäcken.

I den aktuella studien testades 220 kvinnor och män med H. Pylori och forskarna märkte att de personer som lyckades utrota H. Pylori hade mer än dubbelt så höga D-vitaminnivåer (mätt som 25-hydroxyvitamin, 25(OH)D med blodprov) i jämförelse med dem som inte lyckades bli av med H. Pylori. Det var signifikant fler patienter med D-vitaminbrist bland dem som inte lyckades bli av med H. Pylori trots medicinsk behandling med antibiotika.

Forskarna sammanfattar sitt resultat med att säga att brist på D-vitamin kan anses vara en riskfaktor när man försöker bli av med H. Pylori och det innebär att man kan behöva tillskott av D-vitamin innan man behandlar H. Pylori medicinskt.

Om författaren


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Patrick har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm inom Accounting and Managerial Finance. Han har jobbat inom hälsa under många år och har bland annat tagit fram flera näringsprogram tillsammans med en professor i hjärtkirurgi. Han är också författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag och satt under flera år i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift, numera Hälsa & Funktionsmedicin. Läs mer om författaren.


Vetenskapliga referenser och källor

Advances in Clinical and Experimental Medicine. 2017, vol. 26, nr 9, December, p. 1377–1381. The influence of vitamin D deficiency on eradication rates of Helicobacter pylori. Oguzhan Yildirim, Tulay Yildirim, Yuksel Seckin, Pelin Osanmaz, Yilmaz Bilgic, Rafet Mete.