Varför är vi noggranna med innehållet i vår ekologiska glutenfria pasta?

Lästid: 2 min
Varför är vi noggranna med innehållet i vår ekologiska glutenfria pasta?

Pasta är extremt gott men vi har inte funnit någon bra glutenfri pasta förrän nu. Flera glutenfria pastasorter är baserade på ingredienser som vi inte vill ha i vår pasta. Vi vill att pasta ska smaka riktigt gott och vi vill kunna njuta av en härlig pasta men vi vill samtidigt att den ska vara skonsam mot tarmarna, vara glutenfri och givetvis ekologisk. Vi har äntligen hittat ett litet familjeföretag i Italien som tillverkar glutenfri ekologisk pasta på traditionellt vis och av den typ av mjöl vi vill ha och precis som vi vill ha det. 

Varför vill vi inte ha majsmjöl i vår pasta? 

Majs kan innehålla olika former av mycotoxiner i större utsträckning än många andra sädesslag. Det är stor risk att majs innehåller aflatoxin – ett mykotoxin som kommer från tre olika mölgelsvampar. Det är oerhört ohälsosamt med mykotoxiner. Dessutom innehåller majs fler problematiska proteiner och lektiner än vad de sädesslag vi har valt innehåller. 

Varför vill vi inte ha råris eller fullkornsris i vår pasta? 

Fullkornsris / råris innehåller mer fiber än vitt ris men fiber bör komma från frukt och grönt enligt oss, inte från skalet på sädesslag. Fullkornsfiber från sädesslag kan skapa problem hos personer med känsligt tarmsystem.  

Många grödor innehåller arsenik men just ris är känt för att innehålla mer arsenik än många andra grödor. Mest arsenik finns i risets skal (kli) och grodd, vilket innebär att riskorn som odlas under samma förhållanden kommer att innehålla olika mycket arsenik beroende på om det är fullkorn (mer arsenik) eller polerat ris, så kallat vitt ris (mindre arsenik). 

Varför vill vi minska lektiner i vår pasta?

Vete innehåller mycket och flera olika problematiska proteiner, inte bara gluten. Ris innehåller mer globulin och mindre prolamin i jämförelse med vete, råg och korn. Det gör  polerat eller vitt ris, tillsammans med ett antal andra faktorer, till det minst problematiska sädesslaget för dem med mag- och tarmbesvär. Vete innehåller problematiska lektiner som binder till tarmkanalens epitelceller och därigenom riskerar att hindra upptaget av näringsämnen. De kan även ta sig igenom tarmepitelet och via blodbanan påverka vävnader och receptorer i andra delar av kroppen på ett negativt sätt, exempelvis insulinreceptorer och troligtvis till och med leptinreceptorer. En del lektiner är dessutom starka allergener och har även koppling till reumatoid artrit.

Vår pasta

Att få njuta av god pasta som middagsmål efter ett träningspass kan vara helt underbart men i stort sett alla pasta vi har funnit på marknaden är för ohälsosam och håller för dålig kvalitet tycker vi. Äntligen har vi funnit ett litet italienskt familjeföretag som tillverkar glutenfri ekologisk pasta på traditionellt vis av precis de mjölsorter vi vill ha.

Den pasta vi har kommer från mjöl som är glutenfria, har låg lektinhalt och lägsta andelen antinäringsämnen. Den är fri från majs, soja, mjölkprodukter, råris, bovete, fullkorn, mono- och diglycerider av fettsyror. Vår pasta kontrolleras för övrigt för aflatoxin, växtgifter, salmonella, E.coli, kadmium, bly och arsenik.