Artiklar & fakta

Jodbrist ett vanligt problem, speciellt bland gravida

Jodbrist ett vanligt problem, speciellt bland gravida

Jod är ett mineral som behövs bland annat för sköldkörtelns funktion, för fostertillväxt och barns mentala utveckling. Störst behov har gravida och ammande kvinnor, och forskningen visar att många ligger i riskzonen för jodbrist. Enligt en undersökning från 2015 får svenska kvinnor i sig för lite jod i kosten för att tillgodose det stigande behovet under graviditeten.

Läs mer

Härskna fiskoljor – anledningen till att vi endast har en fiskolja: Eskimo-3

En nyligen publicerad studie från USA visade att de tre mest köpta omega-3-fiskoljorna i USA innehåller oxiderade fettsyror som vida överstiger rekommenderade nivåer. Fiskolja av högsta kvalitet är extremt viktigt. Kvalitet är givetvis oerhört viktigt när det gäller alla typer av kosttillskott, inte bara fiskoljor, men härskna fettsyror är troligtvis bland det sämsta du kan få i dig.

Läs mer

Viktigt att ta rätt form av E-vitamin!

E-vitamin är ett fettlöslig vitamin. Det är en sanning med modifikation då E-vitamin egentligen är en term för åtta fettlösliga ämnen som fungerar i synergi med varandra och som inte förekommer isolerat från varandra i naturen. Bra tillskott av E-vitamin ska aldrig vara isolerade och innehålla alla åtta former...

Läs mer

Kortvarig zinkbrist försämrar matsmältningen

Kortvarig zinkbrist försämrar matsmältningen

Mineralet zink påverkar flera viktiga funktioner i ämnesomsättningen hos de flesta levande organismer. Vid Münchens tekniska universitet (TUM) har forskare upptäckt att också en mindre brist på zink försämrar matsmältningen redan i ett tidigt skede.

Läs mer

Gurkmeja – ett gyllene vapen mot inflammation och infektion

Gurkmeja – ett gyllene vapen mot inflammation och infektion

Den gula kryddan gurkmeja som ger curryn dess vackra färg är en stapelvara i det indiska köket. Gurkmeja tillhör familjen ingefärsväxter, och precis som med ingefära brukar man torka växtens rotknölar och mala dem till ett gulorange pulver. Ibland används det som ett alternativ till saffran eftersom smaken har beskrivits som en blandning av saffran och ingefära. Det latinska namnet Curcuma kommer från persiskans kirkum som betyder just ”saffran”.

Läs mer

Föregående 1 ... 3 4 5 6 7 ... 12 Nästa