Facebook Pixel
Just nu: 20 % rabatt på D-vitamin & Vitamin C-400. Rabattkod SEP20

Immunförsvar

Immunförsvar

Vad är immunförsvar? 

Immunförsvaret ska skyddar mot bakterier, virus, svamp och andra mikroorganismer men även mot cancer. Man delar ofta in immunförsvaret i två delar: ospecifika immunförsvaret och det specifika immunförsvaret där det specifika immunförsvaret är det som bildar antikroppar. Det ospecifika immunförsvaret har inget minne men svarar däremot mycket snabbt på en infektion. Det är det specifika immunförsvaret som orsakar autoimmuna sjukdomar vilket däremot inte det ospecifika immunförsvaret gör. Immunförsvaret är celler som är specialiserade på att ta kål på virus, bakterier och andra mikroorganismer eller celler som kan förhindra att sjuka celler delar på sig i felaktig takt, dvs cancer. Det finns mycket fakta om immunförsvaret men det viktiga är att ändra sin livsstil om man vill få ett bra immunförsvar.

Dåligt immunförsvar och sjuk hela tiden

Det är inte ovanligt att vi får höra “Jag har dåligt immunförsvar och är sjuk hela tiden.” Vi ser kund efter kund motbevisa att de har lågt immunförsvar eller dåligt immunförsvar när de förändrar sin livsstil. Med en sund kost, andra livsstilsråd och näringsstöd har vi fått flera solskenshistorier till oss från kunder som “alltid” varit sjuka men som nu är friska. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för stötta immunförsvaret. Det finns verkligen mycket att göra för att stärka sitt immunförsvar.

En mycket stor del av kroppens immunförsvar är lokaliserat till tarmkanalen och det beror på att tarmkanalen är det organ som är mest utsatt för främmande bakterier, virus eller andra mikroorganismer. Det är bland annat därför som det är så viktigt att man har tillräckligt med goda tarmbakterier eller mjölksyrabakterier i tarmkanalen. Det är också därför flera vittnar om hur de blir av med sega förkylningar när det tar mjölksyrabakterier, tidigare kallat probiotika. Man behöver inte ha nedsatt immunförsvar bara för att man drabbas av en förkylning men om den blir kronisk och inte vill ge med sig kan det var värt att fundera på om man kan förbättra sitt immunförsvar genom bra egenvård.

Ibland får man höra att immunförsvar och magen hör ihop. Det stämmer delvis eftersom magens saltsyra kan ses som en del av det ospecifika immunförsvaret då det tar kål på oönskade bakterier och virus som annars kan komma in till blodet via tarmkanalen. Det, och magsyran är viktig för matsmältning, är en anledning till att man ska se till att man inte har för lite magsyra eller magsafter. Brist på tiamin och zink kan leda till för lite saltsyra i magen.

Dåligt immunförsvar beror alltför ofta på felaktig livsstil, man ger helt enkelt inte det som immunförsvarets celler behöver eller så får det för mycket belastning av gifter och skräpmat. Nedsatt immunförsvar kan även bero på stress som är mycket negativt för hälsan i allmänhet och immunförsvaret i synnerhet. Träning förbättrar immunförsvaret på sikt men kan på kort sikt belasta immunförsvaret. Man bör därför börja försiktigt och inte ta ut sig om man inte tränat på lång tid eller om man levt osunt.

Vitaminer immunförsvar – kosttillskott immunförsvar

Det finns flera vitaminer och mineraler som är viktiga för immunförsvaret. Egentligen får man inte har några näringsbrister om man vill optimera sitt immunförsvar. De mest kända är dock kanske D-vitamin, C-vitamin, zink och E-vitamin. Vi har kunder som under begynnande förkylning eller känningar i halsen har tagit 1 tablett Vitamin C-400 per timme första dagen vilket har lett till att förkylningen inte bryter ut, detsamma med det halsonda. D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och receptorer för D-vitamin finns på immunförsvarsceller. D-vitaminbrist är associerat med nedsatt immunförsvar. Det finns givetvis flera vitaminer som behövs för att välfungerande immunförsvar och det finns bra hälsokost för att stärka immunförsvaret. Kontakta oss så får du råd och tips.

Överaktivt immunförsvar symptom

Ibland kan immunförsvaret attackera den egna kroppen och man talar då om överaktivt immunförsvar. Har man en så kallad autoimmun sjukdom kommer immunförsvaret alltså att angripa kroppens vävnader. Vanliga autoimmuna sjukdomar är Crohns sjukdom, Ulcerös kolit, psoriasis, SLE, MS (Multipel skleros), vissa sköldkörtelsjukdomar (Hashimotos) och reumatism. Statistik visar att kvinnor drabbas oftare av autoimmuna sjukdomar än män. Vid Även när det gäller överaktivt immunförsvar kan det vara viktigt med bra hälsokost. Selen, D-vitamin, B-vitaminer och magnesium är exempelvis oerhört viktiga vid Hashimotos. Vi har ett bra egenvårdsprotokoll vid autoimmuna besvär. Det tar hänsyn till några viktiga kostfaktorer som många inte känner till. 

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av nedsatt immunförsvar. 

 1. Turmeric Strength for Whole Body
  Turmeric Strength for Whole Body , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Turmeric Strength™ for Whole Body innehåller både gurkme...

  As low as 499 kr
 2. Immunförsvar är ett paket speciellt framtaget för att bidra till ett normalt immunförsvar!

  Immunförsvar är ett paket speciellt framtaget för...

  Special Price 1 729 kr Regular Price 1 816 kr

  Du sparar 87 kr

 3. Köp Dr Mercola på Greatlife.se. Paket med tre av Dr. Mercolas superprodukter till ett kampanjpris!

  Ett paket med tre av Dr. Mercolas superprodukter. Astaxanthin är en a...

  Special Price 995 kr Regular Price 1 047 kr

  Du sparar 52 kr

 4. Stora Baspaketet innehåller ett antal bra kosttillskott för allmän hälsa där även ett kosttillskott med kraftfulla mjölksyrabakterier ingår.

  Stora Baspaketet innehåller ett antal bra kosttillskott för all...

  Special Price 1 573 kr Regular Price 1 656 kr

  Du sparar 83 kr

 5. Zink kosttillskott från MegaFood är en överlägsen källa för detta essentiella näringsämne.
  Zink , 60 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  329 kr
 6. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin från Innate Response. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin.

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  569 kr
 7. Vitamin C-400. Bidrar till kollagenbildningen och hudens normala funktion.

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  699 kr
 8. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 459 kr
 9. E-vitamin & Selen
  E-vitamin & Selen , 30 tabletter eller 60 tabletter

  E-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler....

  As low as 299 kr
 10. C-vitaminpulver i whole food form med astragalus och schisandrabär.

  Daily C-Protect Nutrient Booster Powder™ (C-vitaminpulver & Adap...

  329 kr
 11. Multi for Men, multivitaminmineral speciellt framtagen för män upp till 55 år från MegaFood!

  Multi for Men (Multivitaminmineral Man) är en multivitaminmineral spe...

  599 kr
 12. Multi for Women är en multivitaminmineral speciellt framtagen för kvinnor upp till 55 år.

  Multi for Women (Multivitaminmineral Kvinna) är en multivitaminminera...

  599 kr
 13. Adult B-Centered från MegaFood innehåller bland vitamin B6 och vitamin B12

  Adult B-Centered från MegaFood är en perfekt produkt som lä...

  499 kr
 14. Daily Purify. Örter, grönsaker och svamp som traditionellt använts för att stötta leverns funktion och för att stötta kroppens avgiftning.

  Daily Purify Nutrient Booster Powder™ (Örtpulver &...

  329 kr
 15. Köp vattenlöslig form av jod. Viktigt för nervsystemets normala funktion.

  Iosoljod är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod &aum...

  329 kr
 16. Purple Defense är en kraftfull och skyddande antioxidantblandning som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress

  Purple Defense är en kraftfull och skyddande antioxidantblandning som...

  349 kr
 17. MSM från Dr Mercola. En beståndsdel i kollagen, det protein som bygger upp bindväv, muskler, skelett, hår och hud.

  MSM – Organiskt svavel, kallas även skönhetsmineralen eftersom fungerar so...

  349 kr
 18. Olivbladsextrakt från Thorne. Absolut högsta kvalitet av olivbladsextrakt!

  Olivbladssextrakt är effektivt mot skadliga bakterier, virus och inne...

  Special Price 298 kr Regular Price 339 kr

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.