Astaxantin - Superämne för mer än bara vacker hud

Lästid: 3-4 min
Astaxantin - Superämne för mer än bara vacker hud

Astaxin bra för

Astaxantin är bra för bland annat fria radikaler, anti-aging, fertiliteten och oxidativ stress och är en superantioxidant som normalt tas för att få vacker hy. Emellertid visar studier att Astaxantin är bra för betydligt mer än bara hudhälsa:

  • Skyddar dina mitokondrier vilka producerar energi. [1]
  • Ger skydd mot UV-strålar och skyddar därmed din hur från att bränna sig i solen. [2]
  • Förbättrar fertiliteten enligt en liten studie. [3]
  • Har anti-ageing egenskaper [4]
  • Skyddar både det yttre lagret och inre lagret av cellmembranet [4]
  • Är mycket säkert som kosttillskott, minskar oxidativ stress, DNA-skada samt inflammationer (CRP). Ökar immunförsvaret. Förbättrar ögats funktion. Minskar besvär med reflux hos personer med H. Pylori. [4]
  • Förhindrar oxidering av LDL (kolesterol) och förhindrar därmed åderförkalkning (ateroskleros). [5]
  • Förhindrar röda blodkroppar från att oxideras. [6]
  • Förbättrar triglyceridvärdet och ökar HDL (bra kolesterol) samt ökar samtidigt adiponektin (hormon som förbättrar insulinkänslighet och reglerar blodglukos) [7]
  • Förhindrar bildning av fria radikaler och därmed oxidativ stress som uppstår vid hård träning (Studie på elitfotbollspelare). [8]
  • Motverka de skador som höga nivåer av glukos och en del fettsyror har på neutrofila granulocyter (utgör cirka 60 procent av de vita blodkropparna och är en viktig komponent i det icke-specifika immunförsvaret.) [9]
  • Kan förhindra oxidativa skador på lymfocyter (lymfocyter är en typ av vita blodkroppar som är huvuddelen i det adaptiva immunförsvaret.) [10]

Astaxantiin effekter

Visst är Astaxantin bra för huden. Japanska forskare har funnit följande om Astaxantin och hudhälsa: signifikanta förbättringar när det gäller minskad rynkbildning, åldersfläckar, elasticitet, hudstruktur, fukthalt samt tillstånd i det yttersta hudlagret. Forskarna skriver dessutom att Astaxantin kan förbättra alla hudlager.[11]. Stjärnornas hudläkare Nicholas Perricone (från Oprah och Access Hollywood samt författare till boken Ageless Face, Ageless Mind) säger att Astaxantin är "en stjärna bland anti-aging mat...har visat sig förbättra hudens kvalitet, elasticitet och reducera rynkor." Emellertid visar studierna ovan att Astaxantin är bra för betydligt mer än bara hudhälsa.

Vi har valt Dr.Mercolas astaxantin som är det enda Astaxanthin i världen, vad vi känner till, som använder O2B-processen för att skapa en högkvalitetsprodukt med mycket lång stabilitet. Dessutom innehåller Dr. Mercolas Astaxantin just 4 mg Astaxantin vilket är en bra dos. Dr. Mercolas Astaxanthin använder inte heller lösningsmedel för att separera astaxantin.

Astaxantin bör kombineras med

Astaxantin kan kombineras med olika kosttillskott för att förstärka dess effekter. Här är några kosttillskott som kombineras bra med astaxantin och varför:

Omega-3-fettsyror: Omega-3-fettsyror, som EPA och DHA, fungerar synergistiskt med astaxantin. De hjälper till att minska inflammation. Astaxantin kan också skydda omega-3-fettsyrorna från oxidation, vilket förbättrar deras stabilitet och effektivitet.

Coenzym Q10 (CoQ10): CoQ10 är en antioxidant som stödjer mitokondriell funktion och energiproduktion. Tillsammans med astaxantin kan det förbättra den totala antioxidativa statusen. 

Probiotika. Probiotika stödjer tarmhälsan och kan förbättra absorptionen av astaxantin. En hälsosam tarmflora bidrar till bättre upptag av näringsämnen och antioxidanter, vilket kan förstärka de positiva effekterna av astaxantin.

Genom att kombinera astaxantin med dessa kosttillskott kan man maximera dess hälsofördelar och stödja olika aspekter av kroppens funktion.

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

[1] J Nutr Biochem. 2010 May;21(5):381-9. Astaxanthin protects mitochondrial redox state and functional integrity against oxidative stress. Wolf AM, Asoh S, Hiranuma H, Ohsawa I, Iio K, Satou A, Ishikura M, Ohta S.Department of Biochemistry and Cell Biology, Institute of Development and Aging Sciences, Nippon Medical School, Nakahara-ku, Kawasaki, Kanagawa, Japan.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19423317

[2] Exp Dermatol. 2012 Jul;21 Suppl 1:11-7. Astaxanthin attenuates the UVB-induced secretion of prostaglandin E2 and interleukin-8 in human keratinocytes by interrupting MSK1 phosphorylation in a ROS depletion-independent manner. Terazawa S, Nakajima H, Shingo M, Niwano T, Imokawa G. School of Bioscience and Biotechnology, Tokyo University of Technology, Hachioji, Tokyo, Japan. [email protected] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22626465

[3] Asian J Androl. 2005 Sep;7(3):257-62. Combined conventional/antioxidant "Astaxanthin" treatment for male infertility: a double blind, randomized trial. Comhaire FH, El Garem Y, Mahmoud A, Eertmans F, Schoonjans F. Ghent University Hospital, Department of Medical and Urological Andrology, 9k12 IE, De Pintelaan, 185, B 9000, Gent, Belgium. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16110353

[4] Altern Med Rev. 2011 Dec;16(4):355-64. Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential. Kidd P. University of California, Berkeley, CA, USA. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22214255

[5] J Atheroscler Thromb. 2000;7(4):216-22. Inhibition of low-density lipoprotein oxidation by astaxanthin. Iwamoto T, Hosoda K, Hirano R, Kurata H, Matsumoto A, Miki W, Kamiyama M, Itakura H, Yamamoto S, Kondo K. National Institute of Health and Nutrition, Tokyo, Japan.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11521685

[6] Br J Nutr. 2011 Jun;105(11):1563-71. Antioxidant effect of astaxanthin on phospholipid peroxidation in human erythrocytes. Nakagawa K, Kiko T, Miyazawa T, Carpentero Burdeos G, Kimura F, Satoh A, Miyazawa T. Food and Biodynamic Chemistry Laboratory, Graduate School of Agricultural Science, Tohoku University, Sendai 981-8555, Japan.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21276280

[7] Atherosclerosis. 2010 Apr;209(2):520-3. Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia. Yoshida H, Yanai H, Ito K, Tomono Y, Koikeda T, Tsukahara H, Tada N. Department of Laboratory Medicine, Jikei University Kashiwa Hospital, Chiba, Japan.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19892350

[8] J Sports Med Phys Fitness. 2012 Aug;52(4):382-92. Effect of astaxanthin supplementation on muscle damage and oxidative stress markers in elite young soccer players. Djordjevic B, Baralic I, Kotur-Stevuljevic J, Stefanovic A, Ivanisevic J, Radivojevic N, Andjelkovic M, Dikic N. Institute for Bromatology, University of Belgrade, Belgrade, Serbia. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23192897

[9] Int Immunopharmacol. 2011 Dec;11(12):2220-6. Impact of the carotenoid astaxanthin on phagocytic capacity and ROS/RNS production of human neutrophils treated with free fatty acids and high glucose. Guerra BA, Otton R. Postgraduate Program-Health Sciences-CBS, Cruzeiro do Sul University, Sao Paulo, SP, 03342000, Brazil. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22008307

[10] Toxicol In Vitro. 2011 Oct;25(7):1448-56. Oxidative stress in human lymphocytes treated with fatty acid mixture: role of carotenoid astaxanthin. Campoio TR, Oliveira FA, Otton R. Postgraduate Program - Health Sciences - CBS, Cruzeiro do Sul University, 03342000 Sao Paulo, SP, Brazil.

[11] Acta Biochim Pol. 2012;59(1):43-7. Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. Tominaga K, Hongo N, Karato M, Yamashita E. Fuji Chemical Industry Co. Ltd., Kamiichi, Toyama, Japan.

Artikelkälla: wellnessresources.com/health/articles/astaxanthin_a_premium_cell_defense_nutrient/

Kidd, P. (2011). "Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential." *Alternative Medicine Review*, 16(4), 355-364.

Liu, Z., et al. (2013). "The role of oxidative stress in cardiovascular disease: caused by not only a few gene mutations, but also from environmental and lifestyle factors." *Journal of Cardiovascular Diseases & Diagnosis*, 1(4).

Brown, A. C., Valiere, A. (2004). "Probiotics and medical nutrition therapy." *Nutrition in Clinical Care*, 7(2), 56-68.