Hur & när ska man ta L-Glutamin?

Lästid: 1–2 min
Hur & när ska man ta L-Glutamin?

L-Glutamin är en aminosyra som anses vara viktig för kroppens funktioner, särskilt när det gäller tarmhälsa och muskelåterhämtning. Om du tänkt köpa L-glutamin kan det vara bra att först förstå vilket som är det bästa sättet att ta L-Glutamin för att får maximal effekt av tillskottet, nedan går vi igenom detta.

Hur mycket L-Glutamin ska man ta?

Den rekommenderade dosen av L-Glutamin kan variera beroende på individens behov och syftet med intaget. Generellt sett brukar en dos på 5-10 gram L-Glutamin per dag anses vara vanlig för att stödja hälsa och prestation. För personer som tar L-glutamin för träning eller har specifika hälsoproblem kan dosen vara högre, upp till 20 gram per dag.

Hur ofta ska man ta glutamin?

Det är vanligt att dela upp L-Glutamin-dosen över dagen för att upprätthålla en jämn nivå i kroppen. Det kan innebära att man tar en dos på morgonen och en annan på kvällen, eller fördela dosen jämnt över flera intag under dagen.

När ska man ta L-Glutamin?

När det gäller timingen för att ta L-Glutamin, finns det några rekommendationer att ta hänsyn till:

Före Träning: Många idrottare tar L-Glutamin före träning för att stödja muskelåterhämtning och minska muskelnedbrytning under intensiva pass.

Efter Träning: Eftersom L-Glutamin är viktigt för muskelåterhämtning och återuppbyggnad, kan det vara fördelaktigt att ta en dos efter träning för att påskynda återhämtningen.

På Tom Mage: Att ta L-Glutamin på tom mage, vanligtvis på morgonen eller före sänggåendet, kan hjälpa till att öka absorptionen och användningen av aminosyran.

Vad händer om man tar för mycket glutamin?

Att ta för mycket L-Glutamin är vanligtvis inte farligt för friska individer, eftersom överflödig aminosyra vanligtvis utsöndras från kroppen. Men för vissa människor kan höga doser orsaka milda biverkningar som magbesvär eller diarré. Det är alltid bäst att börja med en lägre dos och öka gradvis för att undvika obehag. Läs mer om L-glutamin här

Vetenskapliga Referenser

Häussinger D, et al. The role of cellular hydration in the regulation of cell function. Biochem J. 1996;313(Pt 3):697-710. 

Gleeson M. Dosing and Efficacy of Glutamine Supplementation in Human Exercise and Sport Training. J Nutr. 2008;138(10):2045S-2049S. 

Rogero MM, et al. Potential benefits and risks of glutamine supplementation for athletes. Sports Med. 2016;46(11):1673-1686. 

Melis GC, et al. Plasma glutamine levels in septic patients. Intensive Care Med. 2005;31(8):1077-1078. doi:10.1007/s00134-005-2665-7

Författare & granskare