JUST NU – 20 % rabatt på produkter för hår, naglar och hud!

Kreatins nackdelar - Forskning om kreatins biverkningar

Lästid: 1–2 min
Kreatins nackdelar - Forskning om kreatins biverkningar

Kreatins biverkningar

Kreatin, ett vanligt kosttillskott inom fitnessvärlden, har fått mycket uppmärksamhet för sina fördelar för muskeltillväxt, prestanda och på senare år även för sin roll i hjärnans hälsa. Men precis som med många kosttillskott finns det också oro kring dess eventuella biverkningar. Här är några områden där forskning har utforskat kreatins negativa effekter.

Kreatin & viktuppgång

En vanlig oro är om kreatintillskott kan leda till viktuppgång. Forskning visar att kreatin kan öka vattenretention i musklerna (kvarhållande av vätska i musklerna), vilket kan resultera i en viss viktökning. Dock är den långsiktiga effekten på kroppens fett- och muskelmassa positiv vilket innebär att även om vågen visar en lätt ökning kommer din kropp se bättre och starkare ut om du tar kreatin och tränar. 

Kreatin & akne

Vissa användare rapporterar att de upplever akne som en bieffekt av kreatintillskott. Även om det inte finns tillräckligt med bevis för att fastställa en orsakssamband, tyder vissa studier på att ökad IGF-1-produktion (insulinliknande tillväxtfaktor) kan spela en roll. Om man tar angiven dosering av kreatin är vår erfarenhet att man inte får några som helst hudbesvär. 

Kreatin & magproblem

En del rapporterar att de upplever magbesvär som en negativ effekt av kreatintillskott. Det finns indikationer på att höga doser kreatin kan irritera magen och orsaka obehag men det sker normalt vid extremdoser. Om man tar 3–5 gram kreatin per dag och upplever att man får magbesvär, kan man man gå ner till 1 gram kreatin per dag och sedan öka med doseringen med 1 gram kreatin per vecka så att man vecka två tar 2 gram kreatin per dag, vecka tre tar 3 gram kreatin per dag och så vidare till dess att man kommer upp i 5 gram kreatin per dag.  

Kreatin huvudvärk

Det har rapporterats om huvudvärk som en möjlig biverkning av kreatintillskott. Orsaken är inte helt klarlagd och det finns inga starka bevis för det. Om man tar 3–5 gram kreatin per dag och upplever att man får huvudvärk, kan man man gå ner till 1 gram kreatin per dag och sedan öka med doseringen med 1 gram kreatin per vecka så att man vecka två tar 2 gram kreatin per dag, vecka tre tar 3 gram kreatin per dag och så vidare till dess att man kommer upp i 5 gram kreatin per dag.  

Kreatin biverkningar njurar

Kreatin kan påverka njurarna men studier har dock inte kunnat fastställa en tydlig koppling mellan kreatintillskott i normala doser och besvär med njurarna hos friska individer.

Om man tar högkvalitetskreatin och tar angiven dos om 5 gram bör man inte uppleva några som helst negativa biverkningar. En del personer kan behöva trappa upp dosen och börja med 1 gram kreatin per dag och sedan öka med doseringen med 1 gram kreatin per vecka så att man vecka två tar 2 gram kreatin per dag, vecka tre tar 3 gram kreatin per dag och så vidare till dess att man kommer upp i 5 gram kreatin per dag. 

Det är som alltid, oerhört viktigt att alltid ta högsta kvalitet när det gäller kosttillskott. Läs mer om Kreatin här eller hitta våra rekommenderade produkter: Creatine Monohydrate Pure – Kreatin är det bästa kreatinet vi har stött på och Kreatin från Thorne är nummer två. 

Författare & granskare