Urinvägsinfektion (UVI), antibiotika, hälsa & egenvård

Lästid: 3 min
Urinvägsinfektion (UVI), antibiotika, hälsa & egenvård

Urinvägsinfektion är ett vanligt problem som drabbar cirka 50 procent av alla kvinnor någon gång under deras livstid. Eftersom kvinnor har kortare urinrör än män drabbas kvinnor oftare än män. Som tur är finns det mycket att göra med egenvård.

Borde jag ta antibiotika mot urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är ett vanligt problem som drabbar cirka 50 procent av alla kvinnor någon gång under deras livstid. Eftersom kvinnor har kortare urinrör än män drabbas kvinnor oftare än män. Det finns flera olika bakteriella infektioner i urinvägarna som alla kallas urinvägsinfektion men svårighetsgraden skiljer sig från små och okomplicerade urinvägsinfektioner med infektioner i urinblåsan hos en i för övrigt frisk kvinna som inte har några övriga besvär med urinvägarna till mer komplicerade, långdragna och återkommande besvär med påverkan på njurarna. Män som drabbas av urinvägsinfektioner är nästa alltid komplicerade eftersom prostatan ofta är involverad. Urinvägarna omfattar urinrör, urinblåsa, urinledare och njurar.

Escherichia coli (E. coli)

En klar majoritet alla urinvägsinfektioner, både hos djur och människor, beror på bakterien Escherichia coli (E.coli), dock inte samma sträng av E.coli som ger mag- och tarmbesvär. E.coli finns naturligt i tarmarna men ska inte finnas i någon större utsträckning i urinröret. Nummer två bland de bakterier som orsakar urinvägsinfektion är Staphylococcus saprophyticus. Bakterier som finns i tarmarna kan nå urinröret vilket kan orsaka urinvägsinfektion. Om bakterier vandrar från tarmen till vaginan och får möjlighet föröka sig och kolonisera mikrofloran riskerar man att utveckla urinvägsinfektion. Antalet bakterier, hur starka dessa är, strukturella faktorer gällande urinvägarna samt statusen på ditt immunförsvar är parametrar som bestämmer hur kraftig urinvägsinfektionen blir. 

Antibiotika och urinvägsinfektioner

Vi fick höra om en kvinna som berättade att hon hade haft kronisk urinvägsinfektion sedan 2004 och ätit 15 antibiotikakurer under en period om 12 månader. Vid svår urinvägsinfektion som påverkar njurarna krävs antibiotika men vid lättare urinvägsinfektioner är ett upprepat intag av antibiotika problematiskt då det kan leda till svår obalans i tarmfloran vilket i sin tur kan leda till många andra svåra besvär, även nedsatt immunförsvar. Det kan i sin tur leda till att man aldrig riktigt blir av med urinvägsinfektionen. Dessutom kan antibiotika påverka vaginalfloran negativt. Ett kroniskt intag av antibiotika är inte rätt strategi för att bli av med urinvägsinfektion. Dessutom ökar antibiotikaresistens hos bakterier som orsakar urinvägsinfektion. Det blir en ond cirkel.

Det finns personer som har känningar av urinvägsinfektion mer eller mindre hela tiden. Kroniska urinvägsinfektioner som avlöser varandra kan vara ett tydligt tecken på att något inte stämmer vad det gäller kroppens förmåga att ta hand om och oskadliggöra bakterieinfektioner. Urinvägsinfektion kan vara otroligt besvärligt och det är förståeligt om man som drabbad kan tänka sig att ta till vilka medel som helst för att bli av med infektionen men det kan vara klokt att tänka både kortsiktigt och långsiktigt. Skolmedicinskt behandlas urinvägsinfektion vanligtvis med antibiotika. Problemet med antibiotika är som sagt ökad risk för antibiotikaresistens och att man riskerar att få en obalans i tarm- och vaginalfloran vilket kan leda till många besvär, bland annat tillväxt av svamp men även upprepade urinvägsinfektioner. Om bakterier når njurarna kan de orsaka njurbäckeninflammation vilket inte är bra; tillståndet kan bli livshotande om dessa bakterier når blodet. Då är antibiotika givetvis på sin plats. 

Tips för att bli av med urinvägsinfektion

Vad kan man göra för att bli av med urinvägsinfektion på naturlig väg, utan att förstöra tarmfloran och kanske framförallt inte få tillbaka urinvägsinfektionen?

  1. Du ska alltid urinera vid behov, det vill säga håll dig inte.

  2. Drick rikligt med vatten under dagen.

  3. Ta inte antibiotika som första åtgärd eftersom det riskerat att slå ut goda bakterier vilket i sin tur kan leda till påföljande svampinfektioner i underlivet och svåra obalanser i floran både i tarmarna och vagina. Vid svårare urinvägsinfektion ska du kontakta sjukvården och våra tips ersätter inte konventionell sjukvård.

  4. Drick inte tranbärsjuice eftersom den alltför ofta innehåller tillsatt socker vilket kan förvärra en av grundorsakerna till att urinvägsinfektionen uppstår – nedsatt immunförsvar. Dessutom förekommer den aktiva ingrediensen i tranbärsjuice normalt inte i tillräcklig riklig mängd i vanlig tranbärsjuice så även om du dricker helt osötad tranbärsjuice är det inte troligt att du blir av med en pågående urinvägsinfektion.

  5. Upphör direkt med socker, läsk, godis, bakverk, vete i alla former, (även spelt, bulgur, couscous, pasta och bröd). Upphör även med råg, korn, bönor (även icke-fermenterade sojabönor, sojamjölk och tofu), snabbmat, majs, artificiella sötningsmedel och rawfood-bakverk som innehåller agave. Det kan göra stor skillnad på sikt.

  6. Börja varje morgon med ett stort glas vatten i vilket du pressar i en halv ekologisk citron och en nypa havssal.

  7. Kosttillskott

    1. Det viktigaste tillskottet att ta är D-Mannose. Det är den aktiva ingrediensen i tranbärsjuice (även i bär, persikor, äpplen bland annat). D-Mannos hjälper till att bota cirka 90 procent av alla urinvägsinfektioner på en till två dagar enligt Dr. Mercola, såvida urinvägsinfektionen beror på E.coli. D-Mannos är en monosackarid som inte ger de leverproblem som fruktos kan göra. Det är 10–50 gånger mer kraftfullt i sin behandling mot urinvägsinfektioner än tranbär. Kroppen tar upp D-Mannos mycket långsammare än glukos och mycket små mängder metaboliseras så effekten på blodsockret är liten. Huvuddelen av D-Mannos filtreras i njurarna och går via urinblåsan genom urinvägarna ut ur kroppen. D-Mannos bidrar till en hälsosam flora i urinvägarna och E. Coli får svårare att fästa. Cellväggarna på E.Coli har som små bihang vilka kallas fimbria vilka gör att E. Coli-bakterien kan fastna på cellväggarna i blåsan. Bihanget är gjort av ett komplex av aminosyror och sockerarter, dvs ett glykoprotein som gör dem klibbiga. Det gör att bakterierna tyvärr inte kan sköljas ut speciellt lätt. D-Mannos binder till fimbria så att bakterierna kan sköljas ut. D-Mannose påverkar inte, de för urinvägarna, gynnsamma bakterierna, vilket är en förutsättning för en god hälsa i urinvägarna och blåsan. Dr. Joseph Mercola skriver att råttor som fick sina urinrör inokulerade med E.coli och som fick D-Mannose hade signifikant lägre nivåer av E.Coli-bakterier i urinen jämfört med råttor som inte fick D-Mannose. Han skriver vidare att E.Coli-infekterade råttor som fick en D-Mannose-liknande substans uppvisade en reduktion av bakterier som fäste i urinvägarna med 90 procent. Vi rekommenderar två kapslar per dag med eller utan mat. Vid svåra besvär kan man dubbla dosen i en till två dagar.

    2. Ta trippel dos (3 kapslar) probiotika av bästa sort underpågående infektion och ta angiven dosering (1 kapsel) efter pågående infektion.

    3. Ta även en multivitamin av whole food-kvalitet som exempelvis Women's Advanced Multivitamin eller Women's 55+ Advanced Multivitamin (för dig som är 55 år och äldre).

    4. Ta en tablett C-vitamin av denna sort till frukost. C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion bland annat.

    5. Olivbladsextrakt har visat sig motverka flera skadliga bakterier i provrörsstudier, bland annat E. Coli. Ta en kapsel efter varje måltid, totalt tre kapslar per dag vid tre olika tillfällen.

Urinvägsinfektion beror på flera faktorer och man behöver, som med de flesta hälsobesvär, ta itu med flera av dessa samtidigt men protokollet ovan tillsammans med vår unika D-Mannose är en mycket god hjälp på vägen att bli av med urinvägsinfektion en gång för alla.

Observera att blåskatarr är en inflammation i urinblåsan och den behöver inte bero på bakterier. Om du har feber, smärta i nedre ryggen eller i magen kan det bero på njurbäckeninflammation vilket innebär att bakterierna har vandrat upp till njurarna. Vid misstanke om njurbäckeninflammation ska du genast uppsöka läkare. Om du har njurbäckeninflammation kommer du att ordineras antibiotika och den ska du ta. Tag även probiotika sex timmar efter eller före den tidpunkt du har tagit din antibiotika i detta fall men bäst är det att se till att det aldrig går så långt.

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Sihra N, Goodman A, Zakri R, Sahai A, Malde S. Nonantibiotic prevention and management of recurrent urinary tract infection. Nat Rev Urol. 2018 Oct 25. 

Armelle J. Recurrent cystisis: No medicine preventive means. Prog Urol. 2017 Nov;27(14):823-830.

Schaeffer AJ, Chmiel JS, Duncan JL, Falkowski WS. Mannose-sensitive adherence of Escherichia coli to epithelial cells from women with recurrent urinary tract infections. J Urol. 1984 May;131(5):906-10.

Läkemedelsbehandling av urinvägsinfektioner i öppenvård – bakgrundsdokumentation