JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

Vitamin D3 måste kompletteras med vitamin K2

Lästid: 1–2 min
Vitamin D3 måste kompletteras med vitamin K2

Vitamin D och K fungerar tillsammans

Vitamin D och K spelar båda en viktig roll i kroppens kalciummetabolism, och de interagerar på viktiga sätt för att upprätthålla benhälsa och hjärt-kärlhälsa. Vitamin D hjälper till att öka kroppens förmåga att absorbera kalcium från kosten. När vi äter mat som innehåller kalcium eller tar kalciumtillskott, hjälper vitamin D till att ta upo kalciumet från tarmarna till blodet. Vitamin K spelar en nyckelroll i processen att använda kalcium som tagits upp i blodet på ett effektivt sätt.

Vitamin K hjälper till att aktivera proteiner som ansvarar för att reglera var kalcium lagras i kroppen. Ett av dessa proteiner är osteocalcin, vilket bidrar till att binda kalcium till benmatrix och därmed stärka benvävnaden. Ett annat protein som aktiveras av vitamin K är Matrix Gla-protein (MGP), som hjälper till att förhindra kalciuminlagring i blodkärlen, en process som kan leda till kärlförkalkning, vilket är en riskfaktor för hjärtsjukdomar.

Medan vitamin D hjälper till att öka kalciumabsorptionen, spelar vitamin K alltså en central roll för att se till att detta kalcium används korrekt - att det hamnar i benen, där det behövs, snarare än att det lagras i blodkärlen, där det kan vara skadligt. En obalans mellan dessa två vitaminer kan potentiellt leda till benhälsoproblem och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

D-vitaminförgiftning utan K-vitamin

Dr. Mercola har intervjuat Dr. Kate Rheaume-Bleue om vitamin D3 och vitamin K2. Hon säger:

”Det är otroligt många människor som tar megadoser av D-vitamin. Dessa megadoser kan orsaka skada om man saknar vitamin K2 vilket behövs för att kalcium ska slussas dit det ska. Vi ser inte ofta D-vitaminförgiftning men när vi gör det är symptomen kalciuminlagring i mjuka vävnader. I verkligheten är det en brist på vitamin K2 som orsakar detta.”

Detta gäller alltså höga doser av D-vitamin och det är en anledning till att vi alltid rekommenderar en multivitaminmineral som bas oavsett vad man tar för övriga tillskott. Flera av våra multivitaminmineraler innehåller K-vitamin och våra D-vitaminer med 5000 IU innehåller både vitamin K1 och vitamin K2. 

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.