Lagerrensning – fynda livsmedel och hälsokost

Quercetin skyddar mot vanligt bakteriegift

Quercetin skyddar mot vanligt bakteriegift

Lipopolysackarider (LPS) är fettmolekyler som finns på de yttre cellmembranen på gram-negativa bakterier. Exempel på gram-negativa bakterier är E.Coli, Salmonella, Moraxella, Legionella, Pneumoniae och Helicobacter Pyroli för att nämna några få. LPS fungerar som endotoxiner och kan ge upphov till både starka och svåra immunförsvarsreaktioner. LPS är inte bara sammankopplat med överdriven koagulering, stroke, feber eller septisk chock utan även förmodligen involverat i:

  • Inflammatoriska tarmsjukdomar och IBS
  • Läckande tarm
  • Matsmältningsbesvär
  • Reduktion av viktiga mikrovilli

En helt ny djurstudie, vars etik dock kan ifrågasättas, visar att tillskott av quercetin skyddar mot LPS. Kaniner som injicerats med LPS från bakterier fick ökade inflammationer och skador på lever och njurar. Den grupp av kaniner som fick tillskott av quercetin hade signifikanta reduceringar av inflammation och LPS-driven blodkoagulering jämfört med kontrollgruppen.

Om författaren


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Patrick har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm inom Accounting and Managerial Finance. Han har jobbat inom hälsa under många år och har bland annat tagit fram flera näringsprogram tillsammans med en professor i hjärtkirurgi. Han är också författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag och satt under flera år i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift, numera Hälsa & Funktionsmedicin. Läs mer om författaren.


Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser