Har du magbesvär trots att du äter hälsosamt? Kanske får du sura uppstötningar efter måltider och känner att det tar lång tid innan maten du ätit brutits ner? Då kan lite extra matsmältningsenzymer vara en möjlig hjälp. Särskilt effektiva blir de om du samtidigt ser till att förbättra din tarmflora.
Vad är enzymer?
Enzymer är en typ av proteiner som fungerar som ”tändstift” i kroppen: de sätter igång, eller katalyserar, olika reaktioner. För att de ska aktiveras måste rätt förhållanden råda. Oftast handlar det om en viss temperatur och en viss pH-grad. Dessutom behövs det olika ”kofaktorer”, till exempel vitaminer och mineraler, för att enzymerna ska fungera.
Vad är matsmältningsenzymer?
Matsmältningsenzymer är proteiner som reglerar de kemiska reaktionerna som kroppen använder för att spjälka maten vi äter. Enzymerna bryter ner maten till näringsämnen som är tillräckligt små för att passera tunntarmens vägg och absorberas i blodet. Där transporteras den sedan genom kroppen till alla våra celler.
Matsmältningsenzymerna produceras och frisätts på flera ställen i kroppen, bland annat i spottkörtlarna i munnen samt i lever, magsäck och tunntarm. Den största tillverkaren är dock bukspottkörteln. När maten passerar från magsäcken till tunntarmen frisätter bukspottkörteln stora mängder av de här tre typerna av matsmältningsenzymer:
-
Lipas (bryter ner fett)
-
Amylas (bryter ner kolhydrater)
-
Proteas (bryter ner proteiner)
Matsmältningsenzymer finns också i mat, förutsatt att den inte är raffinerad eller upphettad till mer än cirka 40 grader. Alltså är det bra att inkludera råa grönsaker och frukter i kosten. Då får du i dig ämnen som gör livet lättare för din bukspottkörtel – och hela ditt matsmältningssystem. Att tugga maten väl är också till god hjälp, eftersom enzymet amylas frisätts i saliven när du tuggar.
Brist på matsmältningsenzymer
Kroppens förmåga att tillverka matsmältningsenzymer minskar med åldern. Stress, ärftlighet, magvirus och andra saker kan också störa produktionen. En starkt bidragande faktor är den typiska västerländska, raffinerade och enzymfattiga kosten som innebär att matsmältningen inte får den hjälp den behöver. Dessutom innehåller en sådan kost mycket socker, vilket ökar pressen på bukspottkörteln. Den har ju som huvuduppgift att producera insulin för att hålla blodsockret i schack. Om det hela tiden kommer in stora mängder glukos som kräver att den producerar en massa insulin, tvingas den nedprioritera sin produktion av matsmältningsenzymer.
Det finns också genetiska faktorer som kan spela in. Ett vanligt exempel är att många slutar producera tillräckligt med enzymet laktas som bryter ner laktos – mjölksocker– i tunntarmen. Om du äter mjölkprodukter och har brist på laktas, bryts de inte ner ordentligt, utan går vidare till tjocktarmen där bakterier omvandlar mjölksockret till gaser som leder till uppblåsthet och diarré.
Andra orsaker till nedsatt produktion av matsmältningsenzymer kan vara intolerans eller allergi mot vissa livsmedel och upprepad användning av inflammatoriska läkemedel och antibiotika. Följden är ofta läckande tarm och IBS. De här besvären kännetecknas av diarré, magsmärtor, gaser, uppblåsthet, illamående och en känsla av att magen hela tiden är full.
Fyll på med matsmältningsenzymer
Matsmältningsenzymer finns att ta som tillskott för att stärka matsmältningen. Tillskotten kan framställas från olika källor: frukt, grönsaker, jäst, svamp och djur (bukspottkörtelextrakt).
Det finns renodlade tillskott som bara innehåller ett eller ett par sorters enzymer samt blandningar med många olika enzymer som spjälkar både protein, fett och kolhydrater. För de flesta är ett sådant blandpreparat det bästa, eftersom det ger en bredare effekt.
Dr. Mercolas Full Spectrum Enzymes är ett heltäckande och helt växtbaserat enzymtillskott som underlättar matsmältningen för maximalt näringsupptag. Enzymerna i Full Spectrum Enzymes är i samma form som de som du får i maten, men i mycket högre styrka.
Forskning
En undersökning publicerad i Frontline Gastroenterology visade att människor med känslig tarm (IBS), som ofta blir lösa i magen efter måltid, blev bättre av att ta enzymet lipas före maten. Och enlig en annan studie från 2017 publicerad i European Review for Medical and Pharmacological Sciences där man testade ett kombinationspreparat med flera olika matsmältningsenzymer plus lösliga kostfiber fick försökspersoner med inflammerad eller känslig tarm en betydande minskning av magbesvär, inklusive magsmärtor, gaser och uppblåsthet.
Forskare som gjort en metaanalys av de senaste 60 årens forskning på området drar slutsatsen att matsmältningsenzymer ofta verkar hjälpa mot IBS-liknande matsmältningsbesvär. Intag av matsmältningsenzymer i kombination med probiotika skulle också kunna hjälpa mot de magbesvär.
Är enzymer säkra?
Tillskott av matsmältningsenzymer är helt säkra när de tas enligt rekommendationerna. Det finns dock några studier som tyder på att tillskott av enzymet bromelain från ananas, som bryter ner protein, kan minska blodets koagulering. Det innebär att människor som tar blodförtunnande läkemedel ska vara försiktiga med intag av bromelain.
Behandling av dålig matsmältning och IBS
Läkaren Mark Hyman som är expert på matsmältningsbesvär rekommenderar bland annat följande åtgärder vid IBS:
-
Gör ett matintoleranstest (IgG-antikroppar mot livsmedel) eller uteslut alla vanliga allergena och skadliga livsmedel i några veckor – mejeriprodukter, gluten, ägg, majs, soja, jordnötter, alkohol och socker. Återinför dem sedan ett i sänder för att se om de orsakar symtom. Om de orsakar symtom måste du utesluta dem ur kosten.
-
Ta reda på om du har överväxt av elakartade bakterier i tunntarmen genom ett så kallat utandningstest för SIBO. Vid kraftig överväxt rekommenderar vi några produkter som du får tips om när du kontaktar vår kundsupport på [email protected] och frågar efter vårt mag- och tarmprotokoll.
-
Återställ din matsmältning med goda tarmbakterier. Använd preparat som Full Spectrum Enzymes med stora mängder högkvalitetsprobiotika två till tre gånger per dag till måltid i minst tre månader. Det är också bra att ta bakteriestammen S. boulardii två gånger om dagen i två månader som bidrar till att normalisera tarmfunktionen ytterligare.
-
Ta matsmältningsenzymer till måltiderna för att hjälpa matsmältningen att bryta ner maten medan din tarm läker. Du kan också ta tillskott av näringsämnen som stärker tarmens slemhinna, bland annat fiskolja, zink, A-vitamin och glutamin. Även tillskott av saltsyra (hydroklorid) kan hjälpa om magens egen produktion är nedsatt.
-
Det finns ett speciellt kosttillskott som bidrar till tarmslemhinnans hälsa och som motverkar så kallad läckande tarm (leaky gut). Det heter GI Response.
Tänk också på att äta och dricka i lugn och ro så att du har tid att tugga maten ordentligt, och att inte äta för sent på kvällen. En längre fasta över natten gör att matsmältningen får vila längre och har därmed större chans att återhämta sig. Om du lider av lite svårare mag-tarmbesvär eller obalanser i mag-tarmkanalen rekommenderar vi att du kontaktar vår kundsupport på [email protected] och frågar efter vårt mag- och tarmprotokoll.
Källor & vetenskapliga referenser
Laugier R, Bernard JP, Berthezene P, Dupuy P. Digestion. 1991;50(3-4):202-11.
Money ME, Walkowiak J, Virgilio C, Talley NJ. Frontline Gastroenterol. 2011 Jan;2(1):48-56. Epub 2010 Nov 3.
Spagnuolo R, Cosco C, Mancina RM, Ruggiero G, Garieri P, Cosco V, Doldo P. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 Jun;21(2 Suppl):102-107.
Graham DY, Ketwaroo GA, Money ME, Opekun AR. J Dig Dis. 2018 Aug 13.
Ichim TE, Kesari S, Shafer K. Oncot. 2018 Jul 20;9(56):30919-30935.
Författare & granskare
Vetenskapliga referenser och källor
Visa referenserTem problemas digestivos, mesmo seguindo uma alimentação saudável? Sente azia após as refeições ou acha que demora muito para o alimento ser digerido? Nesse caso, enzimas digestivas podem ser uma ajuda útil. Elas são especialmente eficazes quando combinadas com a melhoria da flora intestinal.
O que são enzimas?
As enzimas são proteínas que funcionam como "velas de ignição" no corpo: iniciam ou catalisam diferentes reações. Para serem ativadas, precisam de condições adequadas, como uma certa temperatura e um pH específico. Além disso, necessitam de "cofatores," como vitaminas e minerais, para funcionarem corretamente.
O que são enzimas digestivas?
As enzimas digestivas são proteínas que regulam as reações químicas usadas pelo corpo para digerir os alimentos. Elas decompõem os alimentos em nutrientes pequenos o suficiente para atravessar a parede do intestino delgado e serem absorvidos pelo sangue, que os transporta para todas as células do corpo.
Essas enzimas são produzidas e liberadas em várias partes do corpo, como as glândulas salivares, o fígado, o estômago e o intestino delgado. No entanto, o maior produtor é o pâncreas. Quando o alimento passa do estômago para o intestino delgado, o pâncreas libera grandes quantidades de três tipos principais de enzimas digestivas:
- Lipase (decompõe gorduras)
- Amilase (decompõe carboidratos)
- Protease (decompõe proteínas)
As enzimas digestivas também estão presentes em alimentos crus, desde que não tenham sido refinados ou aquecidos acima de 40 graus Celsius. Assim, incluir vegetais e frutas frescas na dieta ajuda a aliviar a carga do pâncreas e de todo o sistema digestivo. Mastigar bem os alimentos também é útil, já que o amilase é liberado na saliva durante a mastigação.
Falta de enzimas digestivas
A capacidade do corpo de produzir enzimas digestivas diminui com a idade. Estresse, fatores genéticos, infecções estomacais e outros fatores podem prejudicar essa produção. Uma dieta típica ocidental, rica em alimentos refinados e pobres em enzimas, também não ajuda a digestão. Além disso, essa dieta geralmente contém muito açúcar, aumentando a pressão sobre o pâncreas, que prioriza a produção de insulina em detrimento das enzimas digestivas.
Fatores genéticos também podem influenciar. Um exemplo comum é a redução da produção de lactase, a enzima que decompõe a lactose no intestino delgado. Sem lactase suficiente, os laticínios não são bem digeridos, causando gases e diarreia.
Outras causas de produção reduzida de enzimas incluem intolerâncias alimentares, alergias e uso repetido de medicamentos anti-inflamatórios ou antibióticos. Isso pode levar a problemas como síndrome do intestino irritável (IBS) e "intestino permeável," causando sintomas como diarreia, dores abdominais, gases e náuseas.
Reponha as enzimas digestivas
Suplementos de enzimas digestivas estão disponíveis para fortalecer a digestão. Eles podem ser feitos de frutas, vegetais, leveduras, fungos ou fontes animais (extrato de pâncreas).
Existem suplementos específicos com um ou dois tipos de enzimas e misturas que abrangem a digestão de proteínas, gorduras e carboidratos. Para a maioria das pessoas, uma fórmula combinada oferece melhores resultados.
O Full Spectrum Enzymes do Dr. Mercola é um suplemento enzimático completo e 100% à base de plantas, que facilita a digestão e promove uma absorção máxima de nutrientes. Suas enzimas têm a mesma forma das presentes nos alimentos, mas em concentrações muito maiores.
Pesquisas científicas
Um estudo publicado na Frontline Gastroenterology mostrou que pessoas com intestino sensível (IBS) que frequentemente apresentam diarreia após as refeições melhoraram ao usar lipase antes das refeições. Outro estudo de 2017, publicado na European Review for Medical and Pharmacological Sciences, testou uma combinação de enzimas digestivas com fibras solúveis, resultando em alívio significativo de sintomas como dores abdominais, gases e inchaço.
Pesquisadores que realizaram uma meta-análise de 60 anos de estudos concluíram que enzimas digestivas podem ser eficazes contra sintomas semelhantes aos da IBS. A combinação de enzimas digestivas com probióticos também pode ajudar em problemas digestivos.
As enzimas são seguras?
Suplementos de enzimas digestivas são seguros quando usados conforme as recomendações. No entanto, alguns estudos indicam que a bromelaína, uma enzima extraída do abacaxi, pode reduzir a coagulação do sangue, exigindo cautela por pessoas que usam anticoagulantes.
Tratamento para má digestão e IBS
O médico Mark Hyman, especialista em distúrbios digestivos, recomenda as seguintes medidas para IBS:
- Faça um teste de intolerância alimentar ou elimine temporariamente alimentos alergênicos como laticínios, glúten, ovos, milho, soja, amendoim, álcool e açúcar. Reintroduza-os um de cada vez para avaliar os sintomas.
- Realize um teste de respiração para verificar o crescimento excessivo de bactérias no intestino delgado (SIBO). Em casos severos, entre em contato conosco em [email protected] para sugestões de produtos.
- Restaure a digestão com probióticos de alta qualidade e suplementos como o Full Spectrum Enzymes durante as refeições, por pelo menos três meses. S. boulardii duas vezes ao dia por dois meses também pode ajudar a normalizar a função intestinal.
- Use enzimas digestivas durante as refeições para facilitar a digestão enquanto o intestino se recupera. Suplementos como óleo de peixe, zinco, vitamina A e glutamina ajudam na regeneração da mucosa intestinal.
- Para fortalecer a mucosa intestinal e tratar o intestino permeável, use suplementos como o GI Response.
Alimente-se de forma tranquila, mastigando bem, e evite comer tarde da noite. O jejum noturno prolongado dá ao sistema digestivo tempo para se recuperar. Se os problemas persistirem, entre em contato conosco em [email protected] para mais orientações.
Fontes e referências científicas
Laugier R, Bernard JP, Berthezene P, Dupuy P. Digestion. 1991;50(3-4):202-11.
Money ME, Walkowiak J, Virgilio C, Talley NJ. Frontline Gastroenterol. 2011 Jan;2(1):48-56. Epub 2010 Nov 3.
Spagnuolo R, Cosco C, Mancina RM, et al. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 Jun;21(2 Suppl):102-107.
Graham DY, Ketwaroo GA, Money ME, Opekun AR. J Dig Dis. 2018 Aug 13.
Ichim TE, Kesari S, Shafer K. Oncot. 2018 Jul 20;9(56):30919-30935.