Facebook Pixel

Artiklar & fakta

Quercetin – allergikerns vän?

Quercetin – allergikerns vän?

Quercetin, en flavonoid som tillhör undergruppen flavonoler, är ett naturligt gult färgämne som förekommer i många växter. Den har visat sig ha flera betydande hälsoegenskaper. Studier pekar på att quercetin bland annat kan underlätta vid vanliga förkylningar, allergibesvär men även vid allvarligare lungproblem. Quercetin finns i frukt, bär och grönsaker.

Läs mer

Näringsbrister i samhället

Siffror från NHANES 2009-2010 visar att en stor del av befolkningen har allvarliga näringsbrister i USA. Många möter inte det rekommenderade intaget av våra vanliga vitaminer och mineraler. 

Läs mer

Proteasspjälkande enzymer viktigt vid träning

Bromelain och Papain, det vill säga två proteinspjälkande enzymer vilka finns i superenzymprodukten Innate Response Digestive Enzymes Clinical Strength hjälper till att bryta ner skadade proteinstrukturer i inflammerad vävnad eller ärrvävnad. Studie visar att tillskott av bromelain och papain nedereglarade inflammatoriska signalmolekyler (IL-2, IL-6 och IL-12). Dessutom kunde de som fick proteasenzymerna utveckla större kraft vid flexion.

Läs mer

Probiotika kan reducera pollenallergisymptom

En ny randomiserad dubbelblindstudie genomförd i juni år 2012. Visade att barn med pollenallergi som fick Lactobacillus Salivarius, en probiotisk bakteriestam som finns i alla Innate Response Flora-produkter, i tolv veckor hade färre symptom relaterat till pollenallergi och dessutom kunde reducera sina allergimediciner i jämförelse med barn som inte fick probiotikastammen.

Läs mer

Motverkar Coenzym Q10 depression?

Forskare gav råttor som stressats i laboratoriemiljö tillskott av CoQ10 under tre veckor och vilket resulterade i signifikanta antideppressiva effekter. Dessutom visade det sig att tillskott av CoQ10 skyddade hippocampus mot oxidering och DNA-skada.

Läs mer

Kronisk tinnitus och vitamin B12

Kronisk tinnitus och vitamin B12

Så kallad äkta tinnitus är ett hörselrelaterad ”fantomljud” som troligtvis kommer av en trigger av något slag i hörselsnäckan eller hjärnstammen.

Läs mer

Kosttillskott vid depression och stress

Stress är en multifaktoriell fråga som normalt behöver adresseras på flera plan. Först och främst bör man givetvis identifiera det som stressar och försöka reducera eller eliminera det. 

Läs mer

Sköldkörteln under höst och vår

Sköldkörteln under höst och vår

Under hösten (och våren) när temperaturen skiftar får sköldkörteln arbeta hårt och personer med sköldkörtelbesvär kan uppleva humörsvängningar och energibrist under några veckor under dessa perioder.

Läs mer

Besvär med sköldkörteln och sköldkörtelhormoner

Besvär med sköldkörteln?

Sköldkörteln eller Glandula Thyroidea som den heter på latin är en hormonproducerande körtel som är placerad på halsen precis under struphuvudet. Sköldkörtelhormonerna påverkar flera viktiga funktioner i kroppen som exempelvis ämnesomsättningen, kroppen värmeproduktion och kalciumomsättningen. Om sköldkörteln producerar för lite hormoner uppstår ett tillstånd som kallas hypotyreos och om den producerar för mycket hormoner uppstår hypertyreos. Läs mer om vad man kan göra för att stötta sköldkörteln.

Läs mer

Hudtest med jod

Hudtest med jod

Ibland rekommenderas att man testar sin jodstatus genom att gnugga in en droppe jod på huden. Om man efter 24 timmar har kvar en jodfläck har man inte brist på jod.

Läs mer

Grått hår och nedsatt bentäthet

Tidigt grånande hår är förknippat med flera hormonella störningar, vitiligo (autoimmun sjukdom med bortfall av pigmentering i huden och håret.) och åldrandeprocessen.

Läs mer

För låga nivåer av D-vitamin försvårar astma

En studie publicerad i den medicinska tidskriften Allergy, Asthma & Immunology Research i september år 2013 visar att låga D-vitaminnivåer i blodet är associerat med förvärrade astmabesvär. Forskarna analyserade 25-hydroxyvitamin-D-nivåer i blod från 121 astmatiska vuxna patienter. De med lägst vitamin 25-hydroxyvitamin-D-nivåer hade svårare astma än dem med högre nivåer av 25-hydroxyvitamin-D.

Läs mer

Fruktos – lagom är bäst

Fruktos – lagom är bäst

Att frukt är hälsosamt är det ingen som betvivlar men finns det en gräns för hur mycket fruktos vi klarar av och har intåget av tillsatt fruktos (fruktsocker) som sötningsmedel på marknaden förändrat spelreglerna för vår lever som är det enda organ i kroppen som kan ta upp, omvandla och bryta ner fruktos? Studier visar att de långsiktiga effekterna av för stort intag av fruktos är förändrade hormonnivåer, insulinresistens, diabetes typ 2, övervikt, hjärtkärlsjukdomar och förändrade markörer för leverskador.

Läs mer