Näringsämnen & fytokemikalier

C-vitamin – mer än bara askorbinsyra

C-vitamin – mer än bara askorbinsyra

C-vitamin är egentligen mycket mer än bara askorbinsyra. C-vitamin i naturen förekommer aldrig isolerat, utan består av ett komplex tillsammans med en rad kofaktorer, Att ta tillskott av syntetiskt framställd askorbinsyra är inte detsamma som att ta ett whole food-tillskott av hela C-vitaminkomplexet. Om man vill skydda sig mot fria radikaler behöver man tänka till innan man tar C-vitamin.

Läs mer

D-vitamin viktigt om man har Helicobacter pylori

Studie visar personer med brist på D-vitamin har svårare att bli av med överskott av helicobacter pylori. Personer med tillräckliga D-vitaminer i kroppen har lättare att bli av med helicobacter pylori i jämförelse bland dem som inte har tillräckliga nivåer av D-vitamin.

Läs mer

Jodbrist ett vanligt problem, speciellt bland gravida

Jodbrist ett vanligt problem, speciellt bland gravida

Jod är ett mineral som behövs bland annat för sköldkörtelns funktion, för fostertillväxt och barns mentala utveckling. Störst behov har gravida och ammande kvinnor, och forskningen visar att många ligger i riskzonen för jodbrist. Enligt en undersökning från 2015 får svenska kvinnor i sig för lite jod i kosten för att tillgodose det stigande behovet under graviditeten.

Läs mer

Viktigt att ta rätt form av E-vitamin!

E-vitamin är ett fettlöslig vitamin. Det är en sanning med modifikation då E-vitamin egentligen är en term för åtta fettlösliga ämnen som fungerar i synergi med varandra och som inte förekommer isolerat från varandra i naturen. Bra tillskott av E-vitamin ska aldrig vara isolerade och innehålla alla åtta former...

Läs mer

Gurkmeja – ett gyllene vapen mot inflammation och infektion

Gurkmeja – ett gyllene vapen mot inflammation och infektion

Den gula kryddan gurkmeja som ger curryn dess vackra färg är en stapelvara i det indiska köket. Gurkmeja tillhör familjen ingefärsväxter, och precis som med ingefära brukar man torka växtens rotknölar och mala dem till ett gulorange pulver. Ibland används det som ett alternativ till saffran eftersom smaken har beskrivits som en blandning av saffran och ingefära. Det latinska namnet Curcuma kommer från persiskans kirkum som betyder just ”saffran”.

Läs mer

Behövs kosttillskott? Vad säger Dr. Mark Hyman?

Ekologisk mat

"(Du behöver inte kosttillskott) ENDAST om du äter vilda, färska, hela, ekologiska, icke-genetiskt modifierade livsmedel som odlas lokalt i fina mineral- och näringsrika jordar, och som inte transporteras över stora avstånd och lagras i flera månader innan de

Läs mer

Hur vet jag om ett kosttillskott är bra eller inte?

Det finns en uppsjö av olika kosttillskott på marknaden och det kommer hela tiden fler och fler. Dessvärre går det inte att bedöma kvaliteten endast utifrån etikettens utseende eller marknadsföringsmaterialet. De kan vara fantastiskt tilltalande och välgjorda men det säger inget om kvaliteten på vad som faktiskt finns i burken. Man måste läsa det finstilta och syna varje ingrediens, ta reda på tillverkningsmetod och framförallt se varifrån råvarorna kommer för att kunna bedöma ett kosttillskott. Det är emellertid inte en lätt uppgift men greatlife.se guidar dig och beskriver vad du ska titta efter nästa gång du väljer ett kosttillskott. Det finns två viktiga utgångspunkter som du bör ha med dig när du läser den här artikeln:

Läs mer

Behövs kosttillskott?

Det är vanligt att man får höra att kosttillskott inte behövs, punkt. Kosttillskott kommer aldrig att ersätta varierad kost men att säga att ”Om du äter allsidigt behöver du inte kosttillskott” är att förenkla.

Läs mer

Steven Acuff rekommenderar Innate Response

Steven Acuff är en legend inom makrobiotik och naturlig hälsa. Han har drivit hälsokursgård i Sverige i många år och var kostrådgivare för nutritionsprogrammet på en cancer-klinik i Kassel, Tyskland under flera år samt har drivit kursgård i Sverige. Steven är även författare till en bok inom kost och hälsa på Tyska som utkom i nio upplagor.

Läs mer

Quercetin skyddar mot vanligt bakteriegift

Lipopolysackarider (LPS) är fettmolekyler som finns på de yttre cellmembranen på gram-negativa bakterier. Exempel på gram-negativa bakterier är E.Coli, Salmonella, Moraxella, Legionella, Pneumoniae och Helicobacter Pyroli för att nämna några få.

Läs mer

Infertilitet och CoQ10

Spermier är extremt känsliga för oxidativ stress som orsakas av en obalans mellan fria radikalsystem och antioxidantsystem i mannens reproduktionsorgan. 

Läs mer

Hållbarhet probiotika - Innate Response Flora

Kosttillskott med probiotika innehåller levande mikroorganismer, det vill säga goda eller probiotiska bakterier. I stort sett varenda kroppsyta som kommer i kontakt med den externa miljön koloniseras av levande mikroorganismer: huden, munhålan, andningsorganen, urogenitala systemet och magtarmkanalen.

Läs mer

Vitamin D3 måste kompletteras med vitamin K2

Dr. Mercola har intervjuat Dr. Kate Rheaume-Bleue om vitamin D3 och vitamin K2. Hon säger:

”Det är otroligt många människor som tar megadoser av D-vitamin. Dessa megadoser kan orsaka skada om man saknar vitamin K2 vilket behövs för att kalcium ska slussas dit det ska. Vi ser inte ofta D-vitaminförgiftning men när vi gör det är symptomen kalciuminlagring i mjuka vävnader. I verkligheten är det en brist på vitamin K2 som orsakar detta.”

Detta gäller alltså höga doser av D-vitamin och det är en anledning till att vi alltid rekommenderar en multivitaminmineral som bas oavsett vad man tar för övriga tillskott. Alla våra multivitaminmineraler innehåller K-vitamin. 

K1 omvandlas till K2 i kroppen och det sker oberoende av tarmflorans status så kroppen sköter det mycket bra på egen hand som tur är. 

Rätt sorts E-vitamin ökar inte risken för prostatacancer!

DN publicerade 2011-10-12, en artikel om att tillskott av E-vitamin ökar risk för prostatacancer. I artikeln, ”E-vitamin ökar risken för prostatacancer” citeras Eric A. Klein, prostata- cancerexpert som drivit forskningsprojektet. Han säger: ”Nu måste man verkligen ifrågasätta hur nyttigt E-vitamin är.”

Läs mer

Riktiga wholefood- och rawfoodkosttillskott, finns det?

Alla kosttillskott, oavsett om de är syntetiska isolerade eller whole food, har någon form syntetisk isolerad vitamin eller mineral med i tillverkningsprocessen. Emellertid är det stor skillnad på huruvida den syntetiska vitaminen eller mineralet är startingrediens eller om det är slutingrediens.

Läs mer