Facebook Pixel

Näringsämnen & fytokemikalier

Rätt sorts E-vitamin ökar inte risken för prostatacancer!

Rätt sorts E-vitamin ökar inte risken för prostatacancer!

DN publicerade 2011-10-12, en artikel om att tillskott av E-vitamin ökar risk för prostatacancer. I artikeln, ”E-vitamin ökar risken för prostatacancer” citeras Eric A. Klein, prostata- cancerexpert som drivit forskningsprojektet. Han säger: ”Nu måste man verkligen ifrågasätta hur nyttigt E-vitamin är.”

Läs mer

Riktiga wholefood- och rawfoodkosttillskott, finns det?

Riktiga wholefood- och rawfoodkosttillskott, finns det?

Alla kosttillskott, oavsett om de är syntetiska isolerade eller whole food, har någon form syntetisk isolerad vitamin eller mineral med i tillverkningsprocessen. Emellertid är det stor skillnad på huruvida den syntetiska vitaminen eller mineralet är startingrediens eller om det är slutingrediens.

Läs mer

Resveratrol vid hjärtkärlhälsa

Forskare visar att Resveratrol är ett kraftfullt ämne som skyddar mot hjärtkärlproblem. Endotelcellerna på insidan av dina artärer reglerar bland annat blodtrycket men skyddar även kärlens insida. När dessa celler blir skadade kan oxiderat kolesterol ansamlas tillsammans med andra ämnen som AGE (Advanced Glycation End Products) vilket är ohälsosamma föreningar mellan kolhydrater och aminosyror. Om man har högt blodsocker kan endotelcellerna svälla och genomsläppligheten ökar vilket i sin tur ökar risken för skadade blodkärl. Skador på artärerna riskerar att leda till ateroskleros, så kallad åderförkalkning och försämrad kärlhälsa. Dessa fynd är extra viktiga för personer med för högt blodsocker eller diabetes. Resveratrol verkar kunna dock stoppa denna genomsläpplighet

Läs mer

Quercetin – allergikerns vän?

Quercetin – allergikerns vän?

Quercetin, en flavonoid som tillhör undergruppen flavonoler, är ett naturligt gult färgämne som förekommer i många växter. Den har visat sig ha flera betydande hälsoegenskaper. Studier pekar på att quercetin bland annat kan underlätta vid vanliga förkylningar, allergibesvär men även vid allvarligare lungproblem. Quercetin finns i frukt, bär och grönsaker.

Läs mer

Näringsbrister i samhället

Siffror från NHANES 2009-2010 visar att en stor del av befolkningen har allvarliga näringsbrister i USA. Många möter inte det rekommenderade intaget av våra vanliga vitaminer och mineraler. 

Läs mer

Kronisk tinnitus och vitamin B12

Kronisk tinnitus och vitamin B12

Så kallad äkta tinnitus är ett hörselrelaterad ”fantomljud” som troligtvis kommer av en trigger av något slag i hörselsnäckan eller hjärnstammen.

Läs mer

Kosttillskott vid depression och stress

Kosttillskott depression och stress

Stress är en multifaktoriell fråga som normalt behöver adresseras på flera plan. Först och främst bör man givetvis identifiera det som stressar och försöka reducera eller eliminera det. 

Läs mer

Hudtest med jod

Hudtest med jod

Ibland rekommenderas att man testar sin jodstatus genom att gnugga in en droppe jod på huden. Om man efter 24 timmar har kvar en jodfläck har man inte brist på jod.

Läs mer

För låga nivåer av D-vitamin försvårar astma

En studie publicerad i den medicinska tidskriften Allergy, Asthma & Immunology Research i september år 2013 visar att låga D-vitaminnivåer i blodet är associerat med förvärrade astmabesvär. Forskarna analyserade 25-hydroxyvitamin-D-nivåer i blod från 121 astmatiska vuxna patienter. De med lägst vitamin 25-hydroxyvitamin-D-nivåer hade svårare astma än dem med högre nivåer av 25-hydroxyvitamin-D.

Läs mer

Fruktos – lagom är bäst

Fruktos – lagom är bäst

Att frukt är hälsosamt är det ingen som betvivlar men finns det en gräns för hur mycket fruktos vi klarar av och har intåget av tillsatt fruktos (fruktsocker) som sötningsmedel på marknaden förändrat spelreglerna för vår lever som är det enda organ i kroppen som kan ta upp, omvandla och bryta ner fruktos? Studier visar att de långsiktiga effekterna av för stort intag av fruktos är förändrade hormonnivåer, insulinresistens, diabetes typ 2, övervikt, hjärtkärlsjukdomar och förändrade markörer för leverskador.

Läs mer

Frukt, grönt, probiotika, fiskolja och astma

Frukt, grönt, probiotika, fiskolja och astma

Ny studie visar att kombinationen av frukter, grönsaker, probiotika och fiskolja kan förbättra astmasymptom. Studien som publicerades i prestigefulla British Journal of Nutrition i december numret år 2012 är en randomiserad dubbelblind placebokontrollerad studie, det vill säga den absolut högsta klass av studie finns. Forskarna skriver att kosten kan vara en av nyckelkomponenterna i den ökade förekomsten av astma.

Läs mer

Folat/Folsyra viktigt för immunförsvaret

Folat och folsyra viktigt för immunförsvaret

Studier visar att folat/folsyra är mycket viktigt för ett välfungerande immunförsvar. Forskarna skriver att brist på folat kan reducera resistens mot infektioner genom att T-cellernas respons på en skadlig mikroorganism förändras. En annan studie visar att personer med brist på folsyra/folat har minskad fagocytos, den process varmed immunförsvaret bokstavligen äter upp främmande och skadliga celler som elakartade bakterier.

Läs mer

Diabetes och zink

55 vuxna (genomsnittsålder 44 år) med prediabetes fick antigen placebo eller tillskott av 30 mg zink per dag. De som fick tillskott av zink uppvisade signifikanta förbättringar gällande betacellernas* funktion, insulinresistens samt insulinkänslighet. Forskarna skriver att zink är viktigt för betacellernas funktion och för balans av blodsocker.

Läs mer

D-vitaminbrist och torra ögon

Torra ögon avhjälps med D-vitamintillskott

Forskning visar att D-vitaminbrist kan ligga bakom torra ögon även kallat Keratoconjunctivitis sicca (KCS) eller dry eye syndrome (DES). KCS innebär att tårfilmen inte fungerar riktigt som den ska vilket leder till kroniskt torra ögon. 

Läs mer

D-vitaminbrist hos för tidigt födda

D-vitaminbrist hos för tidigt födda

Studie visar att D-vitaminbrist är vanligt hos för tidigt födda barn. Fostret erhåller all D-vitamin via modern men om modern lider av D-vitamin kommer fostret och även den nyfödda att lida av D-vitaminbrist.

Läs mer

CoQ10 – mer än bara anti-aging

CoQ10 lanserades redan på 1970-talet som det första anti-aging-mirakeltillskottet. Fram till idag har det forskats oerhört mycket på CoQ10 och nu vet man att CoQ10 spelar en viktig roll för energiproduktion i cellens mitokondrier tillsammans med B-vitaminerna och magnesium bland annat.

Läs mer

CoQ10 mot inflammation vid helicobacter pylori & magkatarr

Coenzym Q10 (CoQ10) behövs för energiproduktion i all kroppens celler. När cellernas energi minskar, dör de snabbare och åldrandets process påskyndas. CoQ10 fungerar även som en antioxidant och motverkar fria radikaler. Ett antal nya studier visar betydelsen av CoQ10 för att förlänga livet samt för att förbättra cellens förmåga att producera energi.

Läs mer