Glutamin – tarmens bästa vän

Lästid: 2–3 min
Glutamin – tarmens bästa vän

Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Våra artiklar och tips ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra artiklar och tips är endast råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa för att stötta tarmarna.

Vad är glutamin?

Glutamin är en av de 20 aminosyror som normalt finns i protein i livsmedel. Glutamin reglerar syra/bas-balansen i kroppen samt behövs för nybildning av glukos.[1] Glutamin reducerar även risken för ischemi (syrebrist i vävnad på grund av otillräcklig blodförsörjning) troligtvis genom dess förmåga att skapa glutation.[2][3][4] Glutamin har även visat sig vara kärlskyddande.[5] Glutamin minskar höga glukostoppar i samband med kolhydratintag.[6] Glutamin är vidare det huvudsakliga energisubstratet för immunförsvarsceller (leukocyter).[7] Djurstudier och studier in vitro har visat att glutamin är en viktig aminosyra för muskelproteinsyntes.[8][9] Dessutom har cellstudier visat att glutamin reducerar oxidationen av leucin och därmed ökar leucins effekt i muskelceller. [10]

Är glutamin bra för immunförsvaret?

Glutamin är det huvudsakliga energisubstratet för immunförsvarsceller (leukocyter).

Är glutamin farligt?

Glutamin är en av de aminosyror som utgör byggstenar i proteiner. Det finns naturligt i proteinrik mat och är inte farligt.

Glutamin, tarmen och glutation

Tillskott av Glutamin är effektivt när det gäller tarmslemhinnans hälsa eftersom tarmslemhinnan föredrar glutamin framför glukos som energigivande näringsämne. Glutamin är dessutom den mest förekommande aminosyran i vävnader i kroppen (framförallt muskelvävnad) och blodet. Glutamin fungerar som en prekursor för en av kroppens viktigaste antioxidanter: glutation.

Glutamin och träning

Nivåerna av glutamin minskar i blodet vid längre aerobiska träningspass som långdistanslöpning, cykling eller andra lågintensiva fysiska aktiviteter som pågår under lång tid. Forskning visar dock att tillskott av glutamin hjälper till att eventuellt reducera de skador som uppstår på immunceller sammankopplat med långvarig kardiovaskulär träning. [11] Om du är frisk kommer glutamin troligtvis inte vara det tillskott som ökar din muskelmassa mest vid styrketräning men det finns en liten studie som visar att glutamin förhindrar muskelnedbrytning.[12]

Glutamin och läckande tarm

Tillskott av Glutamin förhindrar läckande tarm (leaky gut) genom att reglera proteiner i så kallade tight junctions (täta fogar, även kallat zonula occludens). [13] Om dessa celler töms på glutamin ökar tarmgenomsläppligheten snabbt.[14][15] Läckande tarm innebär att molekyler i mat som inte brytits ner ordentligt kan ta sig från tarmen till blodbanan och skapa många olika besvär. 

Glutamin, magtarmbesvär, kollagen och huden

Dr. Nicholas Perricone i USA säger: “Sammanfattningsvis kan glutamin användas närhelst det finns några magbesvär, så enkla som överkonsumtion av alkohol till magsår, virusrelaterad diarré eller till och mer allvarliga problem som inflammatoriska tarmsjukdomar. [16]

Glutamin är tillsammans med aminosyran arginin, vitamin A (finns i alla våra multivitaminer), vitamin B, vitamin C, vitamin D, zink och järn essentiella för att tillverkningen av kollagen som i sin tur behövs för en normal hud. Även kurkumin, som finns i gurkmeja, verkar för övrigt bidra till kollagenbildning.[17]

Glutamin, stress och sjukdom

Under vissa omständigheter utsätts kroppen för mer stress än normalt, exempelvis vid olika typer av restriktiva dieter, vid allmänt dålig kosthållning, vid sjukdom eller vid hård träning. Blodanalyser visar att aminosyror bryts ner från kroppen under dessa tillstånd därför att centrala och vitala organ behöver aminosyrorna för att bibehålla kroppens allmänhälsa. Kroppens första reaktion är alltså att ”kannibalisera” näring från den exempelvis hårt tränande atletens muskulatur eftersom de centrala organen prioriteras före den för kroppen just nu onödigt stora muskelmassan. Den första aminosyran som bryts ner är glutamin och därefter frigörs stora mängder grenade aminosyror. Kortfattat kan man säga att de aminosyror som förekommer rikligast i muskulaturen är också de som bryts ned först. Därför kan det vara klokt att tillföra kroppen dessa för att få ut maximal effekt av träningen. Glutamin är även en perfekt byggsten för glutation som är en av kroppens kraftfullaste antioxidant. Ju mer glutation som finns i cellerna, desto bättre skyddas kroppen mot fria radikaler. 

GI Response från Innate Response innehåller 5 mg glutamin av absolut högsta kvalitet per skopa. GI Response innehåller även flera andra tarmstöttande ämnen. Läs en väldigt fin solskenshistoria om GI Response här

Källor & vetenskapliga referenser

[1] J Nutr. 2008 Oct;138(10):2045S-2049S. Gleeson M.

[2] JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2003 Mar-Apr;27(2):116-22. 

[3] Life Sci. 2007 Apr 24;80(20):1846-50. Epub 2007 Feb 22. Fujita T, Yanaga K.

[4] Acta Physiol Scand. 2001 May;172(1):1-10. Leichtweis S, Ji LL.

[5] Nutrition. 2002 Feb;18(2):123-6. Khogali SE, Pringle SD, Weryk BV, Rennie MJ.

[6] Nutrition. 2011 Sep;27(9):938-42. doi: 10.1016/j.nut.2010.08.025. Epub 2010 Dec 3. Awad S, Fearon KC, Macdonald IA, Lobo DN.

[7] Biochem J. 1983 Jun 15;212(3):835-42. Ardawi MS, Newsholme EA.

[8] FEBS Lett. 1988 Sep 12;237(1-2):133-6. MacLennan PA, Smith K, Weryk B, Watt PW, Rennie MJ.

[9] FEBS Lett. 1987 May 4;215(1):187-91. MacLennan PA, Brown RA, Rennie MJ.

[10] American Journal of Physiology - Endocrinology and MetabolismPublished 1 October 1996Vol. 271no. E748-E754. R. G. Hankard , M. W. Haymond , D. Darmaun

[11] Eur J Appl Physiol. 2008 Jun;103(3):289-94. doi: 10.1007/s00421-008-0702-1. Epub 2008 Mar 5. Cury-Boaventura MF, Levada-Pires AC, Folador A, Gorjão R, Alba-Loureiro TC, Hirabara SM, Peres FP, Silva PR, Curi R, Pithon-Curi TC.

[12] Am J Physiol Endocrinol Metab. 2000 May;278(5):E817-24. Claeyssens S, Bouteloup-Demange C, Gachon P, Hecketsweiler B, Lerebours E, Lavoinne A, Déchelotte P.

[13] Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2004 Sep;287(3):G726-33. Epub 2004 May 6. Li N, Lewis P, Samuelson D, Liboni K, Neu J.

[14] Pediatr Res. 2002 Sep;52(3):430-6. Potsic B, Holliday N, Lewis P, Samuelson D, DeMarco V, Neu J.

[15] J. Nutr. July 1, 2003 vol. 133 no. 7 2176-2179. Monolayers Vincent G. DeMarco, Nan Li, Justin Thomas, Christopher M. West, and Josef Neu

[16] Internet http://www.dailyperricone.com/2009/01/targeted-foods-and-supplements-for-healthy-slimming/

[17]Int J Mol Sci. 2019 Mar 5;20(5). Barchitta M, Maugeri A, Favara G, Magnano San Lio R, Evola G, Agodi A, Basile G. 

Författare & granskare