20 % rabatt på Magnesium, Zink, B-vitaminer & Blue blockers – Rabattkod SLEEP20

Härskna fiskoljor? Varför har vi valt Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 och ESKIO-3?

Lästid: 4–5 min
Härskna fiskoljor? Varför har vi valt Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 och ESKIO-3?

Många fiskoljor är härskna enligt studie

En nyligen publicerad studie från USA visade att de tre mest köpta omega-3-fiskoljorna i USA innehåller oxiderade fettsyror som vida överstiger rekommenderade nivåer. Fiskolja av högsta kvalitet är extremt viktigt. Kvalitet är givetvis oerhört viktigt när det gäller alla typer av kosttillskott, inte bara fiskoljor, men härskna fettsyror är troligtvis bland det sämsta du kan få i dig. 

Fiskolja innehåller de två långa omega 3-fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). American Heart Association (AHA) rekommenderar att intaget av EPA och DHA är 2–4 g per dag för personer med förhöjda triglyceridvärden. EPA och DHA har bland annat visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, sänka blodtrycket, reducera ohälsosamma blodfetter, bekämpa inflammationer och göra cellmembranen elastiska och mjuka samt lindra nedstämdhet. Omega-3 i form av EPA och DHA anses vara synnerligen centralt för hälsan. Dessvärre visar forskning följande skrämmande fakta:  

  • Tester i laboratorium visar att de tre mest köpta fiskoljorna innehåller oxiderade fettsyror som vida överstiger rekommenderade nivåer.
  • Tester i laboratorium på 35 fiskoljor visar att över 80 % innehåller oacceptabla nivåer av oxiderade fettsyror.
  • Tester i laboratorium på över 45 olika fiskoljor har visat att över 70 % innehåller mindre EPA och DHA än vad som står på etiketten

Forskarna i den nyligen publicerade studien skriver att oxiderade fettsyror är en central del i åderförkalkning, kärlskador och insulinresistens och att intag av oxiderade fettsyror dessutom ökar risken för kardiovaskulära sjukdomar som kranskärlssjukdom. Vidare bidrar oxiderade fettsyror som förknippas med LDL (low-density lipoprotein) till inflammation, endotel dysfunktion (endotelceller täcker blodkärlens insida) och aterosklerotisk plack (plack som bildar åderförkalkning). 

Små täta LDL är speciellt känsliga för oxidation och de leder lättare till åderförkalkning i jämförelse med stora fluffiga LDL. Forskarna förklarar att en potentiell mekanism varmed EPA reducerar risk för hjärtkärlsjukdomar är just genom att minska oxidation av LDL. Emellertid går den funktionen förlorad om de annars så hälsosamma fettsyrorna har oxiderat vilket alltså har skett i en majoritet av fiskoljorna på marknaden. 

Vad testas?

För att studera oxidationsnivåer testar men så kallade primära oxidationsprodukter vilka är olika peroxider, det vill säga starkt oxiderande kemiska ämnen. Dessa mäts i mängden av en peroxidgrupp per kilogram fett med enheterna: milli-ekvivalenter (meq) per kg fett.

Man mäter även det så kallade anisidin-värdet. Anisidin som är ett derivat av en organisk kemisk förening kallad anisol, reagerar med sekundära oxidationsprodukter som exempelvis aldehyder och ketoner. Den totala oxidationsnivån för vilken fiskolja som helst är peroxidationsvärdet x 2 + anisidinvärdet.

Rekommenderade maxvärden:

  • Peroxidationsvärdet: 5 meq/kg
  • Anisidinvärdet: 20 meq/kg
  • Total oxidation: 26 meq/kg

De rekommenderade maxvärdena överstegs kraftigt vilket framgår av bilden nedan. DS1–3 är alltså de testade fiskoljorna, vilket var de absolut mest populära fiskoljorna på den amerikanska marknaden.

Peroxidationsvärdet, anisidinvärdet, total oxidation

Varför vi endast säljer två fiskoljor?

Vår filosofi är att ha det bästa och inget annat. Vi är inte intresserade av att ha 10 olika fiskoljor, mängder multivitaminmärken och högvis med märken för samma sorts vitamin eller mineraler. Vi har nischat oss på så kallade high end-kosttillskott, kosttillskottens Rolls Royce om man så vill, och inget annat. Vi anser att det man stoppar i munnen och som sedan påverkar alla kroppens celler måste vara av absolut högsta kvalitet, då är plats två och tre inte tillräckligt bra.

När det gäller fiskoljor framgår det med all tydlighet att de flesta är inte bara av låg kvalitet utan även är skadliga för hälsan. Vi säljer därför endast två olika omega 3-tillskott: 

  1. Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 (Vår premium omega 3)
  2. ESKIO-3? (Mycket bra omega 3)

Professor Bo Saldeen forskade på varför vissa fiskoljor hade positiv effekt medan andra saknade effekten. Han upptäckte att fiskoljor härsknar olika beroende på hur de behandlas i tillverkningsprocessen. En av de absolut viktigaste upptäckterna var att tillverkningsprocessen eliminerade fiskens naturliga antioxidanter, det vill säga de ämnen som skulle skydda de känsliga fettsyrorna. Professor Saldeen upptäckte ett sätt att återskapa dessa förlorade antioxidanter och genom noggrann och dedikerade forskning kom processen att förfinas. Resultatet av hans forskning blev Eskimo-3 (nu Eskio-3) som behandlas på ett ytterst varsamt sätt för att minimera och stoppa härskningen.

Varken Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 eller Eskio-3 är uppkoncentrerade fiskoljor. Uppkoncentrerade eller högkoncentrerade fiskoljor anser vi att man bör undvika helt. Våra fiskoljor innehåller inte mer än den naturliga mängd omega 3-fettsyror som finns i fisken. Eskio-3 High 65% är däremot en högkoncentrerad fiskolja men vi har valt att inte ta in den då vi anser att Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 och Eskio-3 är mer naturliga och även betydligt bättre.


Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 har nog det lägsta peroxidationsvärdet vi har stött på över hela hållbarhetstidensstid. Sedan kommer Eskio-3 som också har extremt lågt peroxidationsvärde under hållbarhetstidensstid. Det överstiger inte 5 meq/kg under hela hållbarhetstiden. Vad peroxidvärdet är under hela hållbarhetstiden är viktigt. Många andra tillverkare visar att deras fiskolja är stabil genom egna tester men testpunkten är normalt alltid precis vid produktionstillfället. Hur ser peroxidvärdet ut 10, 20 eller 60 dagar eller 2 år efter att produkten har lämnat produktionsanläggningen? Hur ser peroxidvärdet ut när de kommer in i en 37-gradig kropp? De flesta fiskoljor härsknar visar forskningen.

När det gäller anisidinvärdet är det mer komplicerat då alla fiskoljor som är smaksatta kommer att ha ett högre anisidinvärde. Smakämnen stör ut analysen och det finns idag ingen pålitlig metod att mäta anisidinvärdet i smaksatta fiskoljor. 

Slutligen ska man komma ihåg att även det bästa antioxidationssystemet inte kan kompensera för en dålig fiskolja som tas från en dålig ursprungsråvara. Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 kommer från vildfångad Sockeye-lax fiskad i Alaskas orörda och rena havsvatten. Ett av de mest kännetecknande dragen hos Sockeye-laxen är dess djupt röda köttfärg. Den naturligt rika röda nyansen kommer från pigment som kallas astaxantin, som finns i de kräftdjur och plankton som laxen äter när den är i havet. Astaxantin är en kraftfull antioxidant som skyddar laxens omega-3 fettsyror. Sockeye-laxen är även rik på D-vitamin.

Eskio-3 kommer från sardiner och ansjovis. Det är djuphavsfiskar som föds i det rena Ishavet vid Antarktis och som sedan följer sedan strömmar till vattnet utanför Peru och Chiles kust. Sardiner och ansjovis är långt ner i näringskedjan, har en kort naturlig livslängd och beståndet förnyas två gånger per år.

Detta är anledningen till att vi endast säljer Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 och Eskimo-3 och inget annat när det gäller fiskolja.

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Mason RP, Sherratt SC. Omega-3 fatty acid fish oil dietary supplements contain saturated fats and oxidized lipids that may interfere with their intended biological benefits. Biochem Biophys Res Commun. 2016 Dec 21. pii: S0006-291X(16)32187-8. [Epub ahead of print]

A.C. Kleiner, D.P. Cladis, C.R. Santerre. A comparison of actual versus stated label amounts of EPA and DHA in commercial omega-3 dietary supplements in the United States

J. Sci. Food Agric., 95 (2015), pp. 1260–1267.

B.B. Albert, J.G. Derraik, D. Cameron-Smith, P.L. Hofman, S. Tumanov, S.G. Villas-Boas, M.L. Garg, W.S. Cutfield Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA Sci. Rep., 5 (2015), p. 7928.

J.A. Berliner, A.D. Watson A role for oxidized phospholipids in atherosclerosis N. Engl. J. Med., 353 (2005), pp. 9–11.

M. Bertelsen, E.E. Anggard, M.J. Carrier Oxidative stress impairs insulin internalization in endothelial cells in vitro Diabetologia, 44 (2001), pp. 605–613.

J.W. Baynes Role of oxidative stress in development of complications in diabetes Diabetes, 40 (1991), pp. 405–412.

R. Turner, C.H. McLean, K.M. Silvers Are the health benefits of fish oils limited by products of oxidation? Nutr. Res. Rev., 19 (2006), pp. 53–62.

M.F. Walter, R.F. Jacob, R.E. Bjork, B. Jeffers, J. Buch, Y. Mizuno, R.P. Mason Circulating lipid hydroperoxides predict cardiovascular events in patients with stable coronary artery disease: the PREVENT study J. Am. Coll. Cardiol., 51 (2008), pp. 1196–1202.

M.F. Walter, R.F. Jacob, B. Jeffers, M.M. Ghadanfar, G.M. Preston, J. Buch, R.P. Mason Serum levels of thiobarbituric acid reactive substances predict cardiovascular events in patients with stable coronary artery disease: a longitudinal analysis of the PREVENT study J. Am. Coll. Cardiol., 44 (2004), pp. 1996–2002.

Läkemedelsverket: Ateroskleros – Livets fiende nr 1 [Internet: http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/ateroskleros-%E2%80%93-livets-fiende-nr-1-1331]

Internetmedicin. Ateroskleros (åderförkalkning) [Internet: http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2787]

N. Lamharzi, C.B. Renard, F. Kramer, S. Pennathur, J.W. Heinecke, A. Chait, K.E. Bornfeldt

Hyperlipidemia in concert with hyperglycemia stimulates the proliferation of macrophages in atherosclerotic lesions: potential role of glucose-oxidized LDL. Diabetes, 53 (2004), pp. 3217–3225.

P. Libby, Inflammation in atherosclerosis. Nature, 420 (2002), pp. 868–874.

M. Rizzo, K. Berneis Low-density lipoprotein size and cardiovascular risk assessment QJM, 99 (2006), pp. 1–14.

S. Koba, T. Hirano, Y. Ito, F. Tsunoda, Y. Yokota, Y. Ban, Y. Iso, H. Suzuki, T. Katagiri Significance of small dense low-density lipoprotein-cholesterol concentrations in relation to the severity of coronary heart diseases Atherosclerosis, 189 (2006), pp. 206–214.

J. de Graaf, H.L. Hak-Lemmers, M.P. Hectors, P.N. Demacker, J.C. Hendriks, A.F. Stalenhoef Enhanced susceptibility to in vitro oxidation of the dense low density lipoprotein subfraction in healthy subjects Arterioscler. Thromb., 11 (1991), pp. 298–306.

M. Yokoyama, H. Origasa, M. Matsuzaki, Y. Matsuzawa, Y. Saito, Y. Ishikawa, S. Oikawa, J. Sasaki, H. Hishida, H. Itakura, T. Kita, A. Kitabatake, N. Nakaya, T. Sakata, K. Shimada, K. Shirato Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis Lancet, 369 (2007), pp. 1090–1098.

D. Firestone Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists' Society (fourth ed.) American Oil Chemists' Society, Champaign, IL (1997)

Oxidation in Omega-3 Oils: an Overview, A white paper prepared by the Global Organization for EPA and DHA Omega-3s and the Council for Responsible Nutrition (2015) Available at: http://crnusa.org/pdfs/GOED+CRNWhitePaper-Omega-3oxidation.pdf Accessed November 30, 2016