Personer med vårtor har brist på vitaminer & mineraler

Lästid: 3-4 min
Personer med vårtor har brist på vitaminer & mineraler

Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Våra artiklar och tips ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra artiklar och tips är endast råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

Vad är en vårta och varför får man vårtor?

Vårtor orsakas av viruset Humant papillomavirus (HPV). Det finns över 100 olika typer av Humant papillomavirus och de kan ge olika typer av vårtor. Till utseendet ser de flesta vårtor ut som små skrovliga blomkålsliknande utväxter som normalt växer på händer och fötter. Vårtor kan försvinna av sig självt men det tar ofta lång tid. En del vårtor blir kvar flera år. Vårtor smittar vid kontakt och de smittar lättast i fuktig miljö. Fuktiga golv på offentliga badplatser är en klassisk miljö för att sprida Humant papillomavirus till fötterna. 

Ta bort vårtor och brist på näringsämnen?

Vårtor tas normalt bort med hjälp av vårtmedel eller genom att frysa vårtan med flytande kväve. En del försöker ta bort vårtor med äppelcidervinäger men det har vi aldrig hört fungerar och etablerade beprövade metoder är troligtvis bättre. Det gäller även vårtor i underlivet. 

Forskning visar däremot att personer som har vårtor har signifikant lägre nivåer av vitamin B12 i blodet än personer som inte lider av vårtor. Personer med vårtor har dessutom icke-signifikanta lägre nivåer av D-vitamin, ferritin (järn) och folat (folsyra). Forskarna kan inte svara på varför det skiljer sig. Det kanske beror på att Vitamin B12, folat (folsyra), D-vitamin och järn är mikronäringsämnen som alla bidrar till immunsystemets normala funktion.

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Tamer F, Yuksel ME, Karabag. Pre-treatment vitamin B12, folate, ferritin, and vitamin D serum levels in patients with warts: a retrospective study. Croat Med J. 2020 Feb 29;61(1):28-32.